Hunedoara are nevoie de lideri responsabili

Articolul a fost vizualizat de 4,358 ori

Eliminarea orgoliilor politice şi coagularea energiilor constructive este unul dintre dezideratele reprezentantelor USL în cursa electorală pentru mandatele de deputat şi senator în colegiul care cuprinde municipiul Hunedoara, Hărău Eleonora – Carmen, respectiv Mariana Câmpeanu. Cele două doamne au început oficial campania electorală sâmbăta trecută, iar la o parte a manifestării a fost prezent şi primarul Hunedoarei, Viorel Arion, lucru considerat surprinzător de majoritatea participanţilor, deşi un asemenea gest ar trebui să fie încadrat în sfera normalului, a dialogului constructiv, a ideilor care trec peste orgolii şi sunt puse să lucreze cu adevărat în interesul comunităţii. 

Orgoliile politice trebuie lăsate la o parte, mai ales atunci când interesul cetăţenilor o cere

Hărău Eleonora Carmen, candidatul USL la funcţia de deputat în colegiul nr. 7 – Hunedoara, a ales să înceapă la biserică un nou drum. A plecat în campania electorală doar după ce a primit binecuvântarea Prea Sfinţitului Gurie, Episcop al Devei şi Hunedoarei. Marşul spre Casa de Cultură, locul de întâlnire cu hunedorenii, a cuprins şi două depuneri de coroane, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din 1989 şi la statuia lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. La marş a participat şi Mariana Câmpeanu, candidatul USL la postul de senator în colegiu nr. 3 Deva – Hunedoara – Călan – Haţeg.

Angajamente luate în faţa hunedorenilor

Peste 1.000 de locuitori ai municipiului Hunedoara s-au adunat sâmbătă în faţa Casei de Cultură a oraşului pentru a-şi susţine favoriţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Mulţi dintre ei au fost surprinşi să-l vadă pe aceeaşi scenă cu reprezentanţii USL pe primarul Hunedoarei, Viorel Arion (PDL). Acesta a venit în faţa hunedorenilor la invitaţia liderului PNL Hunedoara, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Mircea Moloţ.

“Pentru relansarea oraşului este nevoie de o echipă. Eu sper şi sunt convins că voi face o echipă foarte bună cu preşedintele Consiliului Judeţean, pentru că de prea multe ori acest oraş s-a aflat în opoziţie cu cei care au condus judeţul. Vă promit că împreună cu cei care vor cârmui acest judeţ şi împreună cu cei care vor reprezenta acest judeţ în Parlamentul României voi face o echipă, în aşa fel încât Hunedoara să redevină ce a fost odată: să fie Hunedoara noastră mai presus decât Deva”, a declarat Viorel Arion în faţa asistenţei.

Preşedintele CJ Hunedoara şi-a început intervenţia explicând prezenţa lui Arion la manifestare prin faptul că oamenii trimişi de votanţi pe diferite funcţii la alegerile locale trebuie să treacă peste animozităţile de ordin personal, ori politic, şi să-şi aducă aminte că datoria lor este să urmărească interesele întregilor comunităţi pe care le reprezintă.

“Noi trebuie să ne gândim mereu doar la cei care ne-au trimis pe funcţiile pe care ne aflăm. Obligaţia noastră este să asigurăm bunăstare. În acest mandat, municipiul Hunedoara va fi pe primul loc în atenţia Consiliului Judeţean, ceea ce înseamnă că voi avea cu Viorel Arion o colaborare excelentă. Pretenţiile sunt mari, bugetele sunt mici. De aceea avem nevoie de o echipă formată din primar şi preşedinte de consiliu judeţean. Este extrem de important ca acestei echipe să i se adauge reprezentanţii Hunedoarei în Parlamentul României. La Hunedoara avem un tandem excelent; Hărău Eleonora – Carmen şi Mariana Câmpeanu. Nu le trimitem în parlament pentru că ar avea nevoie de un salariu, pentru că nu au nevoie de aşa ceva. Le trimitem în Parlament pentru a forma o majoritate care să propulseze apoi un Guvern, un Guvern de la care noi să putem avea pretenţia de a fi în centrul atenţiei sale. Pentru un buget mai consistent, pentru o altă Hunedoară, este imperios necesar ca Hărău Eleonora – Carmen şi Mariana Câmpeanu să beneficieze de sprijinul hunedorenilor”, a adăugat Moloţ.

“Hunedoara va înflori din nou”

Prezentă în faţa alegătorilor adunaţi sâmbătă în faţa Casei de Cultură, Mariana Câmpeanu (foto), candidatul USL pentru Senat în Colegiul nr. 3 Deva – Hunedoara – Călan – Haţeg, şi-a adus aminte cum arăta oraşul în anii ‘80, perioadă în care venea des aici, în interes de serviciu, la Combinatul Siderurgic.

“Iubesc Hunedoara. O cunosc de mai bine de 30 de ani. Am venit de multe ori la acel minunat combinat. Din păcate, combinatul nu mai există astăzi, iar Hunedoara nu mai este atât de înfloritoare pe cum era atunci. Am motive să sper şi să cred cu toată fiinţa mea că Hunedoara va renaşte, prin noi locuri de muncă şi prin stimularea turismului. Tocmai de aceea m-am luptat să introduc Castelul Corvinilor în Planul Naţional de Restaurare, iar, de la anul, acest edificiu important va avea parte de fonduri pentru lucrări de refacere”, a declarat actualul Ministru al Muncii.

Mariana Câmpeanu a adăugat că se prezintă în faţa alegătorilor cu inima curată, pentru că a reuşit să se ţină de cuvânt, atunci când a cerut votul hunedorenilor la alegerile parţiale din 2010, pentru postul de deputat al colegiului Călan – Ţara Haţegului. “Am promis că mă voi lupta pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, şi pentru majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. M-am ţinut de cuvânt. Am promis că voi rezolva problema reîncadrării corecte a hunedorenilor în grupa l de muncă, după ce mulţi dintre ei, din condei, au fost trecuţi, de Guvernul Boc, în grupa a ll-a. Mai e nevoie de un simplu vot în plen. În rest, toate etapele au fost parcurse, iar problema este rezolvată în proporţie de 99 la sută.

Nu am promis niciodată lucruri pe care ştiam că nu le voi putea face şi nu o să fac acest lucru nici în săptămânile următoare. Pot, totuşi, să spun că, dacă vom avea o majoritate în Parlament şi un Guvern USL, Hunedoara nu va avea decât de câştigat, începând de la noi locuri de muncă, pensii majorate, sau un campus pentru studenţi, până la fonduri pentru infrastructură şi medicamente compensate 90 la sută pentru pensionarii cu venituri sub 1.000 de lei. Pe scurt, Hunedoara va înflori din nou”.

“Cuvântul care construieşte este mult mai important decât cuvântul care distruge”

Hărău Eleonora – Carmen, candidatul USL pentru postul de deputat în Colegiul nr. 7 Hunedoara, consideră că situaţia dramatică în care se află municipiul şi judeţul impune o altă atitudine din partea politicienilor, una mult mai constructivă decât până acum, adăugând că programul de guvernare al USL răspunde cel mai bine nevoilor hunedorenilor.

Există diferenţe majore între programul Dumneavoastră şi programul de Guvernare al USL?
Niciuna. Programul meu ţine seama de nevoile oamenilor şi de resursele pe care le avem la dispoziţie. Programul de Guvernare al USL a fost întocmit şi după ce candidaţii la alegerile parlamentare au fost consultaţi, iar eu am fost onorată să mă număr printre persoanele care au contribuit cu mai multe idei la strategia pe care viitorul guvern USL o va aplica pentru România.
Problemele sunt multe, mai ales în Hunedoara. De exemplu, oamenii cer protecţia statului împotriva unor tentative ale angajatorilor de a-i plăti prost. Protecţia salariatului se va face în primul rând prin majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Asta nu înseamnă că investitorii trebuie să se îngrijoreze. În paralel, programul de guvernare al USL prevede o serie de facilităţi fiscale care le vor permite să efectueze majorările salariale impuse prin creşterea retribuţiei minime pe economie.

V-aţi conturat priorităţi în ceea ce priveşte activitatea de bază a unui parlamentar, aceea de a participa la actul de legiferare?
Din discuţiile cu hunedorenii, am constatat o sumedenie de neajunsuri ale legilor actuale, iar îndreptarea acestor erori trebuie făcută numaidecât. De pildă, legea parteneriatului public – privat, în forma sa actuală, mai degrabă sperie primarii şi investitorii, pentru că, din cauza prevederilor sale ambigue, un primar poate ajunge foarte uşor la DNA.
Ca proiect legislativ propriu, îmi doresc foarte mult să reuşesc să întocmesc şi să trec prin Parlament o lege prin care statul să-i ajute şi să-i protejeze pe acei copii rămaşi acasă, în timp ce părinţii lor sunt plecaţi la muncă în străinătate. Vorbim de copii rămaşi pe mâna cui se nimereşte, în timp ce părinţii lor muncesc, trimit bani în ţară şi, astfel, ţin economia naţională pe umeri.

În această perioadă treceţi de la afaceri la politică. Nu vă este teamă că, în postura de deputat, nu veţi avea rezultate la fel de bune cum aţi avut în plan economic, ca manager al unui grup de firme?
La scurt timp după ce am anunţat că doresc să candidez, mai multe persoane mi-au spus că voi fi singură, ori că nu voi fi lăsată să fac treabă. Eu merg la Bucureşti determinată să reuşesc în tot ce-mi propun. Dacă nu eşti hotărât, nu reuşeşti. Cu ajutorul lui Dumnezeu, eu nu am eşuat niciodată şi nu am să încep tocmai acum!

De unde credeţi că trebuie să plece drumul spre revigorarea economică şi socială a Hunedoarei?
De la renunţarea la orgoliile personale, ori de partid. Există acum în Hunedoara o situaţie imperativă care trebuie să netezească asperităţile dintre formaţiunile politice. Cuvântul care construieşte este mult mai important decât cuvântul care distruge. Acum, când oraşul este îngenuncheat din toate punctele de vedere, a pune problema cine pe cine învinge din punct de vedere politic înseamnă condamnare definitivă la dezastru.

About Ciprian Iancu