Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,290 ori

Declin pe piaţa auto

Vânzările de autoturisme noi au scăzut cu 22,5% în primele nouă luni din acest an, la 53.582 unităţi, dar importurile de autovehicule rulate au avansat cu peste 80%, 2012 fiind un an catastrofal pentru piaţa auto, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Acesta a afectat mai ales segmentul persoanelor fizice (regres de 55%). 

Sindicate

Blocul Naţional Sindical (BNS) propune majorarea salariului minim pe economie la 1.000 de lei şi reducerea cu patru procente a contribuţiilor de asigurări sociale plătite de către angajator, precizând că, în felul acesta, România ar începe să aplice una dintre condiţiile asumate.

Dezechilibru

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele opt luni un deficit de 3,12 miliarde euro, în scădere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după creşteri în zona serviciilor şi transferurilor curente şi scăderi la venituri, a anunţat, luni, Banca Naţională a României (BNR).

Diesel = benzină

Din statistica referitoare la evoluţia pieţei auto, prezentată de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini, reiese faptul că dintre maşinile noi vândute, cele dotate cu propulsoare diesel se află la egalitate aproape perfectă cu cele pe benzină. Astfel, în timp ce motorizările Diesel reprezintă 50,2% din vânzările auto, cele pe benzină ating 49,8%.

Berea pe plus

Vânzările de bere au crescut cu 6,8% în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2011, arată o analiză a ZF pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada iunie – august vânzările de bere au avansat cu 11,2%, arată calculele ZF, ceea ce a readus optimismul în industrie, după un început ezitant, marcat de scăderi.

ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat, în primele nouă luni, venituri bugetare de 123,32 miliarde lei, cu 7,6% mai mult în termeni nominali decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ponderea acestora în Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,5 puncte procentuale. În primele nouă luni ale anului trecut instituţia a realizat venituri bugetare de 114,62 miliarde lei.

About Adrian Sălăgean