Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,691 ori

“Aeronava care venea de la Bucureşti a avut probleme la aterizarea pe aeroportul din Iaşi, aparatul de zbor ieşind de pe pistă, dar a fost însă redresat de către piloţi în ultimul moment”, scrie site-ul Realitatea.net, citând ca sursă Mediafax. Aceasta poate fi o lecţie de jurnalism online având ca titlu “Cum să te exprimi aiurea”. “Dar a fost însă redresat”? Nu vă supăraţi, voi unde aţi făcut şcoala? La “fără frecvenţă”? 

Dacă ziarele “mari” precum Cancan şi Libertatea îşi permit să pună titluri cum sunt: “Cele mai mari explozive scandaluri sexuale la Olimpiade”, “Au roit femeile pe lângă el, ca albinele la stup! Leo de la Strehaia şi-a făcut harem pe litoral” sau “Leo de la Strehaia: «Cruduţa nu e o paraşută, dar o excită banii!»”, ale noastre publicaţii de ce n-ar îndrăzni? Aşa s-a gândit Magdalena Şerban de la Mesagerul Hunedorean, atunci când a propus titlul “A fost beton la «Ziua Cimentistului»”. Ce-i drept, titlul nu conţine niciun cuvânt vulgar, dar nici nu am auzit vreun intelectual exprimându-se cum o face în scris, într-un ziar, ziarista noastră. Ştiu că e un joc de cuvinte, ştiu că ziarista şi-a dorit să vină cu un titlu jucăuş pentru un articol dealtfel plictisitor, dar tot nu se face!

Din Servus Hunedoara avem o ştire semnată de “autorul” Agerpres.ro (bun băiat, am auzit că scrie mult şi gratis!), care ştire nu conţine nici măcar un predicat: “România, fără medalii olimpice la kaiac-canoe – Băieţii de la K2, locul 5 în finala B la 200 m”. V-am mai povestit eu despre “virusul” care le şterge ziariştilor literele de pe tastatură dacă pun verbe în titluri; se pare că şi tânărul autor Agerpres.ro se teme să nu ia acest virus, de-aia scrie titluri ambigue.

Avem un articol scris cu piciorul stâng şi pe site-ul CityNews.ro: “Specialiştii din domeniul sănătăţii spun că volumul contribuţiilor colectate de Ministerul Sănătăţii şi de Fundul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este apropiat de cel din 2008, dar acesta nu mai pot acoperi cheltuielile, care, spre exemplu, în cazul consumului de medicamente s-au triplat”. Da, chiar aşa scrie: “Fundul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”. Eu am vrut să zic că articolul pare scris cu fundul, dar aţi fi spus că sunt rău. Iată că nu aş fi greşit.

Tot de la CityNews Hunedoara (!), o “ştire” despre faptul că mai multe clădiri din centrul municipiului Cluj Napoca sunt vopsite “în toate culorile curcubeului”. Şi avem şi declaraţia unui clujean (care, nu ştiu de ce, am impresia că se numeşte Tibor sau Janos sau Atilla): “«Aiurea… bineînţeles că e aiurea. Una de o culoare una de altul. Normal că nu arată bine», spune un clujean arătând către două clădiri vopsite în culori diferite”.

Şi o ştire din categoria “Cum îşi mai bat politicienii joc de justiţia din România, tot de pe secţiunea dedicată judeţului Hunedoara a site-ului CityNews.ro: “«Mai mulţi membri ai Biroului Politic al PNL Cluj-Napoca am constatat că am comis un act grav de nesupunere civică, neluând în considerare indicaţiile preţioase ale preşedintelui suspendat Traian Băsescu, şi în zilele premergătoare ale votului am acţionat pentru a instiga clujenii să voteze, iar în ziua referendumului am votat şi ne-am şi convins familiile să meargă la vot. Vineri m-am autodenunţat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru săvârşirea în 29 iulie a infracţiunii prevăzute de art. 54 din Legea nr. 3/2000, în sensul în care am instigat-o pe soţia mea, Maria Oros, să participe la referendumul pentru demiterea preşedintelui, promiţându-i că voi tunde săptămânal gazonul. Menţionez că nu am discutat cu ea în niciun fel opţiunea de vot şi nici nu i-am impus cu cine să voteze. Mă pun la dispoziţia organelor de anchetă», a spus Oros”. Sunt ferm convins că restul clujenilor au apreciat gluma dumneavoastră, domnule Adrian Oros, în special acei clujeni care nu au timp nici măcar să zâmbească la glumele dumneavoastră şi cu atât mai puţin aceia care nu au un gazon de tuns, ci doar facturi şi rate de plătit, familii de hrănit etc. Dar astea sunt detalii minore pentru politicienii care vor să facă glume… de autobază.

Din aceeaşi secţiune CityNews Hunedoara: “FOTO: Încă 2,5 de hectare de spaţii verzi pentru orădeni”. Spunem “un hectar, două hectare, două virgulă cinci hectare, două hectare şi jumătate”, dar niciodată “două virgulă cinci de hectare”. “De”-ul apare doar de la 20 în sus. Hai, că-i simplu, domnu’ Ioan Drimbau (bănuiesc că numele dvs. real este Drîmbău, da’ n-aţi avut diacritice tocmai la semnătură).

În Glasul Hunedoarei am găsit o “informaţie” simpatică şi aş fi râs mai mult dacă nu ar reflecta o situaţie tristă: “«Datorită proiectului foarte mulţi români au aflat că la Sarmizegetusa sunt două monumente, Ulpia Traiana şi Regia, sunt foarte mulţi care făceau o confuzie din acest punct de vedere. Datorită artiştilor care concerteză putem să adunăm mulţi oameni la un loc şi să le arătem ce s-a întâmplat la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Tot ceea ce se întâmplă aici este o altă metodă de a preda istoria, nu facem lecţii elevate de istorie dar printr-o joacă înveţi multe lucruri mult mai uşor. Acesta este principalul scop să facem puţină educaţie, să îi ajutăm pe români să îşi cunoască ţara», a explicat organizatorul Pro Istoria Fest, Zoli Toth”.
Nu îmi dau seama dacă e citatul exact a ceea ce a spus organizatorul Pro Istoria Fest sau transcrierea autorului articolului. Oricum, e greşit: “La Sarmizegetusa sunt două monumente, Ulpia Traiana şi Regia” – prin această afirmaţie creşte confuzia. Nu sunt mare cunoscător de istorie, dar trăind în judeţul Hunedoara ştiu că pe teritoriul actualei localităţi Sarmizegetusa s-a aflat capitala provinciei romane Dacia – Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar la peste 40 km de acest punct, în Munţii Şureanu, pe raza localităţii Grădiştea de Munte (comuna Orăştioara de Sus) de azi s-a aflat capitala Daciei preromane, a Regatului Dac – Sarmizegetusa Regia. Oare organizatorul Pro Istoria Fest să nu fi ştiut ce semnificaţie are monumentul în care, pentru care a organizat manifestarea? Sau “informaţia” e contribuţia Ralucăi Polmolea, autoarea articolului?

Tot de la Sarmizegetusa s-a întors şi Daniel Guţă cu nişte greşeli proaspete pentru Ziarul Hunedoreanului: “Mii de oameni au ocupat ruinele fostei capitale romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care au devenit la sfârşitul săptămânii trecute una dintre cele mai vii atracţii turistice a judeţului Hunedoara”. Atracţii turistice ale judeţului, domnu’ Guţă!

Mai zice Daniel Guţă: “Vechea cetate de la poalele Retezatului a fost pentru prima dată în istoria ei recentă locul de desfăşurare al unui festival inedit, Pro Istora Fest, pe scena căruia au urcat Loredana şi taraful Agurida, Vunk, Sistem, Hara, Corina, Anna Lesko, Mandinga şi una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe de muzică populară din Banat, Andreea Voica”. Deci cetatea a fost pentru prima dată în istoria recentă locul de desfăşurare al unui festival inedit? Da’ dacă ar fi fost pentru a şaptea oară locul de desfăşurare al unui festival, cât de inedit ar mai fi fost festivalul?

Acestea fiind spuse, ne “vedem” săptămâna viitoare, cu la fel de multe greşeli. Sunt sigur de asta. Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'