Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,588 ori

Pentru că de câţiva ani buni îi tot critic pe colegii din presa locală, m-am gândit nu să le dau o pauză (he he he, şi-ar fi dorit ei!), ci măcar să încep rubrica prin a-i critica pe alţii. Mai exact, încep prin a-i critica pe cei din “presa mare”, cum îi tot spun eu mizeriei naţionale care-şi spune presă dar care, în proporţie de 80 la sută, este un gunoi tabloid cu pretenţii de “a patra putere în stat”. A patra putere în stat nu se preocupă de sânii unor vedete de carton, nici de pantofii Elenei Udrea şi nici de restaurantele la care merge preşedintele ţării împreună cu soţia.

În loc să citesc informaţii din sport – că avem, slavă Domnului, destui sportivi care merită să fie promovaţi în presa naţională – dau în schimb, pe site-uri precum sport.ro, de titluri cum este cel de mai jos: “«Bă, omorâţi-l pe handicapatul ăsta!» N-ai mai râs ÎN VIAŢA ta în halul ăsta! Un CRETIN face HAOS în oraş! VIDEO DEMENŢIAL cu camera ascunsă”. Pe cuvântul meu că mi-a venit să vomit când am citit titlul. Poate sunt eu mai sensibil… da’ ştiu sigur că la Facultatea de Jurnalism nu te învaţă nimeni să scrii cu fundu’, aşa cum o fac pseudojurnaliştii de la sport.ro, site deţinut de marele trust MediaPro, care creează vedete şi lasă impresia că pe Bulevardul Pache Protopopescu s-a inventat profesionalismul. Nu.

Acum, că ne-am lămurit cu presa naţională, să trecem la “oile noastre” din presa locală, care-s nişte mieluşei pe lângă monstruozităţile pe care le putem citi în presa “mare”. Iată, aşadar, un titlu de ştire de pe CityNews Hunedoara: “FOTO: Săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru”. Ştirea începe aşa: “Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat azi, stadiul de implementare al proiectului privind Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru şi iluminatul arhitectural al acestuia”. Cine o fi viceprimarul ăsta şi de ce nu am auzit niciodată despre el ori despre Pasajul Vulturul Negru? Oare la ce oraş s-a gândit Ioan Drimbau atunci când a scris această ştire?! Să fie Deva, Hunedoara, Orăştie, Călan, Brad, Simeria, poate Petroşani, Haţeg, Lupeni? Hmm… nu, este vorba despre Oradea. Încă o ştire “locală” publicată şi pe CityNews Hunedoara, că poate ne interesează ce mai e nou prin Oradea…

“Încă doi muncitori fără forme legale pe autostrada Orăştie Sibiu”, scrie Nicu Popescu, pe CityNews.ro. Da’ oare cu liniuţa dintre Orăştie şi Sibiu (liniuţă care, într-o bună zi, se va transforma într-o frumoasă autostradă… sper!) ce s-o fi întâmplat? Ne e atât de lene încât nici măcar liniuţe nu mai punem? Dacă era vorba despre autostrada Baia-Mare – Satu-Mare, cum ar fi scris domnul ziarist Nicu Popescu? “Autostrada Baia Mare Satu Mare”?

Tot de pe site-ul CityNews am “cules” şi titlul “Morar: O parte din oamenii politici nu vor o magistratură puternică şi independentă”. Întrebarea mea este: partea de sus sau cea de jos? Corect este “O parte dintre oamenii politici”. Să fie clar.

“Scăderea vânzărilor auto a dus la reducerea cifrei de afaceri în comerţ în iunie, dar şi la 7 luni” – este titlul unei ştiri semnate de… CityNews. Mie mi se pare că este un titlu neterminat.

“S-a vândut orice, mai puţin steaguri sau cocarde tricolore”, anunţă Iulian Stroia, în Servus Hunedoara. Unde? Cine? De ce? Când? Ei, las’ că aflaţi din articol, dacă-l citiţi. Şi dacă aveţi curiozitatea să-l citiţi pe site-ul Servus Hunedoara, veţi găsi următoarea informaţie: “Comercianţii prezenţi la evenimentul de la Ţebea s-au întrecut în oferte. Practic, de la terasele unde se puteau găsi preparate culinare, sucuri sau bere şi obiecte de artizanat, existau şi oferte de produse textile, încălţăminte şi chiar covoare sau carpete. Cu toate acestea din «peisaj» au lipsit vânzătorii de steaguri sau cocarde, potrivite pentru evenimentul în cauză”. Atât, asta a fost tot. Ziaristul s-a pierdut în detalii, începând cu “de la terasele” şi nemaicontinuând cu “până la… altceva”. Important e că n-au fost steaguri, asta-i ştirea: la Ţebea nu s-au vândut steaguri. De parcă ne mai aşteptăm să găsim la un eveniment de genul ăsta şi altceva în afară de chinezisme cumpărate ieftin şi vândute la suprapreţ…

O altă ştire, la fel de scurtă, vine tot de la Iulian Stroia şi se referă – aveam să aflu după ce am citit-o – tot la evenimentul de la Ţebea: “Mici, bere şi tocăniţă, «la cort», de la partidele politice”. Se pare că domnul Stroia a fost învăţat de vreun specialist că e mai bine să pună pe site-ul ziarului Servus Hunedoara mai multe ştiri, chiar dacă-s mai scurte. Numai că “specialistul” nu l-a învăţat să pună şi titluri cât de cât relevante.

Sebastian Mezei anunţă, în Mesagerul Hunedorean, că iPhone 5 se lansează în 12 septembrie. “Compania Apple a transmis invitaţii pentru evenimentul de lansare a noului terminal iPhone, având conţinută cifra 12 şi textul «It`s almost here», iar din umbra cifrei 12 se întrevede cifra 5, făcând referire la noul model de telefon”. Bănuiesc că domnul Mezei n-a primit invitaţia de la Apple, da’ şi-a luat informaţiile de pe blogurile de tehnologie din SUA. Nu contest corectitudinea gramaticală a micului său articol, ceea ce nu înţeleg eu este pentru cine anume l-a scris Sebastian Mezei. Cred că în judeţul Hunedoara sunt cel mult 100 de persoane care deţin un iPhone şi ceva mai puţine sunt interesate de noul model. Adică, nu-i vorbă, curioşi suntem cu toţii, da’ parcă e un pic cam scump telefonul ăsta pentru buzunarele noastre.

“Eternul” George Vasiliu scrie, de data asta pentru HunedoaraMea.ro, o ştire despre un hoţ. “Poliţiştii au stabilit că suspectul, de 51 de ani din municipiul Hunedoara, a forţat uşile de acces de la un depozit al magazinului şi a plecat cu băuturi alcoolice în valoare de aproximativ 1.100 de lei. Anchetatorii spun că a fost ajutat de un complice, de 20 de ani din Deva”. Domnule Vasiliu, haideţi să lămurim ceva: dacă eu spun despre Dumneavoastră aşa: “George Vasiliu, de 30 de ani jurnalist în presa locală”, înseamnă că de 30 de ani “prestaţi” în domeniul ăsta. În schimb, dacă spun “George Vasiliu, de 30 de ani, jurnalist în presa locală”, înseamnă că mă refer la vârsta Dumneavoastră. La fel, dacă spuneţi “suspectul, de 51 de ani din municipiul Hunedoara”, înseamnă că vă referiţi la numărul de ani de când suspectul locuieşte în Hunedoara, iar dacă aţi fi spus “suspectul, de 51 de ani, din municipiul Hunedoara”, am fi înţeles că vă referiţi la vârsta acestuia. Oare să fie chiar atât de greu de înţeles? Nu-i prima dată când explic, dar văd că unii ziarişti sunt încăpăţânaţi şi se fac că nu pricep. Sau chiar nu pricep…

Daniel Guţă, de la Ziarul Hunedoreanului, s-a lovit de problema “i”-ului, ca să zic aşa. El a scris “«Vreau ca fii mei să crească cu tradiţia»”, citând-o pe o doamnă care a fost prezentă, duminică, la Ţebea. Eu sunt ferm convins că doamna cu pricina nu i-a scris domnului Guţă pe hârtie declaraţia sa, aşa că domnul Guţă a înregistrat-o pe reportofon sau telefon şi, odată ajuns la redacţie, a transcris-o; aşa a “reuşit” să scrie “fii mei” în loc de “fiii mei”. Toţi fiii mei, câţiva fii ai mei, domnule Guţă!

La final, un mic sfat pentru Aurora Tanalt şi Diana Mitrache, ambele de la Servus Hunedoara: nu mai faceţi abuz de ghilimele!

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'