Cronica sentimentală: Tristeţi la ceea ce ar trebui să fie o mare bucurie…

Articolul a fost vizualizat de 2,155 ori

A început un nou campionat. Probabil cel mai necăjit de până acum. Dacă ne referim nu doar la dificultăţile financiare ale echipelor de primă ligă, adâncite faţă de anii precedenţi, în care, fiindcă era vorba de Gloria Bistriţa sau Poli Timişoara, nu s-a umflat arpacaşul în “marii” cronicari ai televiziunilor “lui Gigi”, Sport.ro şi GSPTV, televiziuni care, desigur, nu-s ale lui, sau nu în totalitate. Deşi spaţiul şi timpii de antenă consacraţi marelui marţafoi al neamului pot induce bănuiala că ori Becali e acţionar majoritar, ori ăia sunt incapabili să asigure audienţele necesare supravieţuirii fără banalităţile emise de fanfaron. Oricum, respectivii “cronicari” se dau de ceasul morţii, că, vai nouă!, a ajuns şi Steaua la tribunalul fotbalului şi e în pericol să fie depunctată, sau Doamne fereşte de mai rău!
Răul mare nici n-ar fi ăsta, că Steaua va fi depunctată, ci că presa făcută de ei şi de cele două jurnale “de specialitate” au condus Steaua la această situaţie! Prin preocuparea lor exclusivă de ceea ce face, ce spune, ce hăhăie, ce cântă, cum se îmbracă, ce brânză şi cum o mânâncă Gigi, secondat de huliganul Meme Stoica. Nu au văzut, nu au vrut să vadă cât rău fac Stelei şi fotbalului acest aşa-zis finanţator şi clica din jurul lui!

Mureşul fotbalistic dispare

Răul cel mare se află în ligile inferioare, a doua şi a treia, din care vor lipsi şi mai multe echipe şi cluburi care ofereau comunităţilor respective o variantă de agrement săptămânal foarte populară. De-acum şi Deva se va afla în situaţia asta de absenţă de pe harta fotbalistică a ţării, hartă tot mai săracă. În al 92-lea an de la înfiinţare, MureŞul nu va mai curge în fotbalul românesc!

Îi desfid, îi acuz pe toţi cei care au condus oraşul, ca fiind vinovaţi de folosirea, Mureşului Deva ca agent electoral, de-a lungul anilor, ca unealtă politică de manipulare! Era mult mai potrivit, de pildă, ca miliardul cheltuit pe hardughia în care pensionarii jucau rummy pe bani, acum dezafectată şi aruncată, să ajungă la fotbal! Şi acest exemplu aparent minor ne ajută să găsim alţi bani, mult mai mulţi, ce puteau fi cheltuiţi la fotbal, nu aruncaţi pe prostii propagandistice, zise edilitare. Precum kitschurile alea de “statui”, ouăle şi iepuraşii de Paşti, brazii, îngerii, sfinţii şi moş-crăciunii, pietrele albe, foarte scumpe, în locul florilor, gazoanele, crucile funerare din faţa prefecturii, sensurile giratorii, unele inutile dacă nu chiar dăunătoare, blocante ale traficului urban, toate plătite de parcă ar fi fost din aur curat şi chiar arteziana electorală, ca tichie de mărgăritar pe fruntea unui oraş îngropat în datorii! Oraş care şi-a îngropat şi propria echipă de fotbal! Îi acuz cu dreptul unuia care şi-a pus condeiul, şi de multe ori chiar şi-a riscat slujba în… slujba consolidării primei echipe de “B” în Deva! Alături de cuplul de succes D. Cepănaru şi I. Anescu, de la conducerea asociaţiei, de antrenorii Ladislau Vlad, Toader Pop, Nae Oaidă… Îmi asum acest drept! Iar, voi, meteoriţi căzători de la puteri efemere, nu aveaţi dreptul să răpiţi Devei un simbol!

Condoleanţe pentru Andone

Dacă tot m-a cuprins tristeţea şi un pic de revoltă, haideţi să ne calmăm şi să-i adresăm condoleanţe prietenului nostru Ioan Andone, la decesul socrului său, Gheorghe Şimon! Dumnezeu să-l odihnească pe cel care s-a aflat mereu aproape de gazonul Jiului, Corvinului, Mureşului!… Aproape, în sensul implicării efective în sprijinul, în ajutorul unor echipe, unor oameni de fotbal, unor fotbalişti. L-a adus pe Mircea Pascu de la Jiul la Corvinul, după care au ajuns castelani şi Dumitrache, Ştoker, Tonca, şi l-a lansat pe Pascu, de la Hunedoara, la FRF, ca preşedinte. Unde ar fi rămas până azi fără manevra dolosivă de schimbare, organizată de Mircea Angelescu pentru instalarea lui Mircea Sandu şi a găştii lui la conducerea federaţiei. Tot Gh. Şimon l-a dus pe Florică Dumitrache la Mecanica Orăştie, ca antrenor, după eşecul acestuia la conducerea tehnică a Corvinului, şi pe Grigore Petru, de la Jiul la CSM Suceava, în “A”, pe timpul lui Caşuba… Dar, peste toate, a fost socrul lui Andone şi bunicul… bun al lui Mihnea! …Bietul Ando! Într-o săptămână a pierdut Supercupa, socrul şi debutul campionatului. Pentru că, la o campioană, un egal cu Gaz Metan în prima etapă, ratare de start se cheamă!

Ingineri sunt destui, fotbalişti nu prea

Cea mai bizară, însă, mi se pare înfrângerea din meciul cu Dinamo, datorată, desigur, jocului mai slab al ceferiştilor, decât în finalul trecutului campionat, joc motivat, ca să zic aşa, de tradiţia îngâmfării ardeleneşti a doctorului Mureşan, care se transmite pe nebăgare de seamă jucătorilor, poate şi antrenorului. Dar Andone va remedia chestia asta minoră, de atitudine. Rămâne însă faptul că, în context, pe CFR a bătut-o, paradoxal, dinamovistul adus de Andone, Ţucudean, mai corect spus trimis de tatăl său la Dinamo, la Ando, “să ajungă mare fotbalist”… Coincidenţă. În adolescenţa sa, când se pregătea de un viitor în viaţă, părinţii lui Ando îl lămureau să se ţină de şcoală, să se facă inginer, iar Mircea Lucescu îl trăgea la fotbal, lămurindu-i părinţii: “Ingineri sunt vreo 20.000, dar mari fotbalişti nu!” Prezicerea lui Lucescu s-a împlinit şi sunt toate şansele ca şi dorinţa tatălui lui Ţucudean să se împlinească. Liga unu a început cu trei scoruri de 1-2, noile promovate ratând debutul.

Dar asta nu înseamnă că Dinamo, de pildă, are vreun merit în victoria cu Severin, cel mult Dănciulescu merită ceva laude. Oţelul a avut, poate, noroc cu tulbureala stârnită de plecarea şi revenirea lui Ionuţ Popa la Iaşi, iar Bistriţa îşi caută ritmul de liga mare şi credităm victoria Astrei în norocul de debutant al fostului mare portar Stelea ca antrenor principal. Deşi a rămas atârnat toata vara de sticla televizoarelor, ca zăvorancele, fiică şi mamă, Porumboiu şi-a luat… Şumudică şi a reuşit să facă 2-2 la Rapid. Colegă de reality-show cu cele pomenite adineauri, fosta “Doamnă Chiajna” a făcut şi la Cluj spectacol, ca să nu zic scandal, după înfrângerea severă a… fostei “U” la Tg. Jiu, acuzându-l în manieră mahalagistă pe Niculescu, care nu are lot nici de liga a doua. Fotbalul a început trist… Începutul trebuia să fie o mare bucurie!

About Nicolae Stanciu