Călanul renaşte, după 20 de ani

Articolul a fost vizualizat de 2,786 ori

Micul oraş de pe malul Streiului, greu lovit de tranziţia anilor ‘90 şi de experimentul cinic al privatizării “prin divizare” a vechiului combinat siderurgic, dă semne că revine la viaţă. Călanul va avea în curând unul dintre cele mai mari parcuri industriale din ţară. În plus, în această perioadă sunt în diferite faze de pregătire alte câteva proiecte importante de infrastructură. 

Din vechiul combinat siderurgic de la Călan nu a mai rămas aproape nimic, comparativ cu dimensiunile sale de acum 20 de ani. Edilii oraşului au început demersurile pentru valorificarea suprafeţelor de teren ocupate de ruinele fostului combinat încă din 2004. Eforturile lor au avut însă succes abia în ultimii doi-trei ani. Totuşi, în această toamnă, vor începe lucrările pentru ecologizarea a peste 41 de hectare de pe vechea platformă industrială. Suprafaţa va fi transformată într-un parc industrial cu toate facilităţile necesare.

Investiţie de 88 de milioane

Întregul proiect ce vizează zona de 41,6 hectare, cuprinsă între DN 66, linia ferată şi strada Furnalistului (cea care duce din DN 66 spre sediul Primăriei şi spre intrarea principală în vechiul combinat), va costa 88,9 milioane de lei. Aproximativ 27 de milioane vor proveni de la Consiliul Judeţean, 1 milion de lei este contribuţia bugetului local, restul sumei urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile. Licitaţia pentru desemnarea executantului lucrării a avut deja loc, aceasta fiind câştigată de societatea hunedoreană Proserv. Transformarea suprafeţei amintite în parc industrial va presupune, într-o primă fază, lucrări de demolare şi dezafectare, activităţi de depoluare a solului şi a pânzei freatice, gestionarea deşeurilor rezultate. Apoi se va trece la crearea infrastucturii de afaceri necesare: construirea de clădiri şi anexe aferente ce vor fi puse la dispoziţia investitorilor interesaţi, drumuri şi parcări, asigurarea utilităţilor de bază. “Vom construi şi trei hale, cu suprafeţe de 420 – 460 de metri pătraţi fiecare, pe care le vom pune la dispoziţia investitorilor care, din diferite motive, nu doresc să-şi ridice ei propriile hale. Apariţia parcului industrial va avea un impact important în situaţia economică şi socială a oraşului”, spune viceprimarul Călanului, Florin Jurj.

Toate utilităţile necesare

Suprafaţa ocupată exclusiv de parcele ce vor fi puse la dispoziţia investitorilor va fi de 28,5 hectare, fiecare urmând a beneficia de dotări tehnico edilitare şi acces rutier. Primăria Călan va aplica un sistem flexibil de închiriere a parcelelor. “Astfel, dacă un investitor va dori doar 1000 de metri pătraţi, va avea suprafaţa cerută. În cazul în care va dori o suprafaţă mai mare, i se vor închiria mai multe parcele. În cazul investiţiilor cu impact mare, suprafaţa poate depăşi fără probleme 5000 de metri pătraţi, de exemplu”, adaugă Florin Jurj.

Viitorul parc industrial de la Călan va avea şi un sediu central, numit Centru de afaceri, cu patru niveluri şi o suprafaţă desfăşurată de 3000 de metri pătraţi. Acesta va cuprinde un incubator de afaceri cu spaţii de producţie şi micro-producţie, dar şi spaţii pentru servicii de suport pentru dezvoltarea afacerii (consultanţă, elaborare studii, pregătire şi implementare proiecte, săli de training şi săli de conferinţe).

În aceeaşi clădire se vor mai găsi şi birourile viitoarei structuri de administrare a parcului. Suprafaţa însumată a spaţiilor verzi din parc va depăşi 7 hectare. Lista echipamentelor tehnico-edilitare începe de la staţia de transformare a curentului electric şi cea de reglare a presiunii gazului metan şi continuă cu reţelele de apă şi canalizare până la branşamente realizate pentru fiecare parcelă în parte.

Parcul industrial nu este singura investiţie importantă demarată în Călan, la acest început de nou mandat edilitar. Primarul oraşului, Adrian Iovănesc (foto), spune că în perioada următoare localitatea va beneficia de alte investiţii semnificative: “Avem în derulare proiectul pentru realizarea reţelei de canalizare în satele Batiz şi Strei. Investiţia va fi de 1 milion de euro. De asemenea, în oraş, ApaProd va derula un proiect pentru modernizarea reţelei de apă şi canalizare în valoare de 10 milioane de euro. Practic, este vorba de reabilitarea întregii reţele din Oraşul Nou. Vom avea un bazin pentru alimentarea cu apă, o staţie de epurare nouă şi reţea nouă de apă şi canalizare pe o lungime de 18 kilometri. Pe lângă acestea, gestionăm în această perioadă şi realizarea unui drum nou, între Strei şi Batiz, care va fi clasificat ca drum de exploataţie agricolă, dar care va putea juca rol de rută ocolitoare a oraşului. Este vorba despre 10 kilometri de drum care vor costa 5,2 milioane de euro. Pe lista aceasta, dacă mai adăugăm şi Parcul Industrial, cred că putem spune că este cel mai prolific început de mandat al administraţiei locale din istoria post-decembristă a oraşului Călan”.

Tags: ,

About Ciprian Iancu