Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,420 ori

Sclavie

Preşedintele autoritar al Belarusului a semnat, vineri, un decret prin care le interzice unor muncitori să-şi dea demisia, ameninţându-i cu amenzi draconice în caz contrar, relatează AP. Ca să poată pleca, salariaţii trebuie să returneze toate salariile primite de când s-au angajat pe postul respectiv. Suspendarea dreptului muncitorilor de a demisiona are ca scop stoparea exodului acestora în ţara vecină Rusia, unde salariile sunt mai mari. În jur de un milion de cetăţeni din cele 10 milioane care compun populaţia Belarusului au plecat deja la muncă în străinătate, cei mai mulţi în Rusia, Ukraina, Polonia şi Lituania. 

Resurse

Ruşii de la Gazprom vor extrage petrol şi vor vinde benzina în România, chiar de anul viitor. Intrarea lor pe piaţă va fi făcută prin intermediul unei firme din Serbia, unde sunt acţionari majoritari. Ruşii vor să cumpere câteva zeci de benzinării la noi în ţară şi deţin drepturi de exploatare pentru patru zăcăminte de petrol şi gaze.

Statistică

Câştigul salarial mediu net a crescut în octombrie, faţă de luna anterioară, cu 14 lei (0,9%), la 1.552 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

X6

Deşi rata inflaţiei a scăzut radical în ultimii ani, preţurile de consum au crescut în medie de şase ori din 2000 până în prezent. Până în 2004, rata medie de creştere a inflaţiei a fost de peste 10% pe an, 2000 şi 2001 fiind cei mai teribili ani din perspectiva preţurilor, cu scumpiri de 45%, respectiv 34%.

Urmărirea celularelor

Ascultarea telefoanelor mobile în România presupune investiţii serioase. Potrivit informaţiile apărute pe income.ro, Inspectoratul General al Poliţiei Române organizează o licitaţie publică pentru achiziţia unui sistem de monitorizare a telefoanelor mobile. Valoarea contractului este estimată la circa 2,3 milioane de lei fără TVA.

Preţ combustibil

Preţul mediu al benzinei în România este de 1,24 de euro (1,60 euro în UE), iar preţul mediu al motorinei în ţară este de 1,32 de euro (1,49 euro media UE).

About Adrian Sălăgean