Spitalele din judeţ fac din nou angajări

Articolul a fost vizualizat de 2,992 ori

După ce, vreme de mai bine de trei ani, directorii spitalelor hunedorene nu au mai avut voie să facă angajări, acum posturile au fost deblocate. Primele concursuri au loc chiar în aceste zile, iar cadrele medicale urmează să vină la serviciu cel mai târziu cu începere de la 1 ianuarie. 

După trei ani în care au fost nevoite să improvizeze, mai mult spitale din judeţ pot acum să facă noi angajări

Ordonanţa 34 din 2009 a făcut ca toate posturile care s-au vacantat în ultimii trei ani să se blocheze automat, angajările fiind permise numai în raport de 15 la sută, comparativ cu cifra posturilor disponibile. De aceea, angajările făcute în spitalele din judeţ au ajuns să echivaleze cu raportul de un singur om nou încadrat la şapte salariaţi plecaţi. La unele dintre spitale, cum este cel de la Hunedoara, peste 150 de cadre medicale au plecat să muncească pe salarii decente, peste graniţe, generând un mic fenomen migraţionist. Deficitul de personal a devenit astfel inevitabil într-o primă fază, din moment ce, în locul medicilor, al asistentelor şi al infirmierelor plecate, au fost angajate iniţial doar în jur de 20 de cadre medicale. Din fericire, pentru că a trebuit să aibă un anumit număr de salariaţi, ca să se încadreze în gradul III de clasificare a unităţilor spitaliceşti, Spitalul Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a mai făcut, între timp, câteva angajări.

În plus, unitatea medicală are şi rezidenţi. Grosul angajărilor se va face, însă, în perioada imediat următoare. Chiar ieri au început concursurile, care continuă şi astăzi, pentru 29 de locuri de muncă: 12 infirmiere şi 29 de asistente. În plus, mai spune directorul spitalului, Barna Bende, unitatea a anunţat ca disponibile, pentru rezidenţiat, alte şapte – opt posturi destinate medicilor. “Toate posturile care s-au vacantat până la 30 septembrie se pot ocupa, iar fiecare post care este vacantat după această dată se scoate la concurs. Aşadar, de acum înainte, imediat ce vom avea câte patru-cinci posturi disponibile, vom organiza un concurs pentru ocuparea lor”, anunţă Barna Bende. “Referitor la rezidenţiat, dacă acesta este cu post, atunci noi suntem cei care plătim studiile, iar medicul este obligat să lucreze în spital o perioadă egală cu aceea a rezidenţiatului (adică trei, patru sau cinci ani), iar dacă este fără post, atunci rezidentul este plătit de Ministerul Sănătăţii şi urmează să ocupe un post prin concurs”, explică directorul Spitalului “Dr. Alexandru Simionescu”.

15 posturi vacante la spitalul din Brad

Şi la Spitalul Municipal din Brad vor fi scoase la concurs 15 posturi. Este vorba despre cinci asistente generaliste şi două de laborator, de trei îngrijitori, patru brancardieri şi un farmacist. Examenul pentru ocuparea acestor posturi va fi susţinut în data de 19 decembrie, iar noul personal medical va începe să lucreze din prima zi a noului an. Directorul financiar al spitalului, Laurenţiu Verdeş, spune că Ordonanţa 34 a afectat serios activitatea spitalului: “Am funcţionat în ultima vreme cu un singur brancardier, în condiţiile în care munca acestuia este foarte importantă la preluarea bolnavilor. Am avea nevoie de cinci sau chiar şase angajaţi pe acest post. De asemenea, problematică a ajuns să fie paza, pentru că din cinci portari câţi am avut mai avem doar trei. În ceea ce priveşte medicii, ne-am mai descurcat cu foşti colegi, care s-au pensionat şi pe care i-am angajat cu contracte de prestări servicii”, afirmă directorul financiar al Spitalului Municipal din Brad, Laurenţiu Verdeş.

Case pentru medici, în mansarda spitalului

Spitalul din Vulcan a scos pentru concursul de rezidenţiat mai multe posturi, pentru secţiile ATI, Chirurgie, Pediatrie, Laborator şi Farmacie. “Avem şase sau opt posturi anunţate pentru examenul de rezidenţiat. Până acum şi noi am lucrat cu personalul sub normativ şi acolo unde nu am avut, am lucrat cu pensionari, pe cumul de funcţie. Odată cu deblocarea posturilor, avem la ATI medici care au terminat anul acesta şi care, cu începere din 1 ianuarie 2013, vor putea să profeseze. Pentru rezidenţiat îi vom avea ca medici după trei, patru sau cinci ani, în funcţie de specialitate. O să avem posturi şi pentru asistente şi infirmiere, dar nu le-am scos la concurs, pentru că bugetul nu ne permite anul acesta să salarizăm oameni în plus”, precizează directorul spitalului, Mariana Mateescu. În acest moment la spitalul din Vulcan lucrează 190 de cadre medicale şi personal auxiliar, dintre care numai 24 sunt medici.

Mariana Mateescu mai spune că autorităţile locale vor să atragă tinerii medici sau profesori, astfel că a pregătit un bloc în care li se vor oferi locuinţe tinerilor intelectuali, pentru ca aceştia să se stabilească în Vulcan. De altfel, spitalul dispune, la mansardă, de trei apartamente cu câte două camere, pe care medicii le pot obţine în regim de comodat, fără chirie, aceştia urmând să plătească doar utilităţile.

Tags: ,

About Ada Beraru