Editorial: USL oricum a marcat. Trebuie numai să ţină scorul

Articolul a fost vizualizat de 1,414 ori

Operaţiunea “Suspendare pentru Băse” a eşuat. Prin fuioarele de fum care învăluie câmpul de luptă al crizei politice pare a se întrezări, dincolo de rânjetul prezidenţial, o revigorare a forţei de seducţie politică a PDL-ului. Imaginea este însă deformată.

Salba lamentabilă de guvernări BOC i-au indus Partidului Portocaliu o insuficienţă electorală cronică. O problemă pe care nici nesuspendarea, nici regruparea din genunchi a dreptei MRU nu o poate rezolva. 

Însă adevărata, marea problemă este astăzi în curtea USL-ului. Uniunea trebuie să înveţe ce să NU facă pentru a gestiona corect succesul de care se bucură în prezent. Pentru a câştiga alegerile, USL trebuie pur şi simplu să rămână UNITĂ, să aibă RĂBDARE, să nu răspundă, în oglindă, prostiei şi urii şi, foarte important, să nu mai sfideze evidenţa şi realitatea cu aceeaşi înverşunare cu care PDL-ul neagă existenţa a 7,5 milioane de voturi împotrivă.

Ca să câştige la pas alegerile, ca să nu risipească voturile ca şi date în decembrie de o Românie revoltată, USL nu trebuie acum decât să guverneze corect şi, în acelaşi timp,
să-l lase pe Traian Băsescu să se exprime cum poate el mai bine. Pentru că, orice ar face şi ar spune preşedintele, nimic nu îl va putea detaşa de statutul lui de co-autor al ridicării corupţiei la nivel de politică de stat şi a batjocoririi drepturilor micului cetăţean, aşa cum s-a petrecut în timpul mandatelor PDL-ului.

Tot ce trebuie să mai facă USL este ca guvernul său să demonstreze, pe repede înainte, că agenda românilor chiar contează şi ea este rezolvată înainte de câştigarea puterii. Românii au nevoie să poată compara avantajos pe propria piele “mai binele” de acum, pus în balanţă cu cel de pe vremea lui Boc.

Îmbogăţiţi de experienţa evenimentelor prin care am trecut, este evident că drumul USL spre succes nu poate trece astăzi prin curtea Palatului Cotroceni. Desigur, prostia unora te poate împinge câteodată să spui, sau, Doamne fereşte!, să faci lucruri trăsnite, cum ar fi, de exemplu, să arunci pe piaţă o nouă suspendare. Reorganizarea eutanasierii politice a lui Traian Băsescu în această toamnă ar însemna pentru USL un autogol de poveste în poarta sa electorală, un preţ, să recunoaştem, prea mare de plătit doar pentru a satisface pofta de sânge a varanului.

Declaraţiile de ultimă oră a celor doi şefi ai USL dovedesc că au înţeles poziţia avantajoasă în care se află acum Uniunea şi riscurile unor noi acţiuni pripite. Practic, în acest moment,
în toate sondajele USL a marcat. Tot ce mai trebuie să facă este să ţină scorul până la alegeri.

About Adrian Sălăgean