Pământul nu poate fi arat nici cu picamerul

Articolul a fost vizualizat de 2,427 ori

Pământul a devenit tare ca piatra

Potrivit experţilor, în ultima sută de ani judeţul Hunedoara nu s-a mai confruntat cu o secetă atât de severă ca cea din acest an. Uscăciunea a transformat pământul în bulgări de duritatea pietrei, lucru care a făcut imposibilă pregătirea lui pentru culturile de toamnă. Potrivit statisticii, în judeţul Hunedoara există puţin peste 80.000 de hectare de teren arabil. Suprafaţa cultivată cu grâu în această toamnă nu depăşeşte cinci la sută din potenţialul agricol oferit de patrimoniul natural al Hunedoarei.

Culturile de toamnă: pierdere totală

Chiar şi acolo unde fermierul a avut utilaje puternice şi a putut ara, rezultatul este dezastruos. Pierdere totală, pentru fermierul Iosif Bota (în fotografie) de la Geoagiu. “Am însămânţat 150 de hectare cu grâu şi 200 de hectare cu rapiţă. Nu a răsărit nici măcar un fir din aceste culturi. Din cauza secetei acestea nu s-au putut dezvolta, s-au uscat. Consider deja pierdere totală culturile de pe aceste hectare”, explică Iosif Bota. Acesta spune că ratarea culturii de grâu în acest an va avea ca efect în 2012 o scumpire a făinii şi, implicit, a produselor de panificaţie. Diminuarea bazei furajere va afecta totodată şi crescătorii de animale cu efecte în preţul cărnii.

Nu poţi ara cu picamerul

Pământul este atât de tare încât cu tractoare de putere medie este aproape imposibil de arat. Din acest motiv, în acest în judeţul Hunedoara a rămas nelucrată o suprafaţă imensă de teren agricol. Cea mai afectată este cultura de gâu. “Sunt cultivate cu grâu doar 4.000 de hectare. Ca să vă daţi seama ce înseamnă asta vă spun că anul trecut, care a fost un an slăbuţ la cultura grâului, s-au însămânţat circa 8000 de hectare. În judeţ, înainte de criză, grâul ocupa o suprafaţă de peste 10.000 de hectare”, spune Ioan Ştefan, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara. Oficialul precizează că situaţia de la grâu este identică cu toate culturile de păioase, orz, secară şi orzoaică.

Ce înseamnă secetă severă?

Pare incredibil, dar umiditatea actuală a solului în judeţul Hunedoara este de zece ori mai mică decât umiditea într-un an cu un regim normal al precipitaţiilor. Potrivit lui Ioan Ştefan, o situaţie climatică similară nu a fost înregistrată în judeţ în ultimul secol.
“Avem la Direcţie date comparative. În acest an, de la debutul secetei în luna august şi până acum, au căzut 25,2 litri pe metru pătrat de precipitaţii. În aceeaşi perioadă a anului trecut cantitatea de apă căzută a fost de 227 litri pe metru pătrat. De aproape 10 ori mai mult”, explică specialistul.

About Adrian Sălăgean