Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,480 ori

Real pleacă, vine Auchan

Grupul Auchan a anunţat că a cumpărat de la Metro Group hipermarketurile Real din Europa Centrală şi de Est, printre care şi pe cele din România, pentru 1,1 miliarde de euro. Pe viitor, hipermarketurile Real din Europa Centrală şi de Est, implicit şi cele din România, vor funcţiona sub marca Auchan. 

Pe plus

Salariile bugetarilor vor fi reîntregite, urmând să crească, de la 1 decembrie, cu 7,4 la sută, potrivit prevederilor cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă 19/2012 privind recuperarea reducerilor salariale din iunie 2010. Bugetarii au mai beneficiat, de la începutul anului trecut, de o creştere salarială de 15 la sută, prima pentru revenirea la lefurile de la jumătatea lui 2010.

Necesar de finanţare

Necesarul de finanţare al Ministerului de Finanţe va fi anul viitor de 70 de miliarde de lei, nivel similar cu cel de anul acesta, iar statul ar trebui să folosească pieţele externe într-o măsură mai mare pentru a-şi asigura fonduri necesare, potrivit unei analize a grupului bancar Erste. Din necesarul de finanţare estimat la 70 de miliarde de lei pentru anul următor, echivalent cu 11% din PIB, cea mai mare parte este constituită de acoperirea de datorii ajunse la maturitate şi dobânzi, reprezentând circa 8,8% din PIB.

Infringement

Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României, pe motiv că ţara noastră nu a legiferat exportul de gaze naturale. Potrivit autorităţilor româneşti, această legislaţie ar duce la o situaţie catastrofală atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie, din cauză că orice metru cub exportat trebuie înlocuit de importuri de trei ori mai scumpe.

Amânare

Liberalizarea preţului gazelor pentru consumatorii casnici, proces care va începe la anul şi potrivit calendarului actual va fi finalizat în 2018, ar putea fi prelungită cu un an, până în 2019, în funcţie de evoluţia preţului gazelor şi veniturilor populaţiei, potrivit ANRE. Liberalizarea preţurilor la gaze şi electricitate a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional.

About Adrian Sălăgean