Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,377 ori

Preluare

Banca elenă Piraeus a preluat, prin absorbţie, activele viabile ale ATEbank, controlată de statul elen, inclusiv sucursala ATEbank România, tranzacţia fiind parte a procesului de restructurare şi consolidare financiară a sistemului bancar din Grecia. Împreună, cele două bănci vor avea active de 75 de miliarde de euro, depozite de 35 de miliarde de euro şi un sold al creditelor de 47 de miliarde de euro.

Recul

BRD Groupe Societe Generale a realizat în primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, de şapte ori mai mic decât în iunie 2011, după ce banca a înregistrat pierderi în trimestrul al doilea de 43,6 milioane lei, din cauza reducerii veniturilor şi a unui cost ridicat al riscului. BRD a afişat la mijlocul anului trecut un profit net de 282 milioane lei, mai redus cu 23,3%comparativ cu câştigul de 366,9 milioane lei din aceeaşi perioadă din 2010.

Publicitate

Investiţiile în achiziţia de spaţiu de publicitate vor ajunge anul acesta la 315 milioane de euro, mai puţin cu 3% comparativ cu 2011, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Bogdan Prăjişteanu, directorul general al MEC România, una dintre cele mai mari agenţii de media de pe piaţa locală, cu afaceri de 31,1 milioane de euro anul trecut. Practic, în prima parte a anului, televiziunea a atras în jur de 90 de milioane de euro din bugetele de achiziţie de spaţiu publicitar, presa tipărită 10 milioane de euro, radioul tot 10 milioane de euro, OOH-ul (panotaj stradal, reclame în lifturi, toalete, parcări, săli de aşteptare) aproximativ 16-17 milioane de euro, iar Internetul în jur de 17 milioane.

Ilegalităţi

Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) au cheltuit sute de milioane de euro fără respectarea legislaţiei sau nejustificat, potrivit unui raport de audit care a vizat perioada 2009 – aprilie 2012. În total, Comisia Europeană a solicitat corecţii de 141,48 milioane euro, bani cheltuiţi care vor fi suportaţi de la bugetul de stat, cheltuieli neeligibile sau plăţi nejustificate.

Autostrada

Tronsonul de autostradă Timişoara-Lugoj, lotul 1 (9,5 kilometri), ar urma să fie finalizat după 15-20 august, deşi iniţial constructorul şoselei anunţase că o va termina la finalul lunii iulie. La 1 iunie stadiul fizic de construcţie al tronsonului Timişoara-Lugoj era de circa 40%, potrivit datelor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), însă este foarte posibil ca şoseaua să fie gata mai devreme decât termenul contractual, aprilie 2013, având în vedere că are o lungime destul de mică.

Apreciere

Moneda naţională a deschis pozitiv săptămâna pe piaţa valutară, recuperând teren consistent în faţa euro. Cursul euro coboară accelerat pe interbancar, spre 4,55 lei/euro, pe fondul marcărilor de profit după publicarea rezultatelor parţiale ale referendumului, care indicau rămânerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

About Adrian Sălăgean