Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,232 ori

Secetă

Ministerul Agriculturii vrea să combată efectele secetei printr-un ajutor de minimis de 7.500 de euro pe exploataţie agricolă, creşterea plăţilor la hectar de la 132 euro la 170-180 euro şi ieftinirea energiei pentru irigaţii, cu 20%, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. 

Combustibil de lux

Românii au trecut de un nou prag psihologic al preţului la combustibil. În cursul lunii august, OMV Petrom, Lukoil şi Rompetrol au majorat preţurile, astfel încât niciuna din companii nu mai oferă combustil sub 6 lei la litru.

Prognoză

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a evitat să spună, la finalul negocierilor cu FMI de la Palatul Victoria, dacă Guvernul îşi mai menţine pentru acest an ţinta de creştere economică de 1,5% din PIB, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată.

Salariu

Câştigul salarial net a crescut în iunie, faţă de luna mai, cu 1,4%, sau 22 de lei, la 1.552 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în continuare în intermedieri financiare (4.114 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (845) lei, potrivit datelor anunţate în luna august de INS.

Recoltă minus

Circa 47% din suprafaţa cultivată cu porumb este afectată de secetă la ora actuală, în diferite grade, iar dintre toate culturile aceasta va avea cel mai mult de suferit, a declarat, recent, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. România s-a situat în 2011 pe primul loc din Uniunea Europeană după suprafaţa cultivată cu porumb, ocupând locul doi la producţie, după Franţa, din cauza unui randament inferior.

Taxa auto

Taxa de primă înmatriculare va fi introdusă din nou din septembrie. Deşi taxa fusese suspendată în luna ianuarie pentru un an de zile, Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat în exclusivitate pentru postul The Money Channel că va suspenda această prevedere. Taxa va fi reintrodusă în toamnă şi va fi mai mică decât cea anterioară.

About Adrian Sălăgean