Aceiaşi bani daţi la sănătate, dar cu servicii “la pachet”

Articolul a fost vizualizat de 1,653 ori

Lansat în dezbatere publică, noul proiect al legii în domeniul sanitar specifică păstrarea la nivelul actual al contribuţiilor pe care cetăţenii le plătesc la fondul de sănătate. Există însă o schimbare importantă de abordare: sistemul de sănătate va fi structurat pe pachete de servicii de sănătate.

Sănătate la pachet

Este vorba de trei astfel de pachete:
1. Pachetul minimal de servicii de sănătate – PMSS

Cui se acordă: cetăţenilor români, cetăţenilor străini şi apatrizilor care au drept de lungă şedere sau au domiciliu în România.
Ce cuprinde PMSS: servicii de sănătate finanţate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, inclusiv serviciile acordate în cazul urgenţelor prespitaliceşti şi al urgenţelor medico – chirurgicale în unitatea de primire urgenţe (UPU) şi în compartimentul de primire urgenţe (CPU).

2. Pachetul de servicii de sănătate de bază – PSSB

Cui se acordă: persoanelor asigurate.
Ce cuprinde PSSB: serviciile de sănătate, profilactice şi curative, de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, dispozitivele medicale şi alte servicii la care au dreptul asiguraţii şi se suportă din Fond.

3. Pachetul social de servicii de sănătate – PSSS
Cui se acordă: asiguraţilor cu venituri mici şi persoanelor asistate social.
Ce cuprinde PSSS: servicii de sănătate cu risc funcţional/vital altele decât cele din PSSB, decontate de la bugetul de stat.

Asigurări ca şi la locuinţe

Asigurările obligatorii de sănătate vor putea fi încheiate la o societate de asigurări sau la o societate mutuală de asigurări. Actualele case de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, conform proiectului.

Sănătate plus

Pentru serviciile de sănătate care nu vor fi acoperite de stat, asiguraţii vor putea să încheie asigurări facultative pentru servicii de sănătate suplimentare şi complementare pachetului de servicii de sănătate de bază (PSSB).

Cu privire la asigurările facultative, în proiectul de lege se precizează că pentru serviciile de sănătate de tip complementar se suportă total sau parţial contribuţia personală a asiguraţilor pentru unele servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale din pachetul de servicii de sănătate de bază (PSSB). Pentru serviciile de sănătate de tip suplimentar de suportă total sau parţial plata pentru orice tip de servicii necuprinse în pachetul de servicii de sănătate de bază (PSSB), opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte servicii de sănătate specificate în contractul de asigurare facultativă.

Scutiri la plată

Scutiţi de la plata contribuţiei pentru sănătate vor rămâne: „copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la vârsta de 18 ani şi până la 26 de ani numai dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii 416/ 2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

About Adrian Sălăgean