A arendat terenul agricol şi acum e pârloagă

Articolul a fost vizualizat de 2,763 ori

Un italian a arendat anul trecut zeci de hectare de teren agricol în zona Ilia, care au devenit între timp pârloagă. O parte din cei care au dat pământul în arendă sunt nemulţumiţi şi vor să anuleze contractul. Italianul ţine însă de el, pentru că statul român i-a dat subvenţie consistentă… pe bălărie.

Metoda e simplă ca „Bună ziua!”. Vii în România, faci un SRL cu denumire cât mai „agro”, arendezi pe mai nimic pământul vârstnicilor care nu-l mai pot lucra, te faci că plantezi ceva de ochii lumii şi primeşti nouăzeci şi ceva de euro subvenţie la hectar. Asta da afacere !
A păţit-o familia Verginia şi Virgil Dimpari din Ilia. Aceştia au semnat în primăvara anului trecut un contract de arendă cu compania Agro Bio Cereale, al cărei administrator este cetăţeanul italian Luciano Luscia. „Suntem bătrâni, nu mai puteam lucra pământul şi am zis, ca să nu se degradeze, să-l dăm cuiva care pare interesat să-l cultive şi să-l întreţină”, explică decizia Virgil Dimpari. Târgul era clar: italianul plăteşte o arendă de 60 de euro pe hectar şi cultivă pământul.

Agricultură de decor

Numai că lucrurile nu s-au întâmplat conform planului. Italianul a cultivat ceva porumb în 2011, dar nu s-a mai interesat de recoltă. „A putrezit porumbul pe terenul meu, care a devenit pârloagă. Italianul l-a lăsat în paragină, nelucrat, nici măcar nu l-a curăţat. De câte ori am vorbit cu el, ne tot prosteşte că o să vină şi o să facă. Mă doare sufletul de cum arată terenul meu şi voi înainta acţiune în instanţă pentru anularea contractului de arendă. Nu permit nimănui să-şi bată joc de pământul meu”, spune Virgil Dimpari. Arendarea s-a făcut pe 10 ani, iar familia Dimpari nu este singura care a păţit-o în zonă. „Sunt vreo 100 de hectare în jurul terenului nostru arendate de italian. Din câte am înţeles, ceilalţi au primit 40 de euro pe hectar. Nici unul nu e lucrat serios. Ici-colo a mai curăţat o parcelă, a mai pus ceva culturi, dar, doar aşa, sporadic. Nu ştiu care a fost ideea italianului, dar noi vrem să reintrăm în dreptul de folosinţă a terenului”, spune Verginia Dimpari.

Cum să faci un ban uşor?

Păi, care să fie ideea italianului? Simplu ! Dovedind cu contractele de arendă că este fermier, „întreprinzătorul” nu mai trebuie decât să facă bani. Nu, nu pe calea grea a muncii câmpului, ci pe cea uşoară a subvenţiilor. Potrivit datelor înregistrate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, compania Agro Bio Cereale SRL, prin administratorul Luciano Luscia, a fost înregistrată în Registrul Unic de Identificare fermieri în data de 5 martie 2011, când a şi depus cererea de sprijin aferentă campaniei 2011, aceasta fiind plătită conform deciziei de plată. Deci, ia să vedem ! Am, să zicem, contracte de arendă pe 100 de hectare de teren agricol. În medie, am de dat proprietarilor 40 de euro la hectar arendă. Dacă mai pun ceva costuri suplimentare pentru mici manevre agricole în câmp, ies la un cost de 50 de euro pe hectar. Statul îmi dă o subvenţie de circa 92 de euro pe hectar. Asta înseamnă că la 100 de hectare, fără să mă agit, încasez un profit de 4200 de euro. Greu de explicat ce fel de ochelari de cal a purtat APIA Hunedoara pe timpul guvernării pedeliste, dacă a ajuns să aprobe subvenţionarea culturii buruienilor. Culmea este că Agro Bio Cereale are cerere de sprijin şi în campania din 2012. Sesizaţi, cei de la APIA Hunedoara, prin noua conducere, promit verificări administrative. Numai că, ia italianul de unde nu-i.

La sediul social nu e nimeni

Aşa cum se întâmplă de obicei la noi, „ce a mâncat lupul e bun mâncat”. La sediul social al firmei Agro Bio Cereale este alt locatar. „Firma a lichidat biroul şi a plecat de câteva luni ”, spune administratorul clădirii de biroului unde a funcţionat firma. Cum ar veni, „păsărica” a părăsit cuibul, dar cu guşa plină.

Tags:

About Adrian Sălăgean