Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,503 ori

DUMPING FISCAL

Cota maximă de impozitare va fi menţinută la 16%, chiar şi în condiţiile introducerii unor cote de impozitare de 8% şi 12% pentru persoane cu venituri reduse, în perioada 2012-2016, sau până când Uniunea Europeană va impune un regim de impozitare unitar, a declarat premierul Victor Ponta. El a susţinut că, în prezent, România şi Bulgaria practică “un dumping fiscal”, în Germania fiind plătit un impozit de 45%.


PENSII

Deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2011 a depăşit 13 miliarde de lei, ar putea fi eliminat în următorii 5 ani, dacă numărul salariaţilor îl va depăşi pe cel al pensionarilor, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPAS), Ileana Ciutan. Ciutan a spus că, în prezent, numărul salariaţilor se situează în jurul valorii de 4,7 milioane, iar cel al pensionarilor este mai mare cu un milion.

15 LA SUTĂ

Resursele actuale ale sistemului de pensii de stat vor asigura celor născuţi în perioada 1966-1971, aşa-numiţii “decreţei”, o pensie care va atinge cel mult 15% din ultimul salariu, potrivit datelor autorităţii de reglementare şi supraveghere din domeniu. Singura soluţie fezabilă în perspectivă este oferirea unei oportunităţi pentru generaţiile active tinere de a economisi o parte din venituri, într-un sistem bazat pe conturi individuale şi pe reinvestire continuă.

TVA LA ÎNCASARE

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, Ordonanţa Guvernului prin care este modificat Codul fiscal în sensul plăţii TVA pentru facturi la încasare, în cazul contribuabililor care înregistrează o cifră de afaceri sub 2.250.000 de lei. Măsura plăţii TVA la încasare ar urma să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2013.

OLTCHIM TV

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată odată cu caietul de sarcini. Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Tags:

About Adrian Sălăgean