Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,350 ori

Neîncredere

Indicatorul de încredere macroeconomică, calculat de CFA România pe baza unui sondaj realizat în rândul membrilor săi, a scăzut în luna iulie la 16,2, un nou minim istoric, ca urmare a înrăutăţirii anticipaţiilor analiştilor financiari pentru toate componentele indicatorului. Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza răspunsurilor la şase întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi a averii personale. 

Depreciere

Referinţa BNR pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Sută la sută

Gradul de ocupare pe litoral este în week-end de 100%, iar pe parcursul celorlalte zile ale săptămânii de 98%, conform cifrelor înaintate de hotelierii din cadrul Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTR).

Retail

România a înregistrat în luna iunie, faţă de mai, a treia scădere ca amploare din Uniunea Europeană (UE) a volumului vânzărilor de retail, de 1,1%, în timp ce la nivelul UE s-a constat o contracţie de 0,3%, potrivit datelor publicate recent de Eurostat. Doar Irlanda, cu -2,2%, şi Marea Britanie, cu -1,7%, au consemnat scăderi mai mari decât România.

Împrumut

Banca Naţională a României (BNR) a împrumuta luni 10 bănci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o săptămână, însă cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei. Săptămâna trecută, BNR a împrumutat opt bănci comerciale cu 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro). Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil în luna iunie.

About Adrian Sălăgean