Doar 4 la sută dintre patroni au scăpat de datorii

Articolul a fost vizualizat de 1,750 ori

Patronii sau administratorii firmelor hunedorene au avut la dispoziţie 10 luni pentru a-şi plăti datoriile acumulate în ultimii ani. Cei care au avut banii necesari pentru a-şi achita restanţele până la finalul anului trecut au scăpat de penalităţi, ori au plătit doar jumătate din sumă. Numărul lor este, însă, de numai 450 din aproape 12.000, totalul datornicilor la Fisc. 

Prea puţini proprietari de firme din judeţ au reuşit să facă rost de bani la timp pentru a-şi achita datoriile la stat şi pentru a scăpa astfel de penalităţi, ori pentru a plăti jumătate din suma datorată

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, Cristina Poenariu, afirmă că, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 30 din 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal, firmelor care au plătit datoriile restante înregistrate de Direcţie la data de 31 august, până în 31 decembrie 2011, li s-au şters penalităţile de întârziere aferente acestor sume. Mai mult, legea prevedea facilităţi şi pentru hunedorenii bun-platnici care nu au reuşit să se încadreze în acest termen. Astfel, cine şi-a achitat obligaţiile fiscale restante până în data de 30 iunie 2012 a beneficiat de facilităţi similare, şi anume reducerea cu 50% a penalităţilor, în cazul achitării „principalului” şi a dobânzii aferente.

Patronii şi administratorii firmelor hunedorene s-au declarat iniţial stimulaţi de măsurile adoptate de Guvern şi au încercat să îşi plătească datoriile la termenele amintite. Numai în 2011 inspectorii fiscali au reuşit să aducă la bugetul de stat venituri suplimentare de peste 260 de milioane de lei (sumă care reprezintă o creştere cu 120 la sută faţă de anul 2010), însă cifra societăţilor hunedorene care s-a încadrat în primul termen menţionat de lege nu a reprezentat decât aproximativ 3 la sută din totalul firmelor, în condiţiile în care la 31 august 2011 aproape 11.700 de firme hunedorene, active şi inactive, înregistrau datorii la Fisc. Doar puţin peste 360 de companii au reuşit să îşi plătească restanţele încă de anul trecut, scăpând de plata penalităţilor zilnice de întârziere. În schimb, administratorii au fost nevoiţi să achite, dobânzile şi majorările de întârziere.

Penalităţile au triplat valoarea restanţelor

În 1 iulie 2010, majorările de întârziere, cu o valoare de 0,1% pe zi, au fost transformate în dobânzi de întârziere de 0,04 la sută pe zi şi penalităţi de întârziere de 5 la sută pentru administratorii care plăteau în termen de 30 de zile de la data scadentă şi 15 procente pentru cei care depăşeau 90 de zile. Patronii spun că întârzierile la plata datoriilor către Fisc, cauzate de criza care le-a afectat afacerile, i-a făcut să muncească în ultimii doi ani aproape în exclusivitate pentru a-şi plăti datoriile către stat, mai ales că unele companii au încasat venituri atât de mici încât nu le-au ajuns banii nici măcar pentru plata utilităţilor şi a salariilor. Astfel, unii dintre administratori spun că, pentru întârzieri de câteva luni, au ajuns să plătească la administraţiile financiare, în timp, triplul sumei pe care o datorau de fapt, peste 70 la sută din sumă fiind reprezentată de penalităţi, majorări de întârziere şi dobânzi.

Alţi administratori de firme s-au păcălit completând facturi pentru care nu au mai încasat banii, fiind nevoiţi să achite, totuşi, diferenţa de TVA, astfel că au intrat la categoria „rău-platnici”, iar unii s-au ales cu dosare penale, deşi susţin că intenţia lor nu a fost de a evita, în acest fel, plata impozitelor datorate statului. Valoarea restanţelor începe de la sume mici, de câteva zeci sau sute de lei, şi ajunge la peste 150.000 de lei.

Facilităţi numai pentru plătitorii voluntari

Conform statisticilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, cele mai multe firme hunedorene, peste 3.200, au datorii cuprinse între 1.500 şi 7.500 de lei. Mai bine de 2.300 de companii hunedorene au adunat şi ele restanţe de câteva sute de lei, iar în jur de 1.700 au datorii cuprinse între 15.000 şi 150.000 de lei. Inspectorii fiscali hunedoreni spun că numai cine şi-a plătit voluntar şi integral datoriile a putut să beneficieze de bonificaţie, prin anularea sau înjumătăţirea penalităţilor. Cine a rămas fie şi cu câţiva lei restanţi, a pierdut întreaga sumă. Mai mult, au fost şi cazuri în care, pentru că aveau popriri pe cont, unii dintre patroni, deşi au ajuns cu datoriile la zi, nu au plătit voluntar, ci sumele vizate pentru poprire sau executare silită le-au fost retrase automat din conturile bancare.

„Numai cine a plătit benevol a putut să beneficieze de facilităţile Ordonanţei 30. Cei care au avut executări silite sau popriri au beneficiat doar în măsura în care au venit cu sume în completare, pentru stingerea datoriei, iar reducerea li s-a calculat în funcţie de aceste sume plătite voluntar, nu în funcţie de banii retraşi automat din conturile bancare”, explică Ştefan Şaucă, şeful Administraţiei Financiare din Municipiul Hunedoara. Purtătorul de cuvânt al DGFP Hunedoara, Cristina Poenariu, spune că, dacă anul trecut peste 360 de contribuabili au achitat debite principale şi accesorii în valoare totală de 4,9 milioane de lei şi au beneficiat de anulări în valoare de aproape 600.000 de lei, anul acesta numai 70 de contribuabili au achitat o sumă de trei ori mai mică (aproximativ 1,5 milioane de lei) şi nu au mai plătit penalităţi în valoare de 70.000 de lei.

Reprezentanţii patronatelor spun, însă, că numărul celor care şi-au plătit restanţele este ceva mai mare, însă patronii hunedoreni care au avut popriri pe conturi, dar şi-au achitat datoriile, nu apar în statistica Direcţiei de Finanţe.

Tags:

About Ada Beraru