Complexul Energetic Hunedoara a devenit funcţional de Ziua Morţilor

Articolul a fost vizualizat de 2,010 ori

În speranţa că nu a fost de rău augur, Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara) a devenit funcţional de la 1 noiembrie, societatea obţinând deja Codul Unic de Înregistrare şi J-ul de la Registrul Comerţului. Tot în cursul zilei de 1 noiembrie, la Bucureşti, au avut loc şedinţele AGA şi CA ale Complexului Energetic Hunedoara. În cadrul acestora s-a aprobat organigrama Complexului Energetic Hunedoara, şi tot ceea ce ţine de funcţionarea acestei societăţi.  Şi tot de la 1 noiembrie, Costel Alic, directorul Electrocentrale Deva, a fost numit oficial directorul Complexului Energetic Hunedoara, ordinul de numire al acestuia eliberat de minister fiind adus la cunoştinţa AGA şi CA.

Potrivit directorului noii structuri economice, în acest moment este finalizată o primă etapă din procesul de reorganizare a energeticii hunedorene, în sensul că au fuzionat cele două termocentrale hunedorene de la Mintia şi Paroşeni. “Acum începem etapa a doua, aceea de includere a minelor viabile în Complex. Această etapă trebuie finalizată în ianuarie – februarie 2013, până atunci facem toate demersurile necesare ca unităţile miniere viabile să poată fi înglobate în Complexul Energetic”, a mai declarat Costel Alic.

CE Hunedoara va cuprinde minele viabile

La CEH urmează să adere şi societatea formată din minele viabile (Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni) ale Companiei Naţionale a Huilei. Iniţial, sediul CEH va fi la Paroşeni, unde a funcţionat Termoserv Paroşeni, urmând ca după integrarea minelor viabile în complex, sediul societăţii să fie la Petroşani. În final, Complexul Energetic Hunedoara va avea sediul principal la Petroşani şi două sedii secundare la Paroşeni şi Deva.

De ce a fost nevoie de CE Hunedoara

Capitalul social total al Complexului Energetic Hunedoara este în cuantum de 203.396.080 lei, arată proiectul de fuziune publicat în Monitorul Oficial. Statul Român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în calitate de acţionar unic, va deţine 20.339.608 acţiuni, cu o valoare totală nominală de 10 lei/acţiune, reprezentând 100% capitalul social al noii societăţi, formate din Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. În proiectul de fuziune, MECMA arată că restructurarea este necesară, printre altele, pentru eficientizarea entităţilor producătoare de energie. Se impune închiderea capacităţilor neperformante şi realizarea de investiţii pentru modernizarea capacităţilor de producţie, transport şi distribuţie existente şi pentru realizarea de noi capacităţi.

About Adrian Sălăgean