O vară profitabilă pentru turismul hunedorean

Articolul a fost vizualizat de 3,119 ori

După un sezon cu foarte mult soare, proprietarii de pensiuni hunedorene îşi fac socoteala şi au bilanţuri mai bune decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. Sezonul concediilor de vară 2012 a fost unul bun, mai ales pentru pensiunile din zonele de agrement, de la munte sau din locurile mai retrase. Nu la fel de bine au câştigat hotelierii “de oraş”.

Lacul Cinciş a fost una dintre destinaţiile turistice ale judeţului care a produs venituri mai bune din turism anul acesta decât în 2011

Proprietarii de pensiuni spun că anul acesta a fost unul ceva mai bun decât 2011, cu un aflux mai mare de turişti, asta mai ales în condiţiile în care soarele a strălucit aproape toată vara, îndemnând la drumeţii. Barajul Cinciş, una dintre principalele atracţii pentru hunedoreni, devenit din ce în ce mai cunoscut şi la nivel naţional, a umplut – cel puţin în luna august – toate pensiunile din zonă. „Am avut turişti din toată ţara: Bucureşti, Valea Prahovei, Arad… Dacă ar fi să fac o constatare, comparativ cu anii trecuţi, cred că am putea observa faptul că – de la an la an clienţii sunt tot mai pretenţioşi: turiştii vor cât mai multe facilităţi, cum ar fi acces gratuit la piscină sau la grătar, pentru a-şi prepara ei singuri ce şi-au adus de acasă. Oricum, noi oferim acces la piscină pentru clienţii pensiunii, deci pentru cei care sunt cazaţi la motel, în timp ce doar pentru clienţii externi preţul este de 15 lei pe zi. De asemenea, deşi personalul nostru este cel care prepară specialităţile la grătar, pentru turiştii care au stat mai mult am acceptat şi varianta ca ei să îşi pregătească grătarele singuri, dacă asta şi-au dorit. Încercăm să le facem pe plac tuturor clienţilor, pentru ca aceştia să fie mulţumiţi”, explică Florin Bobîlcă, reprezentantul Motelului Cinciş. Acesta mai spune că luna cea mai profitabilă pentru cei care activează în turism este luna august.

„În această perioadă şi noi ne-am apropiat de un grad de ocupare de sută la sută”, adaugă reprezentantul motelului de pe malul Lacului Cinciş. Acesta mai spune că, deşi numărul de turişti s-a redus considerabil, motelul are solicitări şi pentru perioada următoare. Mai mult, deşi mai sunt încă trei luni până la trecerea în 2013, reprezentanţii unităţii turistice îşi fac, deja, planul de bătaie. „Încă nu ne-am hotărât definitiv asupra unei oferte pentru Revelion, însă – cel mai probabil – preţurile vor fi similare cu cele de anul trecut. Poate doar cu 10 la sută în plus. Oricum, de Revelion ne aşteptăm să avem şi anul acesta oaspeţii noştri fideli, grupuri mai mici, de câte trei familii, care au mai fost la noi şi cărora le-a plăcut, încât au revenit şi în anii următori”, mai spune Bobîlcă.

Mai mulţi turişti în Masivul Retezat

Şi în zona Retezat vara lui 2012 a adus un flux mare de turişti, aşa că reprezentanţii pensiunilor de aici se declară mulţumiţi. „Pe valea Râului Mare a fost mai bine decât anul trecut, au fost mai mulţi turişti, dintre care mai bine de jumătate au fost străini. Am avut turişti din Constanţa, Galaţi, Moldova, Timişoara, Cluj şi – desigur, Bucureşti”, afirmă reprezentantul pensiunii Retezat, Florin Ghergan. Acesta adugă că pensiunea Retezat, cu o capacitate de 20 de locuri în ceea ce priveşte cazarea şi 80 de locuri la restaurant, a fost plină în lunile iulie şi august, dar spune că, chiar şi în acest moment, unitatea hotelieră urmează să mai primească turişti.

„Pentru că a fost încă destul de cald, încă mai e vacanţă şi unii dintre turişti îşi iau concediu în septembrie, chiar şi în acest moment avem un grad de ocupare de 70 la sută, urmând ca, în week-end, să funcţionăm la capacitate maximă”, menţionează Ghergan. Acesta mai spune că – de acum înainte – pensiunea aşteaptă alte grupuri de turişti, în special dintre cele care vin în Retezat pentru sesiuni de team-building. Florin Ghergan adaugă că pensiunea Retezat, construită cu fonduri europene, prin intermediul programului SAPARD, şi deschisă în urmă cu trei ani, oferă servicii comparabile cu cele ale unităţilor turistice din centrul şi vestul Europei, aşa că elveţienii, nemţii sau cehii veniţi în Retezat sunt surprinşi să constate că şi în România pot găsi aceleaşi facilităţi turistice ca în ţările lor de origine.

Reprezentanţii pensiunilor situate în zone pitoreşti mai spun că, dintre toate lunile, cele mai slabe sunt, potrivit experienţei anilor trecuţi, cele de început de primăvară şi cele de toamnă târzie, când gradul de ocupare scade la 20, ba chiar la numai 10 la sută. Dacă pensiunilor mici şi cochete, situate la poale de munte sau pe malul vreunui lac, în mijlocul unui peisaj superb, le-a mers bine în acest an, nu acelaşi lucru îl pot spune hotelierii de la oraş.
Aceştia susţin că majoritatea turiştilor caută tocmai locurile retrase, aşa că hotelurile din zonele urbane ale judeţului Hunedoara trebuie să se mulţumească mai ales cu recepţiile sau petrecerile private pe care le organizează. Pe de altă parte, unele dintre acestea „au noroc” – atunci când vine vorba de rotunjirea veniturilor – cu angajaţii plecaţi în delegaţie sau cu echipele provenite din alte judeţe care execută lucrări în judeţul Hunedoara.

Tags: ,

About Ada Beraru