Zeci de străini s-au tratat în judeţul Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,572 ori

Câteva zeci de străini, rezidenţi sau simpli turişti aflaţi în trecere prin judeţul Hunedoara, s-au tratat, anul acesta, în judeţ. Numai în 2012, statul român are de recuperat peste 55.000 de lei, în urma tratamentelor. Numărul hunedorenilor care s-au tratat pestre graniţe este, în schimb, mult mai mic. 

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) precizează că hunedorenii trebuie să facă o diferenţă între formulare europene şi carduri europene. Astfel, în timp ce cardurile europene permit beneficiarilor acestora să beneficieze de servicii medicale de urgenţă, formularele europene sunt folosite pentru diagnosticarea şi tratamentul de durată al unor afecţiuni.

„Regulamentul european le numeşte servicii medicale care devin necesare pe perioada şederii temporare sau în scop turistic într-o altă ţară decât cea de provenienţă”, explică Simona Marinoiu, coordonator Serviciu Relaţii cu Asiguraţii în cadrul CJAS Hunedoara. Anul trecut, potrivit Feliciei Vasilescu, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, doar nouă asiguraţi din judeţul Hunedoara au beneficiat de servicii medicale de urgenţă în Elveţia şi Austria. CJAS Hunedoara a primit tot atâtea formulare de decontare a serviciilor medicale de care au beneficiat hunedorenii peste hotare, în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate. Anul acesta, pe de altă parte, nu au fost primite cereri de decontare.

Costuri de 6 ori mai mari pentru străini

Valoarea tratamentelor de care au beneficiat anul trecut hunedorenii care s-au îmbolnăvit în timp ce se aflau peste graniţe se ridică la aproximativ 15.000 de lei. În schimb, mult mai mulţi cetăţeni străini au beneficiat de tratamente în judeţul nostru. Fie că aceştia au stat temporar în judeţ, fie s-au aflat doar în vizită, ca turişti, ei au primit tratament gratuit, în baza cardului european. Anul trecut, 85 de străini au ajuns pe mâna medicilor hunedoreni, iar sumele pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara le-a avut de recuperat s-au ridicat la valoarea de 93.000 de lei. Anul acesta, numărul străinilor care au beneficiat de tratament în judeţul nostru a fost cu aproximativ 40 la sută mai mic faţă de anul trecut. Este vorba despre persoane care au venit din Germania, Ungaria, Italia, Cehia, Austria, Danemarca, Spania, Franţa, Olanda, Elveţia, Marea Britanie, dar şi Bulgaria şi Elveţia. Valoarea tratamentelor s-a ridicat, de această dată, la numai 55.000 de lei, banii fiind în curs de recuperare.

Tratamente existente doar peste graniţe

Pentru bolile incurabile în România, intervenţiile medicale şi tratamentele se fac în baza formularului E112, în clinici din străinătate. Costurile diferă de la o clinică la alta. Reprezentanţii CJAS Hunedoara spun că unele unităţi medicale acoperă 10 la sută din costuri, altele o jumătate din valoarea totală, în timp ce unele spitale de peste graniţă pot să acopere chiar valoarea totală a tratamentului. Anul trecut 16 hunedoreni au primit aprobare pentru dosarele depuse, astfel încât aceştia să se poată trata în străinătate. “Este vorba despre acele afecţiuni pentru care nu există aparatura necesară, astfel încât tratamentul să se facă în ţară. Asta pentru că specialişti se găsesc, aproape întotdeauna, însă lipseşte tehnica necesară. Ce trebuie să ştie hunedorenii este că instituţia noastră (CJAS – n.r.) nu are un tarif, nici maximal, nici procentual, de acoperire a acestor formulare E112. Depinde doar de clinica la care alegi să îţi faci intervenţia”, adaugă Simona Marinoiu, coordonatoarea Serviciului Relaţii cu Asiguraţii. Anul acesta doar nouă hunedoreni au primit aprobare pentru un tratament în străinătate, banii urmând să le fie alocaţi prin Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate. Pentru ca un pacient să poată beneficia de tratament peste graniţe, acesta trebuie ca, mai întâi, să caute o clinică şi să primească confirmarea unităţii medicale respective pentru tratament. Apoi se depune dosarul cu toate actele, inclusiv confirmarea, cu informaţii legate de costul aproximativ şi perioada tratamentului, urmând ca decontarea să se facă abia după efectuarea intervenţiei medicale.

Puteţi verifica serviciile medicale raportate

Reprezentanţii CJAS Hunedoara adaugă că orice hunedorean poate, mai nou, să verifice serviciile medicale care au fost raportate pe numele său. „Fiecare asigurat se poate informa cu privire la consultaţiile de care a beneficiat într-o anumită perioadă şi poate verifica tratamentele care i-au fost prescrise. Solicitarea şi verificarea se fac pe baza CNP-ului. Până acum, însă, niciun hunedorean nu ne-a cerut asemenea informaţii”, precizează purtătorul de cuvând al Casei, Felicia Vasilescu. CNAS a demarat în ultimele săptămâni mai multe acţiuni de verificare operativă a verdicităţii serviciilor raportate spre decontare de furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive, înainte ca aceştia să-şi primească banii. Aceste verificări se vor face lunar şi îi vizează pe toţi furnizorii din sistem.

Tags: ,

About Ada Beraru