Termocentrala de la Mintia se ecologizează pas cu pas

Articolul a fost vizualizat de 1,977 ori

Chiar dacă nu prin salturi spectaculoase, Electrocentrale SA Deva face paşi tehnologici pentru a se putea apropia de normele europene privitoare la cotele acceptate de poluare pentru acest tip de producători de energie. Potrivit purtătorului de cuvât al companiei, Dana Dinuleţ, una dintre cele mai recente investiţii pe mediu se referă la depozitarea deşeurilor rezultate prin ardere.  

Soluţia “şlamul dens”

În conformitate cu legislaţia europeană privind evacuarea şi depozitarea deşeurilor rezultate din procesele de ardere în cazane, este necesar să se renunţe la sistemul actual de evacuare şi depozitare a deşeurilor cu apă în exces. În acest sens, sistemul de evacuare, transport şi depozitare a zgurii, cenuşii şi a produselor de desulfurare va fi trecut pe tehnologia şlamului dens. Prin aceasta, deşeurile nepericuloase se transformă în rocă de cenuşă.
În prezent, transportul deşeurilor de zgură şi cenuşă se realizează printr-un amestec format din o parte deşeuri şi zece părţi apă. Noua tehnologie va folosi apa în cantităţi egale cu deşeurile.

Avantajele sistemului uscat de depozitare a deşeurilor de ardere

Efectele imediate ale folosirii acestei tehnologii sunt mărirea stabilităţii depozitului de zgură şi cenuşă şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Două etape

Investiţia se derulează în două etape. Prima, construirea depozitului special, a fost finalizată, lucrările costând circa 27 milioane de lei. A doua etapă, construirea a două staţii de şlam dens şi a sistemului de evacuare a deşeurilor şi a transportului acestora spre depozit, este în curs de derulare, având ca termen de finalizare anul 2014. Costul lucrărilor pentru această etapă se ridică la 69,5 milioane de lei. Întreaga investiţie este asigurată din fonduri proprii. Până la finalizarea întregii investiţii, deşeurile de zgură şi cenuşă se transportă în vechiul depozit, până la umplerea lui. În final, această zonă va fi ecologizată, prin plantarea de vegetaţie.

Cărbune pentru toată iarna

Potrivit aceleiaşi surse, stocul de cărbune aflat în depozitele termocentralei sunt suficiente pentru a depăşi iarna aceasta în condiţii bune. Aprovizionarea s-a făcut în funcţie de producţia preconizată a se obţine în această perioadă. S-a avut în vedere inclusiv temperarea impactului preţului gazului în preţul final al energiei electrice şi termice, prin achiziţionarea de cărbune cu putere calorifică mare.

În acest moment, în depozit sunt peste 450.000 tone de cărbune, din care 200.000 tone provin din import, iar consumul în lunile de iarnă este estimat între 100.000-150.000 tone. De asemenea, aprovizionarea cu cărbune se face în ritm constant, de la minele din Valea Jiului.

About Adrian Sălăgean