Bătălia de pe Câmpul Pâinii, comemorată la Şibot

Articolul a fost vizualizat de 2,447 ori

Zona vechiului “Scaun al Orăştiei” se îmbogăţeşte cu o nouă sărbătoare: ziua de 13 octombrie. Cu un an în urmă, pe 13 octombrie a avut loc la Şibot, pentru prima oară în ultimele decenii, comemorarea Bătăliei de pe Câmpul Pâinii. Dacă anul trecut au fost prezente doar câteva persoane, anul acesta numărul participanţilor a depăşit 120, iar organizatorii speră ca, la anul, să aibă prezente la manifestări cel puţin 1000 de persoane. Dorinţa este motivată şi de faptul că bătălia de la 13 octombrie 1479 reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria Transilvaniei, dar şi un reper de luat în seamă din istoria conflictelor dintre creştinii Evului Mediu şi Imperiul Otoman. 

Mihai Căstăian, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, este unul dintre artizanii ideii de reactivare a manifestărilor de comemorare a bătăliei de la Câmpul Pâinii. Spune însă că nu ar fi reuşit fără sprijinul autorităţilor locale din Orăştie, Romos, Geoagiu şi Şibot. Iniţiativa a trecut peste “graniţa” dintre judeţe, comuna Şibot aparţinând de Alba, dintr-un motiv simplu: secole la rând, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştiei, mai ales pe vremea Ţinutului Crăiesc (care avea capitala la Sibiu).

Porunca de la 1479

“Voievodul Transilvaniei Istvan Bathory a dispus, după bătălia de la Câmpul Pâinii, ca acest moment să fie comemorat de urmaşi. O vreme s-a respectat acest obicei, o vreme destul de îndelungată, dat fiind faptul că monumentul care marchează evenimentul istoric datează de la 1880 şi este amplasat aproape de gara din Şibot. Încercăm să reactivăm tradiţia mai veche. Mă bucur că, dacă anul trecut au fost la comemorare doar cinci-şase persoane, anul acesta au venit peste 120. La anul trag speranţe că la anul vom avea 1000 de oameni, pentru că este vorba despre un moment istoric la fel de important ca cel al bătăliei de la Vaslui, sau al bătăliei de la Călugăreni.

Poate, la anul, cu ajutorul ordinelor cavalerilor medievali din Sebeş, Hunedoara şi din alte localităţi transilvane, vom reuşi să facem şi o mică reconstituire a bătăliei dusă pe Câmpul Pâinii, ca să agrementăm şi mai bine festivitatea”, spune Mihai Căstăian.

O bătălie dramatică

În toamna lui 1479, o armată de 60.000 de ostaşi a urcat pe Valea Oltului distrugând peste 200 de localităţi din sudul Transulvaniei. Otomanii erau însoţiţi şi de trupele lui Basarab al lV-lea cel Tânăr, care dorea să recâştige zona Făgăraşului. Incursiunea ajunge până la Binţinţi (actualul sat Aurel Vlaicu) şi Romos, localităţi care suferă distrugeri grave.

Voievodul Istvan Batory a mobilizat atunci, la Alba Iulia, oastea transilvăneană, căreia i s-a adăugat şi cea a saşilor, în frunte cu primarul Sibiului, Georg Hect. Armata sa era însă inferioară numeric, aşa că Bathory a cerut ajutorul comitelui de Timişoara, Pavel Chinezul (Cneazul). Bătălia decisivă are loc pe 13 octombrie, pe Câmpul Pâinii. După atacuri şi contra-atacuri, armata creştină este aproape depăşită, moment în care apar trupele lui Pavel Chinezul (Cneazul), care s-au apropiat pe la marginea pădurii, dând impresia unei “păduri mişcătoare”, după cum spun istoricii. Istvan Bathory, rănit, este găsit, în viaţă, sub un morman de cadavre şi, astfel, salvat.

Victorioşi, creştinii rămân pe locul bătăliei unde, seara, are loc o petrecere în jurul focului, moment în care, se spune, Pavel Chinezul (Cneazul), ca răspuns la laudele ce-i erau aduse, după ce îşi făcuse loc prin oastea otomană luptând cu două săbii, a dansat cu câte un turc sub fiecare braţ, iar un altul prins în dinţi.

Comemorarea s-a desfăşurat la vechiul monument din gara Şibot

“Comemorarea din acest an a Bătăliei de pe Câmpul Pâinii a fost posibilă prin implicarea societăţii civile şi a mai multor administraţii locale, aflate pe teritoriul vechiului Scaun al Orăştiei. Cu sprijinul bisericilor istorice, româneşti, săseşti şi maghiare, pe întinsul Scaunului Orăştiei au răsunat clopotele vestind amintirea victoriei creştine de la 13 octombrie 1479. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia PRO CORVINA şi dr. Cristian Roman, Primăria Şibot – Primarul Ilie Tomuş, pr. paroh Augustin Burtă – Şibot, Primăria Geoagiu, Primăria Orăştie, Protopopiatul Ortodox Orăştie, Protopopiatul Greco-Catolic Orăştie, Biserica Evanghelică C.A. Orăştie, Biserica Reformată, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Asociaţia Cultul Eroilor, filiala Orăştie, Asociaţia T.R.U.S.T., Asociaţia D.A.O., Şcoala Gen. – Romos, Şcoala Gimnazială “Dominic Stanca” – Orăştie, Colegiul Tehnic “Alexandru Borza” – Geoagiu, Şcoala Primară – Şibot, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă şi Retragere “Nicolae Macici” – Orăştie, cu sprijinul grupului de locuitori ai Satului Aurel Vlaicu (Binţinţi), îmbrăcaţi în straie populare, locuitorilor Comunei Şibot.

Mulţumiri speciale domnului Sorin Drăghici şi Cavalerilor de Muhlbach (Sebeş) precum şi Asociaţiei Castelul din Carpaţi (Hunedoara), care prin echipamentele militare medievale şi prezenţa scenică deosebită au prilejuit rememorarea tabloului evenimentelor de acum jumătate de mileniu” – cercetător ştiinţific Mihai Căstăian.

Tags:

About Ciprian Iancu