Investiţie de 4 milioane de euro la Orăştie

Articolul a fost vizualizat de 2,764 ori

Reciclarea deşeurilor este un proces foarte important pentru mediul înconjurător, cu beneficii economice semnificative. Importanţa reciclării a fost conştientizată încă din anii ‘70, primele directive ale Comisiei Europene în problema deşeurilor datând din anul 1975.  

În România, managementul deşeurilor este fundamentat pe OUG 78/2000. Odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, industria deşeurilor a trebuit să adopte reglementările impuse prin directivele Uniunii Europene, care încurajează reciclarea deşeurilor. Astfel se descurajează utilizarea gropilor de gunoi şi se acordă o mare importanţă activităţii de reciclare. În 2004 a fost elaborat Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, după care s-a elaborat Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor, plan derivat din aşezarea demografică şi graniţele geografice naturale. Scopul acestui plan a fost stabilirea a opt regiuni naţionale privind gestionarea corectă a deşeurilor.

În judeţul Hunedoara există nouă gropi de gunoi cu activitatea sistată şi încă două, la Orăştie şi la Deva, care vor mai fi utilizate până în 2015, respectiv 2016. Apoi deşeurile vor fi depozitate în deponeul ecologic care va fi construit în judeţul nostru, cu ajutorul unei finanţări de la UE, în valoare de peste 50 de milioane de euro. Înainte de a ajunge la deponeul ecologic, deşeurile trebuie să treacă printr-un centru de sortare, pentru a fi recuperate materialele care se pot recicla. Un astfel de centru a fost construit, printr-un parteneriat irlandezo-român, de către compania Green Waste Management la Orăştie. Investitorii au ales România deoarece această industrie nu a ajuns la maturitate în ţara noastră.

“Am ales România datorită poziţionării strategice în Europa, iar această zonă, Orăştie, oferă mediul ideal pentru dezvoltarea unei afaceri, atât din punctul de vedere al poziţionării geografice, cât şi al capitalului de lucru. În viziunea GWM, managementul deşeurilor reprezintă o industrie dinamică, în plină dezvoltare pe plan internaţional, cu un potenţial imens, atât în ceea ce priveşte protecţia mediului, cât şi din punct de vedere comercial. De asemenea, un alt factor de decizie în alegerea acestui loc l-a reprezentat şi lipsa concurenţei în zonă, GWM consideră această industrie ca fiind o nouă resursă pe piaţa locurilor de muncă pentru români.”, motivează Francis O’Reilly, Director General al Green Waste Management, alegerea locaţiei.

Cu o investiţie de peste patru milioane de euro şi cu susţinerea autorităţilor locale, s-a construit o linie tehnologică modernă de prelucrare a deşeurilor, pe o suprafaţă de 3500 mp. Suprafaţa totală pe care se desfăşoară activitatea fabricii şi activitatea logistică este de 23500 mp. Fabrica a fost inaugurată în octombrie 2011 şi are o capacitate de prelucrare a deşeurilor de 100 000 de tone anual. Aceasta funcţionează ca un centru de reciclare atât pentru Orăştie, cât şi pentru localităţile învecinate, pe o rază de aproximativ 100 km. Compania irlandeză are contracte cu operatorii de salubritate din Cugir, Geoagiu, Hunedoara şi Orăştie, dar momentan lucrează doar la 30-40% din capacitatea de prelucrare a fabricii. Servicul oferit de irlandezi este profitabil pentru municipii, deoarece acesta reduce cheltuielile cu gestionarea deşeurilor. Acesta sprijină operatorii de salubritate să respecte normele europene privind reducerea, de la an la an, a cantităţii de deşeuri depozitate.

“Cel mai important obiectiv îl reprezintă maximizarea cât mai rapidă a capacităţii de producţie. Pe termen lung ne propunem impunerea şi consolidarea poziţiei pe piaţa internaţională a exportatorilor de produse finite reciclabile, în special pe pieţele din Europa şi Asia. De asemenea, avem în vedere şi dezvoltarea în România a altor centre de colectare, pentru care urmează să stabilim cu exactitate locaţiile.

Bineînţeles că ideal ar fi ca şi ceea ce în momentul de faţă ajunge la deponeu (aproximativ 40%) să îşi găsească o utilitate şi acest lucru ar fi posibil dacă ar fi transformate în compost, dar deocamdată este prea devreme să vorbim despre asta. Ţinta companiei GWM este de a ajunge la eliminarea cantităţii de deşeuri depozitate. În prezent, în urma procesului de sortare se recuperează materialele reciclabile cum ar fi plastic, hârtie, carton, metale feroase şi neferoase”, spune Francis O’Reilly.

Ambalarea sub formă de baloţi reduce volumul deşeurilor şi scade costul transportului. Deşeurile care nu fac parte din nicio categorie menţionată mai sus şi care reprezintă fracţie reziduală rezultată în urma sortării sunt trimise la o fabrică de ciment. Ele sunt folosite ca şi combustibil, astfel economisindu-se resurse naturale precum gazul şi energie electrică.

“Practic, gunoiul va fi furnizat de către societăţile colectoare de salubritate din Orăştie, Cugir, Hunedoara şi oraşele limitrofe, care vor asigura şi transportul, conform contractelor încheiate cu aceste companii. Nu există o preselecţie a deşeurilor. Cu ajutorul unei linii tehnologice performante (utilaje în valoare de aproximativ un milion de euro), dar şi prin sortare manuală, va avea loc sortarea deşeurilor, cu păstrarea celor de interes: carton, hârtie, plastic, aluminiu, sticlă şi fier. Produsele sortate vor fi apoi compactate cu ajutorul unei prese de balotat foarte performante, după care ajung la reciclatori finali devenind astfel materii prime pentru diferite industrii”, descrie Francis O’Reilly procesul tehnologic.
În acest moment, mai mult de 100 de angajaţi îşi câştigă existenţa muncind pentru Green Waste Management. Se lucrează şi cu deţinuţii penitenciarului Bârcea, astfel ei primind o şansă pentru integrarea în societate.

Green Waste Management va implementa în viitorul apropiat colectarea selectivă a deşeurilor în Orăştie. Pentru a educa cetăţenii şi a-i conştientiza cu privire la importanţa colectării selective şi a reciclării deşeurilor, compania irlandeză, în parteneriat cu instituţile publice locale şi de învăţământ din oraşul în care-şi desfăşoară activitatea, a elaborat şi demarat Programul Educaţional Green Waste Management. Sub sloganul “Natura este în mâinile noastre”, s-au organizat diverse acţiuni, printre care se numără ecologizarea parcului din Orăştie şi o paradă cu vestimentaţii confecţionate din deşeuri reciclabile. În viitor, acest program educaţional va implica şi instituţiile de învăţământ din alte oraşe, precum Deva, Simeria şi Hunedoara.

About Cristi Iuhasz