Vârstnicii hunedoreni, vedete ale creşterii pensiei în statistici

Articolul a fost vizualizat de 1,809 ori

Da! Deşi pare aproape imposibil, pe perioada crizei, pensionarii hunedoreni au beneficiat de cea mai mare creştere a drepturilor lor băneşti. Potrivit unei statistici publicate de econtext, în perioada trimestrul patru 2008-2011, pensia medie în judeţul Hunedoara a crescut cu 133 lei, de la 823 de lei la 956 de lei. Cifra de creştere reprezintă un record naţional absolut în materie. După Hunedoara, în topul creşterii pensiei, se plasează judeţele Galaţi (129 lei) şi Braşov (119 lei). Cea mai mică majorare a pensiilor s-a înregistrat în perioada aleasă ca reper în judeţul Satu-Mare, unde sporul înregistrat a fost de doar 65 de lei. În valoare netă, cea mai mare pensie, 979 de lei, se înregistrează în Bucureşti.

Judeţul pensionarilor

Hunedoara se mai remarcă cu un loc unu naţional şi la capitolul cotei pe care persoanele retrase din activitate o reprezintă faţă de totalul populaţiei. Astfel, în judeţ sunt înregistraţi 125.497 de pensionari, care reprezintă 27,1 la sută din numărul total al hunedorenilor. De fapt, Hunedoara, Vâlcea şi Bihor sunt singurele judeţe din ţară unde pensionarii reprezintă peste 25 la sută din populaţie.

Pensionarul român, printre săracii UE

O statistică privitoare la ponderea pensionarilor săraci, făcută la nivelul Uniunii Europene, plasează ţara noastră printre naţiunile cu probleme la acest capitol. Potrivit datelor înregistrate de statistica europeană, în România, din total numărului de pensionari, 41,7 la sută sunt consideraţi săraci. Doar în Bulgaria (55,1 la sută) şi Cipru (49,9 la sută) ponderea pensionarilor săraci este mai mare decât în România. Cei mai puţini pensionari săraci sunt înregistraţi în Olanda, unde ponderea acestora este de 7,3 la sută. Ce înseamnă să fii sărac după canoanele UE? UE consideră că o persoană este săracă dacă are “un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu naţional”.

Cu alte cuvinte, blocul comunitar consideră o persoană ca fiind săracă “dacă resursele sale sunt atât de insuficiente încât o impiedică să aibă un standard de viaţă considerat ca fiind acceptabil de societatea în care trăieşte”. Dacă am raporta la bani, un român ar fi sărac dacă ar trăi cu circa 100 de euro pe lună. De unde rezultă că avem peste 2 milioane de pensionari amărâţi, care trăiesc cu această sumă.

În Uniunea Europeană media sărăciei la persoanele vârstnice este de 23 la sută. Cu alte cuvinte, unul din cinci pensionari UE se află la limita sărăciei.

About Adrian Sălăgean