Screeningul pentru cancerul de col salvează vieţi

Articolul a fost vizualizat de 1,640 ori

După ce Ministerul Sănătăţii a lansat programul ”Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin”, aproape 120 de medici au depus solicitări pentru a fi incluşi în campanie. Programul permite oricărei femei din judeţ să facă gratuit un test non-invaziv, pentru depistarea bolii, o afecţiune care omoară cu zile femei care s-au prezentat prea târziu la medic.

Programul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin va salva sute de vieţi

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), Dumitra Ştefan, declară că programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin reprezintă, de fapt, o serie de acţiuni organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. Directorul-adjunct al DSP Hunedoara, Cecilia Birău, precizează că această campanie presupune testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a femeilor care doresc acest lucru. În program pot fi incluse persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, care nu au simptomele bolii şi nici antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col. Testarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei teste Babeş-Papanicolaou normale. „Singurele categorii de femei care nu vor beneficia de acest program sunt femeile cărora colul uterin le lipseşte din motive congenitale, cele care au suferit o histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital”, explică medicul Cecilia Birău.

Testarea nu produce durere

Directorul-adjunct al DSP Hunedoara afirmă că, anual, în judeţul nostru sunt depistate aproximativ 80 de noi cazuri de cancer de col uterin, însă – din păcate – pentru trei sferturi dintre femei detecţia bolii se face foarte târziu. „Este foarte util ca femeile să ştie că acest test Babeş-Papanicolaou nu este deloc invaziv şi nu este nici dureros. Pur şi simplu se prelevează un frotiu de la nivelul colului. E adevărat că există un tipar de gândire la noi, şi anume că vizita la ginecolog e ruşinoasă, iar vizita la stomatolog e dureroasă, însă trebuie să depăşim această mentalitate. Practic, testându-se (cu o frecvenţa recomandată de medicul de familie), femeile pot depista în timp util o eventuală afecţiune, iar tratamentul în stadiile incipiente ale bolii este mult mai uşor de suportat şi mai puţin costisitor. În plus, în stadiile 0 şi 1, şansele de supravieţuire în cazul virusului HPV, care declanşează cancerul de col uterin, tind spre 100 la sută”, explică doctoriţa. Potrivit statisticilor DSP Hunedoara, în 2010, în judeţul nostru, 82 de femei au aflat că suferă de cancer de col uterin, iar dintre acestea doar 20 au fost depistate în stadii curabile. În 2011, numărul cazurilor raportate a scăzut puţin, ajungând la cifra de 77, dintre care 22 descoperite suficient de devreme pentru a fi tratabile, iar în prima jumătate a acestui an, alte 38 de hunedorence au primit vestea că au cancer de col uterin. Dintre ele, aşa cum rezultă din statistici, doar un sfert sunt cazuri depistate la timp.

120 de medici împotriva cancerului de col

Medicii îşi pot depune dosarele la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, la Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, sau la Spitalul de Urgenţă Petroşani, în funcţie de zona la care sunt arondaţi, menţionează şefa Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Dumitra Ştefan. După validarea dosarelor de către reprezentanţii Unităţii Regionale de Management Vest – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, formularele necesare vor fi ridicate de medici de la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara. Reprezentantele Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) adaugă că, în cazul în care hunedorencele doresc să beneficieze de facilităţile oferite de acest progam, adică să fie informate şi să se testeze gratuit, dar propriul medic de familie nu face parte din acest program, atunci ele se pot adresa celui mai apropiat alt medic de familie, care le va lua în evidenţă şi le va îndruma pentru ca acestea să îşi facă analizele. Până acum, în judeţul nostru, aproape 120 de medici de familie s-au înscris în acest program naţional. „Îi aşteptăm pe medici, dar şi pe anatomo-patologi să se înscrie în acest program care se derulează pe parcursul a 5 ani. Medicii trebuie să ştie că înscrierile nu au un termen limită în viitorul apropiat, aşa că ei se pot înscrie în fiecare lună, până în data de 15 a lunii respective”, precizează Cecilia Birău.

Doar un sfert dintre cazuri, depistate la timp

Aceeaşi situaţie nefastă precum cea referitoare la cancerul de col uterin este înregistrată şi în ceea ce priveşte cancerul de sân, adaugă directorul-adjunct al DSP Hunedoara. „Femeile ar trebui să ştie că este foarte uşor ca, lunar, să îşi palpeze singure sânii, iar dacă ceva li se pare anormal să solicite în cel mai scurt timp consilierea medicului de familie, o ecografie sau chiar o mamografie. Este incredibil cât de uşor pot fi depistate aceste afecţiuni şi ce şanse mari de a fi tratate sunt, dacă boala este descoperită în fază incipientă”, mai spune Cecilia Birău. În 2010, peste 140 de hunedorence au fost depistate cu cancer la sân, iar dintre acestea 40 de cazuri au fost curabile, în 2011 numărul cazurilor a scăzut la 125, cu 31 de cazuri curabile, iar în 2012 au fost înregistrate 66 de cazuri de cancer mamar, dintre care doar 12 curabile. Medicii spun că eventualele scăderi demonstrate de statisticile tipurilor de cancer specifice sexului feminin nu înseamnă neapărat că numărul femeilor afectate de aceste maladii a scăzut, ci este foarte posibil ca în scădere să fie numărul celor care au ajuns la medic pentru a-şi face analizele şi pentru a fi diagnosticate, iar cifrele statistice s-ar putea să reprezinte doar „vârful iceberg-ului”. Deşi autorităţile au iniţiat în 2010 o campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, doar 1.230 de hunedorence (adolescente şi tinere) au acceptat să se vaccineze. În 2011, numărul fetiţelor sau tinerelor care s-au vaccinat a scăzut de 15 de ori (!), comparativ cu anul anterior, iar anul acesta doar 20 de hunedorence au acceptat să îşi facă vaccinul anti-cancer. De aceea, doctorii spun că este foarte probabil ca, în viitor, vaccinul anti-HPV să fie introdus – obligatoriu sau nu – la ambele sexe, având în vedere că bărbaţii sunt purtătorii virusului, însă doar femeile ajuns să îi cadă victime.

Tags:

About Ada Beraru