Recoltele slabe ieftinesc carnea şi ouăle

Articolul a fost vizualizat de 1,902 ori

Seceta prelungită din acest an are, pe moment, un efect invers benefic: carnea şi ouăle s-au ieftinit cu până la 25 la sută. Din cauza dublării preţului la cereale, fermierii încearcă să scape de animalele din gospodărie, generând fenomenul de supraproducţie. Din octombrie, însă, procesatorii se aşteaptă la scumpiri consistente. 

Crescătorii de animale din judeţul Hunedoara spun că preţurile au scăzut cu până la un sfert din cauza creşterii ofertei, pe fondul unei cereri scăzute, comparativ cu lunile anterioare. Decât să cumpere grâne la preţ cu 50 la sută mai scump sau chiar dublu, crescătorii de animale preferă să le vândă sau să le taie. Consilierul Doinel Găină, din cadrul Direcţiei Agricole Hunedoara, spune că ieftinirea produselor din carne, a laptelui şi a ouălor va continua, până va atinge nivelul de 70 de procente din costul anterior. Ulterior, din cauza secetei, preţurile vor creşte, spun agricultorii hunedoreni, aşa că este bine să profitaţi şi să vă umpleţi acum congelatoarele.

„Preţul porcului este acum de 5-6 lei pe kilogram, pe când în urmă cu câteva luni acesta ajungea la 7-9 lei. Dacă înainte un fermier trebuia să dea în jur de 250 de lei pentru un purcel, acum acelaşi animal poate fi cumpărat chiar cu 120-150 de lei. Mai ales în judeţele calamitate, preţurile la animale au scăzut la jumătate. În perioada următoare, această tendinţă va continua, iar, pe de altă parte, vor creşte preţurile la cereale”, declară consilierul Direcţiei Agricole.

Scumpiri, abia în ultimul trimestru

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din judeţul Hunedoara, Alexandru Indrea, spune că din cauza deficitului mare de apă din sol şi a secetei care a afectat culturile de cereale şi furaje, producţia a scăzut drastic.

„Seceta va afecta şi campania de toamnă, pentru că ne apropiem şi de această etapă a lucrărilor agricole. O scumpire a cerealelor şi a furajelor în general va atrage după sine două aspecte: o scumpire a produsului finit în producţia animală, carnea şi ouăle, iar pe partea cealaltă s-ar putea să asistăm – volens nolens – la un reglaj al efectivelor. Fiecare gospodărie şi fiecare exploataţie îşi va face o strategie legată de efectivele pe care le va putea întreţine, având în vedere costurile tot mai mari”, afirmă Alexandru Indrea. Potrivit acestuia, excepţie vor face fermele mari, care au o anumită producţie contractată şi care, pentru a-şi menţine efectivele, vor fi nevoite să facă cheltuieli suplimentare.

Acestea vor presupune automat majorări ale preţurilor. Primele creşteri de preţ le vom simţi la buzunar, potrivit crescătorilor de animale hunedoreni, în ultimul trimestru al acestui an. Pentru moment, marii producători de carne folosesc încă cereale şi furaje existente pe stoc. „Tot ceea ce intră pe producţia trimestrului patru şi a anului viitor, este clar că va intra pe piaţă cu preţurile noi, majorate, la cereale şi este posibil să apară în trimestrul patru şi o majorare de 5-10 la sută a preţurilor la carne şi produsele din carne. Piaţa este, însă, cea care reglează preţurile. Oamenii care nu au stocuri de cereale au început să vândă din animale, dar situaţia ieftinirilor de moment nu este firească şi va reveni pe creştere abia peste câteva luni”, menţionează preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale, organizaţie care are câteva sute de membri în judeţul Hunedoara.

Criză globală din cauza secetei

Situaţia nu este specifică doar pentru zona Balcanilor sau Europa. În acest moment, mai multe ţări discută despre oportunitatea covocării unei reuniuni a G20, pentru a găsi o soluţie la problema creşterii preţurilor produselor agricole la nivel mondial. Organizaţiile din domeniul agriculturii vor să înfiinţeze un Forum pentru Reacţie Rapidă, o substructură a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Forumul ar avea drept sarcină monitorizarea recoltelor şi a atingerii previziunilor iniţiale şi conceperea de strategii pentru evitarea unei crize mondiale a alimentelor, care s-ar suprapune crizei economice. Anul agricol 2012 a fost unul foarte slab şi peste Ocean: Departamenul pentru Agricultură al Statelor Unite anunţă cea mai scăzută producţie la porumb din ultimii şase ani şi o scădere consistentă, aproximativ 12 la sută, a producţiei de soia. De altfel, cotaţia porumbului la bursa din Chicago a crescut cu 60% în ultimele două luni.

Tags: , ,

About Ada Beraru