Jurnal de pescar: Seminţele gigant

Articolul a fost vizualizat de 4,196 ori

Este o vorbă pescărească – momeală mare, peşte mare. Am văzut boiliesuri uriaşe, viermoci mari, râmoace etc., dar atunci când am văzut ditamai bobul de fasole, sau ciupearca, sau ditamai bobocul de porumb – cât pruna, alunoaca tigrată uriaşă şi multe altele, m-am mirat atât de genetică, dar şi de inventivitatea pescarilor. Am putut admira seminţe uriaşe în atelierul de făcut nade şi momeli de pescuit al lui Cătălin Bujiţă, de la Banpotoc. Acolo m-am închinat în faţa borcanelor cu dodoloaţe care mai de care.

Mărimea contează

Seminţele gigant sunt deosebit de atractive pentru crapii de talie mare

Ştiam că de multe ori se impun momeli mari pentru cârlige, îndeosebi atunci când vizăm peştii mobilaţi. Am văzut cum unii pescari puneau coji mari de banană în cârlig sau alte momeli de dimensiuni apreciabile, dar nu m-am gândit vreodată că pot exista boabe de porumb atât de mari precum cele comercializate sub franciza Carping Race. Clenii preferă în anumite condiţii fructele întregi – cireşe, vişine, prune, corcoduşe, strugure etc., care au dimensiuni apreciabile în comparaţie cu talia lor. Asta nu-i opreşte să pună botul la orice li se pare lor zemos şi gustos. Crapii sunt parcă şi mai flămânzi, iar la un moment dat chiar vroiam să pescuiesc cu un soi de carii uriaşe de lemn, cam cât degetul. Nu cred că nu s-ar fi băgat vreo matahală.

Alunele tigrate

Am văzut pentru prima dată o alună tigrată la un antrenament pe Corneşti – judeţul Timiş. Hunedoreanul Neluţu Sulici pescuia cu astfel de seminţe, care erau puse
într-un sirop atractiv la borcan. Erau foarte bune la gust şi nu dura mult până le mâncam pe toate, lăsându-l pe Neluţu fără momeala specială. A tot insistat cu alune tigrate la match şi chiar a nădit cu praştia cu câteva boabe. Aşteptarea a fost lungă, iar în timpul unei furtuni năprasnice, peştele a halit. A urmat un drill de vreo 15 minute, iar crapul de circa 7 kg a poposit în minciog. Era primul exemplu grăitor la alună tigrată. Se numesc tigrate pentru că sunt asemănătoare celor comune, doar că prezintă nişte dungi negre pe toată lungimea corpului lor. „Cei mai mulţi dintre pescari sunt de părere că alunele tigrate trebuie preparate separat de fiecare. Nu sunt indicate cele ready-made, pentru că există reţete irezistibile pentru prepararea celor proaspete. Unii pescari nădesc cu ele aşa crude, fără niciun alt aditiv. Spun că acest lucru este periculos, pentru că, fiind foarte bogate din punct de vedere nutritiv, pot fie să sature peştele, fie să-i dea reacţii adverse, digestive, astfel încât el va evita vadul nădit cu spărtură de alune crude. Totodată, cei care riscă, adună rapid pe vad o mulţime de peşti interesaţi”, spune Cătălin Bujiţă.

Giant Bean şi Lupin

Ceauşescu avea o vorbă la o mare reuniune internaţională la Bucureşti – „capitalismul se va aplica cu succes în România când va face plopul pere şi răchita micşunele. Dar pentru că ştim că progresele remarcabile ale ştiinţei fac acest lucru posibil, este totuşi posibil ca şi capitalismul să fie implementat la noi, teoretic”. Aşa că nu ne-ar mira să întâlnim pe marginea drumului plopi care fac pere sau răchite care fac micşunele. Am zis pe loc că super boabele extreme de porumb sau lupin sunt făcute în laborator. „Lupinul este un fel de porumb sau o alună cu boaba foarte mare. Mai avem fasolea gigant – giant bean, porumbul gigant, năut, cânepă, alune tigrate etc. Sunt prezente în formă naturală sau în mixuri pentru boilies sau ground.

Sunt game de seminţe netratate, crude – de la 6 la 24 mm, black tigernut şi tigernut XXL sau variante mini cu dimensiuni între 6 şi 12 mm. Cele mai multe dintre seminţe sunt importate din Spania de către Carping Race de la TigerNuts Trades Hyspana – cel mai mare producător mondial de alune pentru pescuit, farmacii, domeniul alimentar etc. Aceste seminţe se vând la kilogram sau la borcane de 800 de grame. Pe lângă aceste sortimente există pe piaţă uleiuri de alune tigrate şi extract de alune tigrate pentru prepararea nadelor şi a boiliesurilor. Nu sunt familiarizat cu procedeul de producere a acestor seminţe”, spune Cătălin Bujiţă.

Tags:

About Bogdan Leu