Proceduri reluate pentru deponeul ecologic

Articolul a fost vizualizat de 1,635 ori

Consiliul Judeţean Hunedoara se află încă destul de departe de rezolvarea problemei deponeului ecologic de deşeuri. După ce, în iarnă, a fost pe punctul de a obţine un amplasament pentru investiţia de peste 60 de milioane de euro, autoritatea judeţeană este acum nevoită să reia o parte din proceduri. 

Deşi un deponeu ecologic presupune acoperirea “celulelor” din spaţiul de depunere cu pământ şi vegetaţie, pe măsură ce fiecare “celulă” îşi atinge capacitatea maximă de depozitare, hunedorenii simpli sunt tentaţi să respingă ideea unei asemenea amenajări aproape de satul lor

Protestele localnicilor din Băcia, opoziţia consilierilor locali de la Petrila şi, mai apoi, opoziţia localnicilor din zona satului Grid, de lângă Călan, au făcut ca, de trei ori, Consiliul Judeţean să fie aproape de rezolvarea problemei realizării unui deponeu ecologic şi de fiecare dată să înregistreze un eşec. Lipsa acordului din partea localnicilor a făcut ca proiectul să se poticnească periculos. Termenul până la care Consiliul Judeţean trebuie să dea drumul lucrărilor astfel încât să beneficieze de o finanţare europeană de peste 50 de milioane de euro (valoarea întregului proiect fiind de peste 60 de milioane) este mijlocul anului viitor.

Proceduri reluate

În luna aprilie, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, anunţa că au fost identificate alte trei posibile amplasamente ale deponeului ecologic, însă nu dorea să divulge variantele înaintea unor analize mai atente ce se impuneau a fi făcute. La bursa zvonurilor, cea mai vehiculată era o locaţie de pe raza comunei Lăpugiu de Jos. Nu este însă nimic oficial încă, după cum spune şi administratorul public al judeţului, Dan Stoian: “Este departe momentul la care să avem stabilită o locaţie clară. Încă suntem în căutări din acest punct de vedere. Mai trebuie să mergem şi la Ministerul Mediului, să vedem dacă ne mai putem încadra în termenul programului naţional prin care se finanţează asemenea investiţii. Am avut o opoziţie vehementă din partea localnicilor, ultima dată din partea celor din satele apropiate Călanului, deşi nu e vorba pur şi simplu de o groapă de gunoi, ci de un deponeu ecologic. Acum timpul este inamicul nostru principal”.

Tags:

About Ciprian Iancu