Începe campania de vaccinare împotriva gripei

Articolul a fost vizualizat de 1,475 ori

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) a cerut de la Ministerul Sănătăţii, pentru acest sezon, 46.000 de doze de vaccin antigripal, însă prima tranşă totalizează 6.000 de flacoane, care sunt distribuite chiar în aceste zile medicilor de familie, azilelor de bătrâni şi spitalelor, pentru vaccinarea cadrelor medicale. Faţă de ultimele trei săptămâni, numărul infecţiilor acute respiratorii în judeţul Hunedoara este în creştere, potrivit celei mai recente statistici, în prezent fiind înregistrate peste 1.300 de cazuri. 

Prioritate la vaccinare au copiii, bătrânii şi bolnavii cronici

Pentru a se asigura că are la dispoziţie măcar o parte dintre vaccinurile necesare la startul campaniei, din cauza dificultăţilor legate de derularea licitaţiilor, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a împrumutat 3.500 de doze de vaccin de la instituţiile sale omoloage din judeţele Alba (500 de doze) şi Caraş-Severin (3.000 de doze). Anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul îmbolnăvirilor a fost mult mai mare comparativ cu anul acesta, potrivit autorităţilor. “Anul trecut am avut cazuri de gripă, corelate cu epidemie, încă din luna august şi au fost şi cazuri de infecţii respiratorii, din cauza vremii foarte schimbătoare. În ultima săptămână din luna octombrie 2010, care s-a întâmplat să fie, oricum, una mai uşoară, nu am avut niciun caz de gripă, dar am avut 990 de infecţii respiratorii acute, dintre care 46 de internări, pneumopatii acute 400 şi aproape 80 de internări”, precizează reprezentantul DSP Hunedoara, Ştefan Repede.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi vaccinate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personalul medical, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. “Vaccinul produs în ţara noastră respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători, iar reacţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de oricare alt tip de vaccin”, explică şefa Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, Dumitra Ştefan.

Izolaţi-vă la domiciliu 7 zile

“Având în vedere faptul că sezonul de iarnă implică o scădere a temperaturilor, iar circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei, câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile gripale sunt necesare de reamintit populaţiei: fiecare dintre noi trebuie să fie conştient, acum mai mult ca niciodată, că are obligaţia de a se proteja pe el, dar şi pe cei din jur. O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale”, adaugă Dumitra Ştefan.

Potrivit medicilor, orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să ştie că aceasta este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său. Medicii de familie hunedoreni spun că, deocamdată, nu au primit vaccinul, dar aşteaptă ca acesta să sosească, mai ales având în vedere că au avut solicitări din partea pacienţilor. “Cele mai multe cereri au venit din partea persoanelor mai în vârstă, dar şi a persoanelor active, care lucrează în colectivităţi. Cei care se tem de acest tip de vaccin trebuie pregătiţi. Eu le spun întotdeauna pacienţilor mei că se poate întâmpla să facă o reacţie postvaccinală sau oricare altă formă de răceală. Şi mai este încă un lucru: vaccinul este făcut din virusul care circulă cu un an înainte şi s-ar putea să nu ofere protecţie sută la sută, să nu ofere protecţie pentru virusul din acest an, având în vedere că ele se combină. Cu toate acestea, până acum nu a venit nimeni să îmi reproşeze sau să îmi spună că nu mai vrea să se vaccineze, iar anul acesta am făcut un necesar de 50 de doze, deşi s-ar putea să existe, cum s-a mai întâmplat, mai multe solicitări”, declară medicul de familie Camelia Barbu.

Potrivit medicilor, hunedorenii care nu obţin un vaccin gratuit de la medicul de familie dar vor, totuşi, să se vaccineze, pot să îşi cumpere doza necesară. În farmaciile hunedorene o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

Cum ne ferim de îmbolnăvire

Medicii spun că pentru a ne feri de îmbolnăvire este indicat să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. De asemenea, mai frecvent ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene. Atunci când strănutăm, trebuie să folosim neapărat batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante. În plus, cine vrea să se ferească de îmbolnăviri trebuie să evite aglomeraţiile, atunci când prezenţa în respectivele locuri nu este neapărat necesară. De asemenea, în această perioadă ar trebui evitate călătoriile în străinătate, dacă acest lucru nu este strict necesar. La primele simptome de boală, care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade şi o stare generală proastă, trebuie să luăm legătura cu medicul de familie. În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să se autoizoleze. Doctorii spun că este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la doctor.

Tags: ,

About Ada Beraru