Hărău Eleonora-Carmen: “Port în minte şi în suflet nevoile Hunedoarei!”

Articolul a fost vizualizat de 3,838 ori

S-a născut şi a crescut în Hunedoara. După ce şi-a terminat studiile s-a întors în Hunedoara. Ar fi putut să plece de mai multe ori, dar a rămas, pentru că este dependentă de Hunedoara şi a dovedit în repetate rânduri că iubeşte hunedorenii. A dezvoltat o afacere cu care a reuşit să creeze noi locuri de muncă chiar şi pe timp de criză economică. Hărău Eleonora-Carmen este candidatul USL pentru Camera Deputaţilor în Colegiul nr. 7 – Hunedoara. 

De mai bine de 14 ani, de pe vremea restructurărilor din siderurgie şi minerit, Hunedoara suferă de o boală socială cronicizată: lipsa locurilor de muncă. Ce soluţie propuneţi Dumneavoastră pentru “tratarea” acestei “maladii”?

În Hunedoara există foarte multă suferinţă şi sărăcie. Ştiu acest lucru de multă vreme, pentru că Hunedoara este oraşul în care trăiesc şi muncesc de o viaţă. Soluţia mea se compune din trei direcţii principale de acţiune: legi speciale pentru zonele calamitate social (cum este şi Hunedoara), atragerea de investiţii străine şi, mai ales, sprijinirea investitorilor locali. Investitorii autohtoni au fost şi sunt încă discriminaţi, cu toate că ei sunt aceia care s-au zbătut să înceapă o afacere şi s-au chinuit să menţină locurile de muncă pe care le-au creat. Nu au ameninţat, la cel mai mic inconvenient, autorităţile locale ori judeţene că pleacă în altă parte, aşa cum mai fac unii dintre investitorii străini, inclusiv în municipiul Hunedoara.

Trăim un paradox. Într-un judeţ în care oriunde întorci privirea găseşti ceva de făcut, nu avem locuri de muncă. Seria exemplelor poate pleca de la felul în care arată străzile secundare şi poate merge până la proiecte în domeniul turismului. Un om de afaceri ştie cum să coreleze resursele şi nevoile economice ale unei comunităţi. Cunosc imperativele sociale ale Hunedoarei, precum şi dificultăţile unui investitor care doreşte să creeze locuri de muncă, acesta fiind unul dintre motivele care m-au determinat să candidez. În plus, cred cu tărie că un parlamentar din colegiul Hunedoara care pleacă în Bucureşti cu agenda cetăţeanului în geantă, în minte şi în suflet va rezolva precis astfel de probleme.

Este într-adevăr treaba unui parlamentar să repare străzi, să rezolve problema câinilor vagabonzi, să creeze locuri de muncă?

Nu-mi place să aud afirmaţii de genul “Nu-i treaba parlamentarului”. Orice lucru care priveşte viaţa cetăţeanului, a comunităţii, este şi treaba parlamentarului. Până acum Hunedoara a avut şi politicieni de bună calitate, analizaţi individual. Au lipsit însă colaborarea, spiritul de echipă, conştiinţa interesului general care este al tuturor cetăţenilor şi capacitatea de a subordona orgoliile politice acestui interes.

O idee bună, indiferent de unde vine ea, de la un aliat sau de la un competitor politic, este pur şi simplu o idee bună care trebuie adoptată, susţinută şi aplicată.
Unul dintre obiectivele mele ca parlamentar este formarea echipei hunedorenilor, alcătuită din politicieni, oameni de afaceri, întreaga societate civilă. Cu ajutorul unui dialog real, constructiv, sunt sigură că vom reuşi să tragem împreună spre lumină acest oraş. La momentul actual, imperativul Hunedoarei obligă la formarea unei echipe în favoarea cetăţeanului.

De ce aţi ales să candidaţi sub culorile politice ale USL?

USL, unica soluţie legitimă, îmbină politicile sociale cu politicile economice de dezvoltare de natură liberală, prin care se pot obţine bani pentru programe sociale. Vom începe prin a susţine programe sociale, din păcate, cu bugete peticite. Este important pentru Hunedoara faptul că, pe colegiul de Senat, candidează unul dintre cei mai respectaţi profesionişti în domeniul politicilor sociale, doamna Mariana Câmpeanu. Formăm împreună o echipă redutabilă, de realizările căreia vă promit că veţi fi mulţumiţi.

Care este modelul de parlamentar pe care vi-l veţi însuşi?

Nu sunt adepta însuşirii unor modele pre-existente când pornesc la treabă, iar, cu mici excepţii, modelele promovate până acum în politică s-au dovedit a fi falimentare pentru cetăţeni. Am dovedit că pe zona economică şi fiscală ştiu precis ce trebuie făcut pentru ca economia reală să nu se mai împotmolească. În legătură cu domeniile la care nu mă pricep personal, mă voi documenta, înainte de a emite propuneri, cu ajutorul profesioniştilor.

De altfel, aşa am procedat cu succes vreme de 22 de ani în afacere. Nu poţi întocmi o lege a educaţiei fără să te consulţi cu cadrele didactice. Nu poţi propune amendamente la legea sănătăţii fără să discuţi cu personalul medical şi cu reprezentanţii ONG-urilor din domeniu. Deşi suntem în 2012, legile importante ale României au prea multe carenţe grave, care trebuie eliminate, dar numai după consultarea specialiştilor din fiecare domeniu în parte. Altfel riscăm să greşim din nou.

Apoi, într-un alt plan al viitoarei mele activităţi, cea de parlamentar, mă voi bate să aduc bani pentru Hunedoara. După ce am luptat ani la rând pentru cei 700 de angajaţi ai mei, cred că sunt în stare să lupt cu succes pentru cei 60.000 de locuitori ai Hunedoarei mele. Între ei am crescut, m-am format ca om şi ca profesionist şi consider că le sunt datoare să îi reprezint în Parlamentul României.

Hărău Eleonora-Carmen

Date personale:

  • născută în Hunedoara, 1960
  • fiica Aretei şi a lui Constantin Popescu
  • soţia lui Lucian, mama Catrinei şi a Irinei

Studii şi calificări:

  • absolventă a Şcolii Generale 7 şi a Liceului Iancu de Hunedoara, 1979
  • absolventă a Facultăţii de Cibernetică, ASE Bucureşti, 1983
  • 1990 – 1995, doctorat în economie, ASE Bucureşti
  • 1997 – studii post-universitare scurte, Academia de Drept Internaţional, Dallas, SUA
  • expert contabil din 1993, evaluator din 2004.

Activitate:

  • 1983 – 1985 – economist stagiar la C.C. Giurgiu
  • 1985 – 1991 – economist la CS Hunedoara
  • 1991 – 1995 – funcţionar public în Primăria Hunedoara
  • 1995 – prezent – director general al grupului de firme Micro Mega, care are circa 700 de angajaţi
  • 1983 până în prezent, cu excepţia a doi ani, profesor (liceu, şcoală de maiştri, facultate). Actualmente, conferenţiar universitar la Universitatea Politehnică Timişoara – F.I. Hunedoara.

Ce vreau să fac ca deputat în Parlament

  1. Voi contribui la crearea a cel puţin 2.000 de locuri de muncă în Hunedoara, pe parcursul mandatului, prin legi speciale, sprijin acordat investitorilor locali şi prin atragerea de investitori.
  2. Voi sprijini autorităţile locale pentru realizarea proiectelor folositoare hunedorenilor, insistând în a aduce bani la Hunedoara pentru Castel, mocăniţă, ştrand, zonă pietonală, parc de distracţii, drumuri şi centură ocolitoare, locuinţe ANL, troleibuz între Hunedoara şi Deva, adăposturi pentru câinii fără stăpân etc.
  3. Voi iniţia legi speciale clare şi drepte, ca de exemplu:
    – refacerea fondului de locuinţe al statului, nu doar prin construire, ci şi prin achiziţia de către Primării a locuinţelor deja existente, de la proprietarii care doresc să le vândă, pentru tinerii care nu au unde să îşi întemeieze o familie.
    – protejarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, printr-un sistem coerent de supraveghere şi îngrijire prin instituţii de stat, fundaţii etc.
  4. Voi corecta textele de lege care nu sunt bune, sau avantajoase, pentru cetăţenii României şi, mai ales, pentru cei ai Hunedoarei, ca de exemplu:
    – legea grupelor de muncă în siderurgie, care trebuie să le redea siderurgiştilor drepturile sistate abuziv;
    – legea parteneriatului public – privat, care să poată fi aplicată cu claritate pentru finanţarea proiectelor de interes cetăţenesc;
    – legea educaţiei, care să contribuie la pregătirea tinerilor astfel încât să aibă şanse de a-şi găsi un loc de muncă bine plătit;
    – legea sănătăţii, pentru a se asigura o protecţie reală în faţa bolii a tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor defavorizaţi din punct de vedere al veniturilor materiale.
  5. Voi contribui la consolidarea unui climat politic local fără conflicte şi orgolii dăunătoare, în care forţele politice, economice, administrative, întreaga societate civilă să constituie o echipă unită pentru ca Hunedoara noastră să îşi recapete demnitatea.

About Redacţia REPLICA