Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,376 ori

Resurse primare

Resursele de energie primară au scăzut în primele şapte luni cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cele de energie electrică au crescut cu 0,2%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Principalele resurse de energie primară au totalizat 19,845 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 723.000 tep. Producţia internă a însumat 13,325 milioane tep, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 6,52 milioane tep, în scădere cu 6,4%.

Cofinanţări tăiate

Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a fost redus, în urma rectificării, cu 1,25 miliarde lei, la 13,42 miliarde lei, cea mai mare parte a banilor fiind tăiaţi de la cofinanţarea proiectelor cu fonduri externe nerambursabile postaderare, respectiv suma de 1,01 miliarde lei.

Top competitivitate

România a coborât în acest an cu o poziţie, până pe locul 78 din 144 de ţări, într-un top privind competitivitatea economică realizat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum), şi ocupă penultimul loc în UE, devansând numai Grecia.

Salariul mediu

Câştigul salarial mediu net a crescut în iulie, faţă de luna anterioară, cu 0,3% (4 lei), la 1.556 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare (3.811 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (858 lei).

Concurenţă

Un număr de 3.500 de CV-uri trimise, 300 de interviuri cu consultanţii în resurse umane şi aproape 180 de candidaţi pe listele scurte cu manageri primite de Ministerul Transporturilor pentru 29 de posturi din cinci companii de stat – aşa arată, în cifre, rezultatele preliminare ale primei campanii de recrutare din proiectul prin care Ministerul Transporturilor vrea să introducă management privat la companiile de stat.

Deficit

Deficitul comercial înregistrat de România în primele şapte luni ale anului a crescut în lei cu aproape 7%, la 23,5 miliarde de lei (5,3 mld. euro), pentru că exporturile au avansat mai lent decât importurile pe fondul cererii scăzute pentru bunuri şi servicii de pe pieţele internaţionale.

About Adrian Sălăgean