La 1 decembrie, Hunedoara va avea patinoar

Articolul a fost vizualizat de 3,858 ori

După ce ani la rând tinerii hunedoreni şi-au privit patinele puse-n cui ori au bătut drumul până la patinoarul din Deva, din decembrie aceştia vor putea să se bucure de acest sport (şi) pentru amatori, chiar la Hunedoara. Primarul municipiului, Viorel Arion, promite că va aduce la Hunedoara un patinoar mobil, singura varintă pe care administraţia locală şi-o permite. 

Până să aibă bani pentru un patinoar propriu, municipalitatea Hunedoarei are de gând să închirieze unul

Patinoarul va fi amplasat în zona hipermarketului Kaufland, în apropierea tribunei principale a stadionului „Michael Klein”, pe platforma betonată, potrivit lui Nicolae Balosin, directorul executiv al Ecosid, societatea care se va ocupa de administrarea noului patinoar al oraşului. „În acest moment suntem într-o stare avansată de discuţii cu firma care-l va aduce la Hunedoara şi, în proporţie de 90 la sută, anul acesta hunedorenii vor avea şi ei patinoarul lor. Vrem să-l inaugurăm la 1 Decembrie”, afirmă Balosin. Administraţia locală a primit mai multe oferte, şi de chirie, şi de cumpărare, însă fiind un preţ destul de mare este posibil ca autorităţile să opteze pentru închirierea unui patinoar mobil în iarna 2011-2012, pentru a testa capacităţile unui asemenea amplasament, mai ales în condiţiile în care consiliul local nu dispune de alocări bugetare în acest sens pentru anul în curs.

Oraşul ar putea să-şi cumpere patinoar în 2013

Directorul Ecosid, Nicolae Balosin, adaugă că, dacă edilii şi hunedorenii vor fi mulţumiţi de modul în care funcţionează patinoarul mobil, este foarte probabil ca o asemenea instalaţie să fie cumpărată la anul, după ce consilierii locali vor face alocarea financiară necesară pentru un asemenea obiectiv. Potrivit autorităţilor, un patinoar mobil, cu o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, poate costa până la 150.000 de euro, plus TVA. „Un asemenea patinoar include o instalaţie care se cuplează la curent, la apă şi, după ce se formează gheaţă pe el, poate fi folosit. Primăvara componentele se dezasamblează şi se pun la păstrat pentru anul următor, iar spaţiul poate fi folosit pentru activităţi specifice sezonului estival. Practic, Hunedoara va avea un patinoar similar cu cel de la Deva, însă fără acea copertină, pentru că ar fi o investiţie mare, iar noi, deocamdată, nu ne-o putem permite”, explică şeful Ecosid Hunedoara. Edilii hunedoreni spun că încă aşteaptă oferte de chirii pentru asemenea instalaţii şi adaugă că, pentru a face economii, iau în calcul toate variantele, pe care deocamdată evită să le facă publice. Preţul unui bilet de intrare la patinoar va fi în jur de 5-10 lei, costuri similare celor practicate la patinoarul din Deva.

Autorităţile hunedorene susţin că vechiul amplasament al patinoarului, unde acum este organizat săptămânal talciocul Hunedoarei, nu mai poate fi folosit, pentru că multe dintre componentele instalaţiei au dispărut, iar refuncţionalizarea vechiului patinoar al oraşului ar fi prea costisitoare. „Cât timp a funcţionat Combinatul Siderurgic utilităţile şi serviciile erau asigurate de acesta, însă ulterior „Siderurgica” s-a privatizat, iar patinoarul a încetat să mai funcţioneze, iar în timp s-a degradat”, precizează şeful Ecosid.

Patinoarului i s-ar putea adăuga un skatepark

Tinerii din Hunedoara îşi doresc de ani buni nu doar patinoar, ci şi un skatepark. Mai nou, iniţiativa amenajării unui astfel de parc a fost luată în serios de reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare (DAO), iar membri acesteia susţin că lucrările de construcţie ar putea fi demarate chiar luna viitoare.

Edilul-şef, Viorel Arion, a anunţat că va pune la dispoziţie terenul necesar, urmând ca membrii D.A.O. Hunedoara să contruiască skatepark-ul, folosind bani din sponsorizări, în incinta Complexului Sportiv „Michael Klein“ din Hunedoara. Skatepark-ul ar urma să fie amenajat lângă clădirea fostului supermarket Artima, pe un teren care în acest moment e copleşit de buruieni. Susţinătorii proiectului spun că acesta nu poate costa mai mult de 15.000 euro şi au speranţe că vor strânge din sponsorizări toţi banii necesari în săptămânile următoare. Skatepark-ul ar urma să fie construit din oţel, lemn şi beton prefabricat, iar dacă vremea va fi bună lucrările vor începe luna viitoare. Cheltuielile legate de întreţinerea parcului vor fi asigurate de promotorii ideii.

About Ada Beraru