Minerii, puşi să dea înapoi sporul de 10 la sută la salariu?

Articolul a fost vizualizat de 1,695 ori

CNH Petroşani şi Ministerul Economiei sunt puse în situaţia să “întoarcă roata” în ceea ce priveşte creşterea salarială de 10 la sută pe care minerii au obţinut-o la începutul acestui ani, prin ample proteste de stradă. 

Practic, Oficialii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani şi ai Ministerului Economiei au atacat cu recurs sentinţa Tribunalului Hunedoara care îi obliga să majoreze cu 10% salariile minerilor. Decizia Tribunalului reprezenta, de fapt, doar punerea în aplicare a actului adiţional la Contractul Colectiv de Muncă al minerilor din Valea Jiului. Procesul se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia şi, dacă sindicatul „Muntele” – care este reprezentantiv la nivel de CNH – va pierde în faţa juriştilor de la CNH şi MEC, minerii ar putea fi obligaţi să restituie majorarea salarială încasată până acum, după punerea în aplicare a deciziei pronunţate la finele lunii iunie de magistraţii de la Tribunalul Hunedoara.

Oficialii CNH Petroşani susţin că este de datoria lor să uzeze de toate căile legale nu numai în acest caz, ci în toate dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată. Prin sentinţa pronunţată la finele lunii iunie, Tribunalul Hunedoara a decis să oblige CNH Petroşani „să respecte Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2012, astfel cum a fost modificat prin Actul Adiţional încheiat la data de 02.02.2012 şi înregistrat la ITM Hunedoara, prin acordarea către angajaţi a diferenţelor de drepturi salariale dintre salariile acordate şi cele cuvenite potrivit actului adiţional menţionat, aferente lunilor februarie, martie şi aprilie 2012, cu luarea în calcul şi a compensărilor acordate prin tichete cadou”.

De asemenea, a admis cererea de chemare în garanţie a Ministerului Economiei, care a fost obligat să aloce sumele necesare achitării drepturilor salariale pentru minerii din Valea Jiului.

About Adrian Sălăgean