Sute de poliţişti revin la posturile rurale

Articolul a fost vizualizat de 2,134 ori

După ce anul trecut s-a luat măsura eficientizării muncii poliţiştilor de la sate, prin desfiinţarea posturilor rurale pentru reducerea cheltuielilor, Ministerul Administraţiei şi Internelor revine asupra deciziei. 55 de posturi de poliţie vor fi reînfiinţate în judeţul Hunedoara începând de sâmbătă. 

Noua conducere a MAI a înţeles că în judeţe precum Hunedoara este riscantă desfiinţarea posturilor rurale de poliţie

Zeci de poliţişti vor munci, astfel, chiar în localitatea de domiciliu şi nu vor mai fi nevoiţi să facă naveta câte 20-30 de kilometri aproape în fiecare zi. Marele avantaj va fi, însă, al hunedorenilor care locuiesc la sat. Poliţiştii vor interveni mai rapid, iar oamenii nu vor mai fi nevoiţi să bată drumurile pentru o plângere sau o declaraţie la centrele teritoriale de poliţie. Decizia de reînfiinţare a Poliţiei Rurale a fost luată după ce Ministerul de Interne a făcut o analiză comparativă şi a constatat că decizia reorganizării posturilor rurale pentru mai multă economie a fost, de fapt, una păguboasă.

“De şapte luni încercăm să discutăm problema asta, cu argumente, la Ministerul de Interne. La domnul Traian Igaş nu am avut nicio şansă, la Gabriel Berca a picat Guvernul, Ioan Rus şi-a dat demisia şi abia acum avem o promisiune oficială de la ministrul Mircea Duşa”, explică Vasile Bucuci, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Biroul Teritorial Hunedoara. Acesta confirmă declaraţiile anterioare ale ministrului de Interne, referitor la creşterea numărului de infracţiuni. “Este evident, una e când există sediu de poliţie în fiecare comună şi alta când, în caz de urgenţă, suni mai întâi la 112, spui ce problemă ai şi abia apoi eşti direcţionat spre poliţiştii care asigură serviciul într-o anumită localitate, urmând să aştepţi alte câteva zeci de minute, până ajung oamenii legii la faţa locului. În unele cazuri, colegilor mei le-a luat chiar şi 40 de minute pentru a ajunge la locul incidentului. Iar în astea 40 de minute se pot întâmpla foarte multe!” declară liderul sindical al poliţiştilor hunedoreni.

40 de kilometri pentru o intervenţie

Unul dintre cazurile când era nevoie urgentă de poliţişti la locul incidentului s-a produs în urmă cu câteva luni în comuna Topliţa. Atunci, un grup de infractori a furat mai multe vite din gospodăriile oamenilor, iar poliţiştii din Teliuc au avut de parcurs aproape 40 de kilometri pentru cercetarea la faţa locului. Vasile Bucuci spune că nu este normal ca poliţiştii să se bazeze pe noroc atunci când vine vorba de prinderea infractorilor şi că autorităţile cu atribuţii în acest domeniu ar trebui să le faciliteze acestora atât mijloacele de comunicare cât mai rapidă, precum şi deplasarea în timpul cel mai scurt la faţa locului.

“Decizia de restructurare a posturilor de poliţie a fost luată pentru a face acele presupuse economii cu cheltuielile pe utilităţi (curent electric, încălzire etc). Cu toate acestea, este evident că nu e acelaşi lucru să fii la o distanţă de numai 2-3 kilometri de locul unui incident sau să parcurgi câte 15-20 de kilometri până la locul faptei”, adaugă Bucuci. Acesta spune că un singur centru teritorial de poliţie rurală rezultat în urma organizării, cum era cel de la Teliuc, deservea, în total, nouă comune. Printre acestea se numărau comunele Ghelari, Cerbăl, Lunca Cernii, Topliţa, Lelese, Bunila – toate din Ţinutul Pădurenilor, dar şi Boşorod şi Peştişu Mic. “Se lucra în două direcţii, pe cercetări penale şi pe intervenţii, iar toţi colegii din comunele rearondate făceau naveta câte 10 până la 40 de kilometri aproape în fiecare zi, fără ca aceşti bani să fie decontaţi”, precizează Bucuci. Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor Hunedoara adaugă că locuitorii satelor au fost de-a dreptul şocaţi să constate că, după ce o viaţă întreagă se adresaseră cu încredere postului local, acum trebuiau să parcurgă distanţe considerabile până la cel mai apropiat post de poliţie.

“Câinele de pază” se întoarce

Reprezentanta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara (IPJ), Adriana Voina, confirmă revenirea la vechea organizare. Ea precizează că toate cele 55 de comune hunedorene vor avea propriul post de poliţie. Autorităţile locale se declară mulţumite de decizie şi spun că oamenii au făcut permanent sesizări în acest sens, manifestându-şi nemulţumirea. “Eu sunt primar doar de câteva luni, dar încă de la început oamenii şi-ar fi dorit un post de poliţie în Topliţa. Nefiind «câinele» acasă, vă daţi seama…”, explică primarul comunei Topliţa, Nicolae Cerişer. Acesta adaugă că unul dintre cetăţenii pe care îi reprezintă este angajat al IPJ Hunedoara şi locuitor al satului Hăşdău.

Până acum, poliţiştul trebuia să facă naveta la Teliuc, iar în caz de nevoie să revină în zonă pentru intervenţii. Şi autorităţile locale din comunele izolate sunt încântate că vor avea din nou post local de poliţie. Secretara primăriei din comuna Bătrâna, Camelia Moldovan, spune că, dacă vreunul dintre locuitorii comunei ar fi avut nevoie să ajungă la postul de poliţie cel mai apropiat, ar fi fost nevoit să parcurgă câteva zeci de kilometri, dus-întors, până la Ilia, cu maşina personală sau cu vreo nesperată ocazie.

“E drept că în comuna noastră sunt doar 139 de locuitori, dar unde să trimiţi un bătrân de 70 de ani, de exemplu, când aici, la noi, nu circulă niciun autobuz?! – se întreabă retoric secretara din Bătrâna. Nici dispensar nu avem, nimic, în afară de Primărie, iar de un an comuna alcătuită din patru sate a rămas şi fără post de poliţie”, explică reprezentanta autorităţii locale.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, următoarea prioritate este reînfiinţarea funcţiilor de şef de post şi completarea echipelor.

Tags: ,

About Ada Beraru