Săracii aşteaptă ajutoarele pentru încălzire

Articolul a fost vizualizat de 1,742 ori

Şi anul acesta cei mai săraci dintre hunedoreni vor primi ajutoare de la stat, pentru a putea să iasă cu bine din iarnă. Deşi vremea încă e frumoasă, direcţiile de asistenţă socială din primării au dat la tipărit formularele pentru solicitări, iar de săptămâna viitoare aşteaptă cererile nevoiaşilor.

În municipiul Hunedoara, gazul metan consumat pe timp de iarnă solicită cel mai mult bugetul dedicat ajutoarelor pentru încălzire

Potrivit autorităţilor, şi anul acesta rămâne în vigoare Ordonanţa 70 din 2011, precum şi plafoanele menţionate de legea amintită. Conform legii, valoarea ajutoarelor pentru încălzire variază între 19 până la 262 de lei, în cazul celor care se încălzesc cu gaze naturale. Hunedorenii care folosesc pentru încălzire lemne pot primi lunar ajutoare cuprinse între 16 şi 58 de lei, iar cei care se încălzesc cu energie termică pot beneficia de sume reprezentând între 5 şi 100 la sută din valoarea facturilor. Hunedorenii care se încadrează în plafoanele de venit de până la 1.082 de lei de persoană trebuie să depună cererile şi declaraţiile pe propria răspundere la primăriile de care aparţin. La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie, sau, după caz, al persoanei singure, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din tot soiul de ajutoare de stat (indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent). Stabilirea dreptului la ajutor se face începând cu luna depunerii cererii, iar pe baza citirii consumului (la energie termică în sistem centralizat şi la gaze naturale) şi a facturilor emise, furnizorii vor întocmi borderouri cu ajutoarele calculate. Pentru beneficiarii de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri, care nu primesc şi ajutor social, plata sumelor pentru încălzire se face lunar, de către primării, din fonduri de la bugetul de stat, alocate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS), în baza centralizatoarelor primite de la primării. Pentru beneficiarii care primesc şi ajutor social, dreptul la acest ajutor pentru încălzire se stabileşte o singură dată pentru toată perioada sezonului rece, iar plata ajutoarelor se face la începutul sezonului pentru toată perioada, din fonduri de la bugetul local. Primăriile care îşi permit pot suplimenta sumele peste tranşele şi cuantumurile amintite.

Reguli mai stricte, bani mai puţini

În sezonul trecut aproape 16.600 dintre cei mai săraci hunedoreni au primit bani de la stat pentru a-şi plăti facturile de încălzire, afirmă reprezentantul Compartimentului Comunicare şi relaţii cu publicul al AJPS Hunedoara, Octavian Băgescu. Suma totală pe care a plătit-o statul pentru încălzirea hunedorenilor săraci, în intervalul noiembrie 2011 – martie 2012, este de peste 5.343.000 de lei (peste 53 de miliarde de lei vechi). Cei mai mulţi beneficiari au primit bani pentru a-şi plăti facturile de gaz (în medie, peste 7.800 de persoane în fiecare lună), fiind urmaţi de hunedorenii care au primit ajutoare pentru combustibili solizi sau petrolieri (apoape 6.500 de beneficiari lunar), în timp ce beneficiarii de ajutoare pentru plata energiei termice au reprezentat numărul cel mai mic de beneficiari (o medie lunară de 2.300 de persoane singure sau familii). Suma plătită pentru ajutoarele de încălzire a fost mai mică iarna trecută cu peste 1.500.000 de lei, comparativ cu sezonul rece 2010-2011, când a fost necesară alocarea a 6.849.000 de lei (adică peste 68 de miliarde de lei vechi), pentru mai bine de 21.000 de hunedoreni care au primit bani de la stat. Motivul acestei scăderi considerabile a numărului beneficiarilor a fost înăsprirea legii, prin introducerea unor noi criterii, care conduc la excluderea de la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Astfel, hunedorenii care deţin o a doua locuinţă, în afara celei de domiciliu, autoturisme care depăşesc 1.600 de centimetri cubi, autoutilitare, remorci, scutere de apă, autobuze sau microbuze nu mai au dreptul la ajutoare pentru încălzire. În plus, cine are o drujbă sau un cont bancar mai mare de doar 3.000 de lei pierde ajutorul pentru încălzire. Nu pot primi ajutoare nici posesorii de tractoare, combine, dar şi prese de ulei, mori de cereale, gatere şi terenuri de aproape orice tip, de la 2 la 5 hectare, în funcţie de mărimea familiei. În plus, legea i-a exclus şi pe posesorii de animale. Cine a avut în curte mai mult de trei bovine, cinci porci, 20 de capre sau oi, ori mai mult de 15 familii de albine a pierdut dreptul la ajutor de încălzire de la stat.

Hunedorenii, în topul asistaţilor

Cei mai mulţi beneficiari au provenit, potrivit reprezentantei Primăriei Hunedoara, Silke Oprean, din municipiul Hunedoara: peste 3.650 de hunedoreni au primit bani pentru încălzire. Cei mai mulţi (mai bine de 3.500) au primit bani pentru a-şi plăti facturile de gaz metan, în timp ce în jur de 100 de hunedoreni au beneficiat de ajutoare ca să aibă cu ce-şi cumpăra lemne. În Deva, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei, Elena Ivan, spune că au fost în jur de 2.500 de beneficiari, dintre care majoritatea au cerut bani pentru a-şi plăti facturile de gaz şi energie termică. În municipiul Petroşani au primit ajutoare, în medie, câte 800 de persoane sau familii în fiecare lună, în condiţiile în care, pentru cei care sunt racordaţi la sistemul de termoficare centralizat, Primăria Petroşani a acordat un bonus de 112 lei pe gigacalorie. „Încercăm să-i atragem, din nou, pe petroşăneni în sistemul centralizat, însă pentru ca acesta să fie reciproc avantajos – având în vedere că furnizorul, S.C. Termoficare, se află în subordinea Primăriei – trebuie ca această variantă să fie ceva mai ieftină şi pentru consumatori”, explică viceprimarul din Petroşani, Dorina Niţă. Reprezentanţii direcţiilor de asistenţă socială din cadrul primăriilor spun că, imediat ce vor avea formularele şi vor începe să primească solicitări, vor pleca pe teren, pentru a verifica aleatoriu informaţiile furnizate pe proprie răspundere de solicitanţi. Hunedorenii care au dat declaraţii false riscă să rămână fără ajutoare şi să dea înapoi banii primiţi pe nedrept. Anul trecut, în Deva, Hunedoara şi Petroşani au fost verificaţi peste 4.500 de beneficiari şi au fost depistaţi, în total, aproape 100 de hunedoreni care au cerut sprijin financiar, dar care nu aveau dreptul să primească aceşti bani.

Brădenii plătesc cel mai mare preţ din Europa

Deşi, oricum, plăteau foarte mult pentru încălzire, anul acesta brădenii vor plăti în plus cu 20 la sută mai mult pentru căldura furnizată în sistem centralizat, din cauza scumpirii păcurii. În cel mai nordic municipiu al judeţului căldura este furnizată de centrala termică pe bază de păcură de la Gura Barza, situată la cinci kilomeri distanţă de oraş. Autorităţile recunosc că preţul energiei termice este cel mai mare din Europa (830,99 lei pe gigacalorie), din care 60 la sută este doar ponderea combustibilului, dar spun că nici în această iarnă nu vor putea face nimic pentru brădeni. Consiliul Local intenţionează să realizeze o nouă centrală termică, cel mai probabil una care să funcţioneze folosind biomasă, însă este abia în faza negocierilor cu firme din Europa şi din Orientul Apropiat, interesate de o asemenea investiţie. Sistemele de încălzire cu biomasă apelează la vegetale (inclusiv resturi agricole), lemn, ba chiar şi deşeuri. Autorităţile locale fac acum calcule, pentru a stabili care dintre variantele propuse ar fi cea mai avantajoasă.

Tags:

About Ada Beraru