Săptămâna economică (25 – 31 octombrie 2012)

Articolul a fost vizualizat de 1,570 ori

Taxa auto

Sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxa de mediu. Aceasta va fi calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului, a anunţat premierul Victor Ponta. El a arătat că Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa percepută ilegal de fostul Executiv. 

Pauperizare

Dintre europeni, românii au sărăcit cel mai mult în ultimul an, arată un raport al băncii elveţiene Credit Suisse. Am pierdut mai mult de o treime din valoarea bunurilor pe care le aveam în 2011. Cu alte cuvinte, averea românilor a scăzut cu 36% în ţară în ultimele 12 luni, arată studiul.

Goana după aur

Marile bănci centrale, din SUA şi până în Europa, investesc agresiv în aur, care devine în mod evident “noua monedă de rezervă” la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de portalul de informaţii financiare 24/7 Wall Street, preluat de MarketWatch. Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB de 15.000 de miliarde de dolari, au cele mai mari rezerve de aur, 8.133 de tone, urmate la mare distanţă de Germania, a patra mare economie, cu 3.395 tone de aur. Italia, a opta economie mondială, este al treilea mare deţinător de aur, cu 2.451 tone, urmată de Franţa, a cincea mare economie, cu 2.435 tone aur.

Buget

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate, impozit pe venit şi salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achiziţii şi subvenţii agricole, informează Mediafax.

E posibil?

România va putea exporta gaze naturale începând cu anul 2013, după eliminarea restricţiilor tehnice, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu. România are o singură conductă de gaze cu Ungaria, prin care în acest moment poate doar importa. Alte două conectări, cu Bulgaria şi Republica Moldova, sunt în construcţie.

About Adrian Sălăgean