Cine întocmeşte situaţii financiare consolidate? C.E.C.C.A.R. – garanţia siguranţei financiare

Articolul a fost vizualizat de 6,989 ori

În conformitate cu prevederile legii contabilităţii şi a reglementărilor conforme cu Directiva a VII-a a Comunităţilor Economice Europene, situaţiile financiare consolidate vor fi întocmite de către societăţile mamă. Societatea mamă care trebuie să întocmească situaţiile financiare consolidate este persoana juridică definită de OMFP 3055/2009 astfel “(2) O societate-mamă trebuie să întocmească situaţii financiare anuale consolidate dacă aceasta face parte dintr-un grup de societăţi şi îndeplineşte una dintre următoarele condiţii: a) deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau asociaţilor într-o altă societate denumită filială;

b) este acţionar sau asociat al unei societăţi şi majoritatea membrilor organelor de administraţie, conducere şi de supraveghere ale societăţii în cauză (filială), care au îndeplinit aceste funcţii în cursul exerciţiului financiar, în cursul exerciţiului financiar precedent şi până în momentul întocmirii situaţiilor financiare anuale consolidate, au fost numiţi doar ca rezultat al exercitării drepturilor lor de vot;

c) este acţionar sau asociat al unei societăţi şi deţine singură controlul asupra majorităţii drepturilor de vot ale acţionarilor ori asociaţilor societăţii, ca urmare a unui acord cu alţi acţionari sau asociaţi;

d) este acţionar sau asociat şi are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra filialei, în temeiul unui contract încheiat cu societatea comercială în cauză, ori al unei clauze din actul constitutiv sau statut, dacă legislaţia aplicabilă filialei permite astfel de contracte ori clauze;

e) societatea-mamă deţine puterea de a exercita sau exercită efectiv o influenţă dominantă ori control asupra unei filiale;

f) este acţionar sau asociat şi are dreptul de a numi ori de a revoca majoritatea membrilor organelor de administraţie, conducere sau de supraveghere ale filialei; sau

g) societatea-mamă şi filiala sunt conduse pe o bază unificată de către societatea-mamă.

Art. 31 din legea contabilităţii reglementează cine trebuie să îşi asume responsabilitatea întocmirii situaţiilor financiare consolidate şi la art 33 se prevăd obiectivul şi termenul de depunere a acestora astfel:

“(1) Obiectivul situaţiilor financiare anuale consolidate este de a oferi o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea grupului, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

(2) Situaţiile financiare anuale consolidate constituie un tot unitar şi se întocmesc în termen de 8 luni de la încheierea exerciţiului financiar al societăţii-mamă. Acestea cuprind bilanţul consolidat, contul de profit şi pierdere consolidat, precum şi celelalte componente, respectiv informaţii referitoare la activitatea grupului, potrivit reglementărilor contabile aplicabile, şi note explicative la situaţiile financiare anuale consolidate.

În OMFP 3055 la pct.114 se prevede că:

“(1) Situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate în mod corespunzător, împreună cu raportul consolidat al administratorilor şi raportul persoanei responsabile cu auditarea situaţiilor financiare anuale consolidate, se publică de entitatea care a întocmit situaţiile financiare anuale consolidate, conform legislaţiei în vigoare.

(2) Trebuie să fie posibilă obţinerea, la cerere, a unei copii a întregului raport consolidat al administratorilor sau a oricărei părţi a raportului. Preţul unei astfel de copii nu trebuie să depăşească costul său administrativ. Aceste prevederi nu se aplică entităţilor ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind piaţa de capital. “

Conform Art. 12 din OMFP 3055/2009, nu sunt obligate să întocmească situaţii financiare anuale consolidate societăţile care, la data bilanţului consolidat a societăţilor comerciale care urmează să fie consolidate nu depăşesc împreună, pe baza celor mai recente situaţii financiare anuale ale acestora, “limitele a două dintre următoarele 3 criterii:

– total active: 17.520.000 euro;
– cifra de afaceri netă: 35.040.000 euro;
– număr mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 250.

Scutirea prevăzută mai sus nu se aplică dacă una dintre filialele care urmează să fie consolidate este o societate comercială ale cărei valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind piaţa de capital. Criteriile de mărime prevăzute mai sus se stabilesc pe baza situaţiilor financiare anuale ale societăţii-mamă şi ale filialelor sale.”

O societate-mamă şi filialele acesteia reprezintă un grup de entităţi.

În înţelesul prezentelor reglementări şi al Reglementărilor conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, entităţile între care există relaţiile prevăzute la pct. 3, precum şi celelalte entităţi care au relaţii similare cu una dintre entităţile menţionate anterior sunt entităţi afiliate.

Astfel “(2) În înţelesul prezentelor reglementări, o entitate este legată unei entităţi raportoare dacă îndeplineşte una dintre următoarele condiţii:

a) entitatea şi entitatea raportoare fac parte din acelaşi grup (ceea ce înseamnă că fiecare societate-mamă, filială sau filială membră este legată celorlalte entităţi);

b) o entitate este o întreprindere asociată sau o asociere în participaţie a unei entităţi membre a unui grup din care face parte şi cealaltă entitate;

c) ambele entităţi sunt asocieri în participaţie ale aceleiaşi părţi terţe;

d) o entitate este o asociere în participaţie a unei terţe părţi, iar cealaltă entitate este o întreprindere asociată a părţii terţe;

e) entitatea este un plan de beneficii postangajare în beneficiul angajaţilor entităţii raportoare sau ai unei entităţi legate entităţii raportoare. Dacă entitatea raportoare în sine este un asemenea plan, angajatorii care finanţează planul sunt, de asemenea, legaţi entităţii raportoare;

f) entitatea este controlată sau controlată în comun de către o persoană definită la alin. (21);

g) o persoană identificată la alin. (21) lit. a) are o influenţă semnificativă asupra entităţii sau face parte din personalul-cheie din conducerea entităţii (sau din conducerea unei societăţi-mamă a entităţii).

(21) O persoană sau un membru apropiat al familiei persoanei este legat(ă) unei entităţi raportoare dacă persoana respectivă:

a) deţine controlul sau controlul comun asupra entităţii raportoare;
b) are o influenţă semnificativă asupra entităţii raportoare; sau
c) face parte din personalul-cheie din conducerea entităţii raportoare sau din conducerea unei societăţi-mamă a entităţii raportoare.

(22) O parte legată este o persoană sau o entitate care este legată entităţii care întocmeşte situaţii financiare anuale, denumită entitate raportoare.

(23) În luarea în considerare a fiecărei legături posibile cu părţile legate, atenţia este îndreptată spre fondul acestei legături, şi nu numai spre forma juridică.

(24) În definiţia unei părţi legate, o întreprindere asociată include filialele întreprinderii asociate, iar o asociere în participaţie include filialele asocierii în participaţie. Prin urmare, o filială a unei întreprinderi asociate şi investitorul care are influenţă semnificativă asupra întreprinderii asociate sunt, de exemplu, legaţi.

(3) Atunci când se evaluează dacă o entitate deţine control, control comun sau influenţă semnificativă, sunt luate în considerare şi drepturile de vot potenţiale. Acestea sunt aferente unor instrumente care au potenţialul, dacă sunt exercitate sau convertite, să îi confere deţinătorului putere de vot adiţională sau să reducă puterea de vot a altei părţi, cu privire la politicile financiare şi operaţionale ale unei alte entităţi. Cu ocazia acestei evaluări nu sunt luate în calcul nici intenţia conducerii entităţii care deţine aceste drepturi de vot potenţiale şi nici capacitatea financiară a acesteia de a exercita sau de a converti acele drepturi.

(4) O tranzacţie cu o entitate legată reprezintă un transfer de resurse, servicii sau obligaţii între entităţile legate, indiferent dacă se percepe sau nu se percepe un preţ.

(5) Personalul-cheie din conducere reprezintă acele persoane care au autoritatea şi responsabilitatea de a planifica, conduce şi controla activităţile entităţii, în mod direct sau indirect, incluzând oricare director (executiv sau altfel) al entităţii.

(6) Membrii apropiaţi ai familiei persoanei sunt acei membri ai familiei de la care se poate aştepta să influenţeze sau să fie influenţaţi de respectiva persoană în relaţia lor cu entitatea şi includ:

a) copiii şi soţia sau partenerul de viaţă al persoanei respective;
b) copiii soţiei sau ai partenerului de viaţă al persoanei respective; şi
c) persoanele aflate în întreţinerea persoanei respective sau a soţiei ori a partenerului de viaţă al acestei persoane.

(8) În înţelesul prezentelor reglementări, următoarele categorii nu sunt părţi legate:

a) două entităţi doar pentru că au în comun un director sau un alt membru al personalului-cheie din conducere sau deoarece un membru din personalul-cheie din conducere al uneia dintre entităţi are o influenţă semnificativă asupra celeilalte entităţi;
b) doi asociaţi, doar pentru că exercită controlul în comun asupra unei asocieri în participaţie;
c) finanţatorii, sindicatele, serviciile publice, departamentele şi agenţiile guvernamentale, doar în virtutea relaţiilor obişnuite pe care le au cu o entitate (deşi acestea pot să afecteze libertatea de acţiune a entităţii sau să participe la luarea deciziilor acesteia);
d) un client, un furnizor, un francizor, un distribuitor sau un agent general cu care entitatea desfăşoară un volum semnificativ de activitate, numai în virtutea dependenţei economice rezultate.

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA