Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,510 ori

Finanţare

Ministerul Finanţelor Publice va aloca 8,1 milioane lei, din privatizări, pentru efectuarea unor plăţi la proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, operaţiunea fiind aprobată de guvern, a anunţat la finele săptămânii trecute Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Măsura este una temporară, banii urmând să fie rambursaţi Ministerului Finanţelor din sume restituite de Comisia Europeană, până la 17 decembrie.

Şomaj

Rata şomajului din România a fost în scădere în ultimele patru luni, ajungând în iunie la 4,49%, respectiv un număr total de şomeri de 404.114 persoane.

Permis

Guvernul irlandez a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria, măsuri care datau de la aderarea celor două state la UE acum cinci ani, relatează cotidianul Irish Times în ediţia electronică.

Ciment

Semne de revenire pe piaţa cimentiştilor din România. Giganţii Holcim, CarpatCement şi LaFarge au raportat creşteri atât în ceea ce priveşte profitul înregistrat cât şi rulajului afacerilor la nivelul anului 2011. CarpatCement, compania producătoare de ciment afiliată grupului Heidelberg, din care face parte şi fabrica de la Chişcădaga, a înregistrat în anul fiscal 2011 un profit de 33,53 milioane euro, în scădere cu 68% faţă de anul precedent. De cealaltă parte, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 209,03 milioane euro în 2010 la 266,03 milioane euro anul trecut.

Recoltă

Valoarea producţiei agricole de anul trecut s-a ridicat la 76,5 miliarde lei, în creştere cu 8,9% comparativ cu 2010, în condiţiile în care producţia vegetală a reprezentat 70,8% din total, respectiv 54,1 miliarde lei, cu 13% peste suma realizată în urmă cu doi ani, potrivit datelor INS.

Rating

Până şi cea mai puternică economie din Europa, Germania, riscă să-şi piardă ratingul de triplu A. Agenţia de evaluare Moody’s a anunţat că modifică perspectiva Germaniei de la stabil la negativ, ceea ce înseamnă că nu este exclusă o retogradare. În aceeaşi situaţie se află şi Olanda şi Luxemburg.

About Adrian Sălăgean