Reabilitarea Cetăţii Devei mai durează un an

Articolul a fost vizualizat de 3,583 ori

După o serie întreagă de promisiuni încălcate referitoare la proiectul de reamenajare a Cetăţii Deva, autorităţile locale evaluează în aceste zile ofertele pentru proiectul de refuncţionalizare. Specialiştii din Primăria Deva spun că spre finalul anului 2013 vor fi finalizate cel puţin lucrările la incintele 2 şi 3. 

După ani de încurcături şi tergiversări administrative, edilii Devei speră ca lucrările de renovare şi refuncţionalizare a Cetăţii să fie gata la finele lui 2013

Anul trecut, autorităţile devene anunţau că renovarea Cetăţii Devei va ajunge la final în toamna anului 2012, deşi primele demersuri au fost făcute încă din anul 2006. Lucrările au început cu Incinta 1 (“nucleul” sau zona centrală a cetăţii, partea superioară, pe care în acest moment sunt amplasate schele), unde aleşii locali din Deva anunţau, în urmă cu câţiva ani, că intenţionează să amenajeze o zonă de belvedere, o sală de conferinţe, dar şi o librărie şi o cafenea, astfel încât turiştii să poată petrece sus, pe cetate, câteva ore.

Totuşi, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu a fost de acord cu o parte dintre amenajările plănuite pentru monumentul istoric. Mai mult, banii necesari lucrărilor de restaurare nu au fost suficienţi, aşa că echipele de muncitori s-au rezumat, până acum, la executarea unor intervenţii de urgenţă. Pentru incintele 2 şi 3, Primăria Deva a reuşit să obţină o finanţare europeană totală în valoare de 38.428.000 de lei, dintre care 25.300.000 de lei, finanţare nerambursabilă, în baza proiectului “Reabilitarea zonei urbane a Dealului Cetăţii, monument al naturii şi istoric”.

Bastioanele devin mini-muzee

Potrivit Elenei Stelczner, prodecura de achiziţie publică pentru incintele 2 şi 3 – zone concentrice, care ajung până în zona staţiei de sosire a ascensorului înclinat – a fost derulată anul trecut. “Acum suntem la faza de evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de lucrări. Avem un număr mare de oferte, care au fost depuse la începutul lunii august. Sperăm ca în aproximativ două luni să ştim cine este câştigătorul licitaţiei, deci executantul contractat. Problema este că sunt multe oferte, iar procedura include şi o fază de evaluare electronică. Noi evaluăm foarte repede ofertele şi sperăm ca spre finalul anului 2013 lucrările să fie finalizate”, afirmă Elena Steczner.

Conform proiectului, banii din fonduri europene vor fi folosiţi pentru reabilitarea drumurilor şi a aleilor, restaurarea zidurilor şi a căilor de acces, a celor două porţi ale Cetăţii, iar bastioanele vor fi organizate ca spaţii expoziţionale, unde turiştii vor putea să vadă costume medievale, arme şi armuri.

Pentru cetate e nevoie de 16 milioane

Incinta 1 (fortăreaţa) va fi reabilitată şi refuncţionalizată cu fonduri din bugetul local, suma necesară pentru acest proiect fiind estimată de edilii deveni la 15 – 16 milioane de lei. Soluţia concretă pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea incintei 1, va fi decisă în urma analizării raportului de cercetare arheologică, de către Ministerul Culturii, potrivit reprezentanţilor Biroului investiţii, care adaugă că abia la începutul anului 2013 se va şti cu exactitate care dintre propunerile reprezentanţilor Primăriei Deva au fost aprobate, care au fost modificate şi care au fost eliminate de pe listă. Reprezentanţii autorităţii locale din reşedinţa de judeţ mai spun că speră ca şi lucrările la incinta 1 să fie finalizate până la sfârşitul lui 2013 sau cel puţin să meargă în paralel cu lucrările la incintele 2 şi 3, însă spun că până şi o dată aproximativă este dificil de precizat.

Asta în condiţiile în care, în funcţie de recomandările Ministerului Culturii, studiul de fezabilitate întocmit iniţial pentru refuncţionalizarea incintei 1 va trebui revizuit. Autorităţile se aşteaptă ca pentru incinta 1 să fie acceptate de către Ministerul de resort doar zona de belvedere, librăria şi sala de conferinţă, însă fără cafenea. În această perioadă turiştii pot vizita inclusiv incinta 1 a cetăţii, restricţiile de vizitare pentru zona amintită, care au fost aplicate pe parcursul anilor anteriori, fiind ridicate.

Cetatea Devei a fost întemeiată în secolul al XIII-lea

Transformată de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar, va fi mărită succesiv începând cu secolul al XVI-lea şi până în secolul al XVIII-lea, ajungând una dintre cele mai puternice din Transilvania. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Hunedoara, fortificaţia a suferit asedii frecvente din partea armatelor otomane care au ajuns în Transilvania (sursele istorice menţionează asedii în anii 1550, 1552 şi 1557).

În 1784, “ultimatumul” lui Horea a fost remis nobililor refugiaţi în cetate, iar în 1848 fortăreaţa a funcţionat ca sediu al trupelor imperiale care au intervenit împotriva revoluţiei maghiare. Aruncată în aer în 1849, cetatea este azi o ruină. Amplasată pe o pantă abruptă, fortăreaţa are mai multe centuri de ziduri puternice, care urmează curbele de nivel şi sunt întărite cu turnuri pătrate sau circulare şi cu porţi monumentale. În incinta centrală se află ruinele palatului nobiliar. Sub dealul cetăţii se află Palatul Magna Curia (actualmente sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane), construit în secolul al XVI-lea.

Tags:

About Ada Beraru