Românii cheltuie pe asigurări de 52 de ori mai puţin decât elveţienii

Articolul a fost vizualizat de 1,469 ori

Românii cheltuie anual pentru asigurări, în medie, suma de 97 de euro, în timp ce în Bulgaria şi Ungaria aceste valori ajung la 110 şi, respectiv, 300 de euro. În acelaşi timp, în ţările dezvoltate, precum Elveţia, cheltuielile medii destinate asigurărilor ating şi sume de 52 de ori mai mari decât în piaţa autohtonă. În Elveţia, cheltuielile medii ale populaţiei cu asigurările s-au ridicat la 5.124 de euro anul trecut – cea mai mare valoare la nivel european.

Această ţară a fost urmată îndeaproape de Finlanda cu 3.486 de euro, Austria cu 2.000 de euro, Slovenia cu 1.023 euro şi, cu mult înaintea României, Polonia cu 355 de euro. Media cheltuielilor pentru asigurări la nivelul Europei a fost de 1.873 euro/an în 2011. Datele statistice au fost prezentate la finele săptămânii trecute de către preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu, la cea de-a 7-a ediţie a conferinţei anuale a brokerilor de asigurare.

Referitor la datele prezentate, Bogdan Andriescu a explicat că această situaţie reprezintă consecinţa directă a abordării conceptuale greşite atât a companiilor de intermediere, cât şi societăţilor de asigurare în ansamblu, în ceea ce priveşte optica de afaceri, la care se adaugă bulversarea continuă a clienţilor de către factorii legislativi şi decizionali în ceea ce priveşte produsele de asigurare (vezi Legea 260/2008 a asigurărilor obligatorii a locuinţelor).

El a adăugat că responsabil pentru cifra scăzută în ceea ce priveşte cheltuielile medii de produse de asigurare ale românilor nu este nivelul de trai al populaţiei, ci educaţia, gradul de informare şi lipsa de transparenţă a companiilor. Aşadar, “diferenţa dintre România şi Bulgaria, de exemplu, nu se poate explica prin nivelul veniturilor pe cap de locuitor, pentru că în România PIB-ul per capita a fost, anul trecut, de 7.169 de euro, în timp ce în ţara vecină a fost de 5.252 de euro”, a mai spus Andriescu.

În ceea ce priveşte legea 260/2008 şi eventuala modificare a acesteia, şeful brokerilor s-a arătat în favoarea aplicării unei reduceri de până la 10% de către autorităţi la plata impozitului pentru proprietarii care îşi asigură casele, astfel încât să compenseze plata primelor de asigurare. De asemenea, o altă variantă ar fi transferul celor 10% direct pentru plata primelor de asigurare.

Tags:

About Adrian Sălăgean