Credite pentru agricultori

Articolul a fost vizualizat de 1,557 ori

În baza unei adeverinţe eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, fermierii pot contracta credite bancare pentru a-şi asigura capitalul de lucru. Pentru acordarea unor astfel de credite preferenţiale, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat, până în prezent, convenţii cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank, Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank România S.A., Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMÂNIA, Bancpost şi Procredit Bank.

De notat că Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor în cadrul acestui tip de convenţie. Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului la centrul judeţean / local unde a depus cererea în Campania SAPS 2012, APIA va elibera o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2012 (200 de euro/ha) şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.

Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie), dar numai după finalizarea acestor controale. În adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, precizează APIA. Valoarea creditului va fi de maximum 90 la sută din suma cuvenită din SAPS.

About Adrian Sălăgean