Se acutizează criza cadrelor medicale

Articolul a fost vizualizat de 1,716 ori

De aproximativ 300 de oameni au nevoie spitalele din judeţul Hunedoara pentru a nu intra într-un colaps al personalului. Cel puţin aşa reiese dintr-o situaţie centralizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, la solicitarea ministerului de resort. În majoritatea cazurilor este vorba, întâi de toate, despre asistenţi medicali şi medici. Pe lista personalului absolut necesar se numără însă şi posturi din serviciile auxiliare. Spitalele cer, însă nu speră să primească prea mult şi prea curând, pentru că aşa s-a creat obişnuinţa în sistem.

Fenomenul plecării cadrelor medicale pune în dificultate activitatea din spitale şi, dacă persistă încă şase luni, o va bloca total

La nivelul judeţului Hunedoara, conform raportărilor făcute de către conducerile unităţilor sanitare, spitalele au nevoie în total de 77 de medici, 119 asistenţi medicali şi 106 angajaţi în domenii auxiliare. În statistică sunt incluşi şi medicii, asistenţii medicali şi ambulanţierii de care are nevoie Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Spitalele şi Serviciul de Ambulanţă au declarat că posturile comunicate către DSP sunt “absolut necesare”.

“Situaţia a fost centralizată la solicitarea Ministerului Sănătăţii. Cred că nu degeaba ni se cere această raportare, ci pentru găsirea unei soluţii. Nu ni s-au semnalat deocamdată situaţii limită, provocate de lipsa de personal, dar eu sunt convinsă că, din cauza numărului redus de medici şi asistenţi, sunt probleme serioase în unele locuri”, spune directorul DSP Hunedoara, Dumitra Ştefan. Surse din cadrul sistemului spitalicesc hunedorean spun că Ministerul Sănătăţii intenţionează să prezinte în decembrie un proiect de lege referitor la viitorul spitalelor care să cuprindă şi o soluţie de “ocolire” a ordonanţei din 2009 din cauza căreia, în sistemul bugetar, se poate ocupa un post doar după ce sunt desfiinţate sau vacantate altele şapte.

Deficit mare la Hunedoara

Spitalul “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a raportat ca absolut necesare 86 de posturi, dintre care 14 sunt de medici pe diferite specializări. Conform situaţiei întocmite de DSP, unitatea de la Hunedoara este spitalul cu cel mai grav deficit de personal. Cifrele sunt însă un pic mai alarmante decât realitatea, după cum spune managerul spitalului din Hunedoara, doctorul Bende Barna.

“Situaţia noastră este ţinută cât de cât sub control. Când am întocmit necesarul de personal am urcat un pic în estimări, în speranţa că vor veni vremuri mai bune, iar un număr mai mare de medici şi asistenţi ne va ajuta să creştem şi calitatea actului medical. Dacă este să avem probleme serioase, acestea apar mai ales în cazul asistentelor medicale. Sunt numeroase cazuri în care îşi iau concedii fără plată pentru trei luni sau un an, după care se întorc la Hunedoara. Este de preferat să aşteptăm ca acele asistente să se întoarcă, pentru că au experienţă, decât să anulăm şapte posturi pentru a angaja o asistentă nouă, care are nevoie şi de o perioadă de acomodare. La momentul actual suntem încă pe linia de plutire, dar dacă situaţia nu se schimbă, adică dacă va continua încă şase luni fenomenul asistentelor şi medicilor care pleacă definitiv la muncă peste hotare, vom avea probleme”, adaugă doctorul Bende.

Deva caută soluţii pentru medici

Spitalul Judeţean de Urgenţe Deva are nevoie urgentă de 46 de oameni. Este vorba despre 10 medici, 15 asistente, 15 infirmiere şi un angajat în cadrul sectorului auxiliar. “Avem mare nevoie de medic la ATI, de exemplu, secţie unde acum sunt doar trei medici, care fac gardă după gardă. Am scos deja un post la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Mai încercăm o dată, nicio problemă. Între timp, sperăm să şi rezolvăm problema cazării, aşa încât să putem atrage medici din alte oraşe. Ne-am gândit să le plătim noi chiria în Deva, asta până când vom dispune de o clădire proprie în care vom reuşi să cazăm personal medical. Trebuie să ne gândim la problema asta, mai ales că, acum, un medic debutant câştigă doar 1.200 – 1.500 de lei. Oricum, ordonanţa aceea care spune că angajezi un om doar după ce pleacă şapte e o prostie, mai ales în ceea ce priveşte sectorul medical. Păi ce facem? Dăm afară şapte medici şi angajăm unul care ştie şi ortopedie şi oftalmologie şi radiologie şi aşa mai departe? Mi-e teamă ca, din cauza suprasolicitării medicilor şi asistentelor, să nu avem de-a face, Doamne fereşte, şi cu vreo greşeală medicală gravă”, spune Silviu Didilescu, managerul spitalului din Deva.

Tags: ,

About Ciprian Iancu