Colţul cultural: Phoenix la Hunedoara!

Articolul a fost vizualizat de 2,852 ori

Vineri seara, la Hunedoara va fi sărbătoare pentru iubitorii de muzică bună. În intersecţia de la Union, pe o scenă imensă, dotată cu cele necesare unui concert de anvergură, se va cânta blues şi rock la cel mai înalt nivel. 

Doamna Hărău Eleonora-Carmen, pe care o consider reprezentantul ideal al hunedorenilor în Parlamentul României, ne face din nou un cadou cultural. După cum am mai spus cu diferite ocazii, Domnia Sa poate fi recunoscută ca Mecena pentru cultura din Hunedoara, sprijinind de-a lungul timpului desfăşurarea mai multor evenimente artistice şi asta încă de pe vremea când nu avea de gând să intre în politică. Aşa că nu cred că acei cârcotaşi de serviciu pot să o critice că organizează un megaconcert în finalul campaniei electorale. Dacă un asemenea gest ar fi fost făcut pentru prima oară doar acum, criticile ar fi fost acceptabile, dar, aşa cum vă spuneam, obiceiul său de a susţine financiar numeroase evenimente culturale din Hunedoara este mai vechi de un deceniu.

Este în acelaşi timp şi o pretenţioasă consumatoare de artă, aşa cum demonstrează şi dorinţa de a aduce grupul Phoenix după 36 de ani din nou la Hunedoara. Ştim cam ce spectacole electorale oferă majoritatea politicienilor. Şi pentru ca spectacolul să fie de ţinută trebuie şă ştiţi că şi instalaţia pe care se va cânta este printre cele mai bune din România, deservind festivalurile Artmania din Sibiu sau Peninsula din Târgu Mureş, unde au cântat şi grupuri de talie mondială. Seara va începe cu recitalul grupului hunedorean Steel Blues, care va interpreta piese din repertoriul clasic al bluesului: “A quitter never wins”, “Back for a taste”, “Matchbox”, “There’s gotta be a change”, “Rock’me up”, “Route 66”, “Rock me baby”. Hunedorenii Mihaela Boda, Iulian Maxim, Vasile Stănăşel, Florin Bilei şi subsemnatul se pregătesc zilele acestea intens pentru a face o figură frumoasă amatorilor de blues, dorind să arate că pot să cânte pe scene importante de gen din România. Urmează una dintre puţinele trupe rock din România care au trecut în cel de-al cincilea deceniu de activitate şi mă refer aici la Riff, din Sibiu.

Muzicienii sibieni sunt într-o formă de zile mari şi vin la Hunedoara să amintească spectatorilor sunetul rockului din ani ‘70. De altfel, ei au mai cântat la Hunedoara de câteva ori, cu prilejul organizării festivalului S.O.S. Castelul, dar în ultimii ani paşii lor s-au îndreptat mai mult spre Bucureşti, unde au concertat la Sala Palatului, în deschiderea celor de la “Ten Yers After”. Vom asculta de la Riff: “Printre nori vom zbura”, “Regele şoselei”, “În loc de bun rămas”, “Ana Maria”, “Oraşul blestemat”, “Un singur drum” etc.

În jurul orei 20 va urca pe scenă legendara trupă Phoenix, care împlineşte 50 de ani de activitate. La 36 de ani de la ultimul lor concert din Hunedoara, concert de care fanii îşi mai aduc aminte, iată că „cei ce ne-au dat nume” (album din 1972) vor evolua din nou aici timp de două ore.

Vom putea auzi “Negru Vodă”, “Nunta”, “Andri Popa”, “Mica Ţiganiadă”, “Fată Verde” sau “În umbra marelui URS”. Nicu Covaci – band leader, chitară, voce, Ovidiu Lipan “Ţăndărică” – baterie, Cristi Gram – chitară, backing vocals, Bogdan Bradu – voce, Volker Vaessen – chitară bass şi Dzidek Marcinkiewicz – clape vin la Hunedoara după concertul de aniversare a 50 de ani de activitate, ce a avut loc în 5 decembrie la Ateneul Român.

Este o mare bucurie pentru cei ce iubesc trupa Phoenix şi pot spune că în zilele acestea am auzit forte mulţi oameni exclamând: “Vin la Hunedoara?! Incredibil! Cred că Doamna Hărău Eleonora – Carmen va trăi momente inedite când va vedea ce emoţii şi reacţii de prietenie vor declanşa cei de la Phoenix.” Aşa că vă aşteptăm vineri seara, de la ora 18, în intersecţia de la Union, să participaţi la evenimentul muzical al anului 2012 la Hunedoara.

“Fie să renască numai cel ce har / Are de-a renaşte, curăţit prin jar / Din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum, / Astăzi ca şi mâine, pururi şi acum”.

About Mircea Goian