Teiul salvează producţia de miere din acest an

Articolul a fost vizualizat de 3,321 ori

Marele cules este aproape de final, aşa că apicultorii din judeţul Hunedoara trag linie şi îşi fac socotelile pentru sezonul 2012. Dacă în ceea ce priveşte salcâmul anul acesta a fost unul dezastruos, producţia de miere de tei, de floarea soarelui, dar şi mierea polifloră au contracarat pierderile. Rezultatul: an mulţumitor pentru stuparii hunedoreni. 

Apicultorii hunedoreni se pot declara mulţumiţi de producţia acestui an

Albinele au cules cel mai bine în acest sezon din zonele împădurite cu tei din judeţul Caraş-Severin, în timp ce pentru culesul la floarea-soarelui apicultorii au mers în pastoral în judeţele Arad şi Timiş. “Salcâmul anul acesta nu a mers deloc, ci a fost calamitat din cauza ploilor. A fost, în schimb, o treabă foarte bună la tei, la floarea-soarelui şi la ceva polifloră, dar faţă de anul trecut, salcâmul pot să zic că a fost la pământ, cu o producţie de numai 20 la sută, în comparaţie cu anul 2011.

Din fericire, floarea-soarelui şi teiul a mers mult mai bine decât anul trecut, cu o producţie medie de 20-30 de kilograme de miere pentru fiecare familie. Dacă nu ar fi fost seceta am fi avut o recoltă bună şi la mierea polifloră, pentru că sezonul începuse destul de bine, dar apoi a venit seceta asta care a afectat fâneţele. E normal că florile nu secretă, dacă nu au umiditatea necesară. Totuşi, având în vedere că la salcâm nu am strâns nimic, suntem cam tot pe acolo ca şi anul trecut”, explică reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara (ACA), Iosif Korb.

Potrivit crescătorilor de albine, în total, în judeţul Hunedoara se recoltează anual între 300 şi 500 de tone de miere. În jur de 70 la sută din total ia calea exportului, iar destinaţiile produsului sunt Germania, Italia, Belgia, ba chiar şi Australia.

Vesticii fac economie la dulce

Stuparii hunedoreni spun, însă, că recesiunea a afectat nu doar sectoarele “grele” ale economiei, ci chiar şi consumul de miere. Situaţia nu este specifică doar României. În încercarea de a-şi acoperi creditele şi nevoile prioritare, până şi vest-europenii şi canadienii pun mai puţină miere pe masă. “Chiar şi Germania merge cu frâna de mână trasă. Sunt mai prevăzători şi nemţii, nu mai cumpără mult, nu mai fac stocuri decât abia după ce au vândut toată marfa, până la ultimul borcan.

Când vin să mai cumpere nu mai iau, ca altădată, 10 sau 20 de tone, ci foarte puţin, exact atât cât le trebuie”, precizează Iosif Korb, unul dintre profesioniştii apiculturii hunedorene. Recolta slabă la salcâm îi afectează destul de serios pe apicultorii hunedoreni, pentru că importatorul numărul unu pentru judeţul nostru este Germania, iar nemţii preferă tocmai mierea de salcâm, de o foarte bună calitate şi destul de rară în zona de nord a Europei. Procesatorii şi comercianţii de miere spun că, din cauza faptului că salcâmul a fost calamitat, preţul la acest tip de miere va fi mare anul acesta, în jur de 15 lei pentru un kilogram de miere, în cazul achiziţiilor en-gros. Majorarea reprezintă cel puţin 25 la sută, comparativ cu preţul din 2011, când un kilogram de miere de salcâm a fost vândut procesatorilor sau exportatorilor chiar şi cu numai 11 lei.

Deşi recolta a fost bună şi preţul la mierea de floarea-soarelui şi tei va fi ceva mai mare, din cauza inflaţiei, exportatorii urmează să scoată din buzunar cel puţin câte un leu în plus, pentru fiecare kilogram de miere cumpărat de la producători.

Mierea din Hunedoara, în marile magazine

Pentru a putea să acceseze cu mai mare uşurinţă programele naţionale de susţinere care le sunt destinate, cum este şi Programul Naţional Apicol, unii dintre apicultorii hunedoreni de talie medie s-au reunit în asociaţii. Potrivit legii, programul urmăreşte sprijinirea activităţilor profilactice şi de combatere a varoozei, realizarea analizelor fizico-chimice ale mierii, cumpărarea de materialul biologic pentru refacerea şeptelului apicol, care permite obţinerea produselor apicole de cea mai înaltă calitate în stupine, precum şi achiziţionarea stupilor. Cea mai recentă asociaţie înfiinţată în acest sens este Cooperativa Agricolă “Apicola”, coordonată de Dorian Popa, hunedoreanul care deţine şi unul dintre cele mai importante centre de colectare şi procesare a mierii din Transilvania.

“Deocamdată, nu am colectat foarte multă miere, pentru că – deşi culesul mare s-a terminat – încă nu s-au aşezat preţurile, însă intenţionăm ca, în afara destinaţiilor tradiţionale pentru compania pe care o reprezint, şi anume Comunitatea Europeană şi Australia, să începem să vindem şi în marile magazine din judeţul nostru tot miere produsă în judeţul Hunedoara”, afirmă Dorian Popa.

Tags:

About Ada Beraru