Revelion în austeritate, în mai toate oraşele judeţului

Articolul a fost vizualizat de 2,359 ori

După încă un an de criză primăriile din judeţ continuă să ţină “cureaua strânsă” inclusiv pe final de an. Cu excepţia Devei, cheltuielile de sărbători primăriilor sunt minimale. Banii au fost alocaţi cu precădere pentru darurile colindătorilor. 

Deva pare a fi singurul oraş din judeţ care are bani pentru concerte de Sărbători, însă, totuşi, Revelionul din faţa sediului Primăriei nu va presupune vreun program deosebit

La Deva, anul acesta, pe tot parcursul lunii decembrie sunt organizate manifestări dedicate sărbătorilor de iarnă. Targul de Iarnă, care a fost deschis în 1 decembrie, va funcţiona până în 1 ianuarie 2013. El cuprinde 15 căsuţe care găzduiesc producători şi comercianţi de produse alimentare tradiţionale, nealimentare şi cu specific de sărbători.

De asemenea, tot la căsuţe se găseşte zilnic mâncare gătită, vin fiert, ceai cald, mici, grătare, frigărui, până la decoraţiuni de Crăciun, accesorii hand-made, prăjituri de casă, plăcinte, cozonac, pâine, brânzeturi, dulceţuri, miere, compoturi, preparate din carne de porc din zona Sălaşu de Sus, din zona Bradului şi a Devei. Târgul este deschis zilnic, până în data de 1 ianuarie, de la ora 11.00 dimineaţa şi până la 10.00-11.00 seara. “După mulţi ani, Deva are un brad de Crăciun natural (de aproximativ 15 metri înalţime), montat în Piaţa Unirii. Doar pentru prima zi de manifestări bugetul a fost de 49.000 de lei şi a fost suportat de Centrul Cultural «Drăgan Muntean» din venituri proprii”, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Melania Iscru.

Revelion fără program special

Până în prima zi a noului an sunt organizate la Deva o mulţime de alte evenimente, iar pentru asta au fost alocaţi 33.000 de lei din bugetul Centrului Cultural. În fiecare week-end sunt concerte de colinde şi concerte rock susţinute de trupe şi artişti hunedoreni. Melania Iscru adaugă că este posibil ca, la Deva, să fie susţinute concerte şi în cursul săptămânii. “Deja câteva trupe s-au arătat interesate să cânte gratis, dar încă se lucrează la program”, spune consilierul primarului.

De ieri şi până în 21 decembrie, la bradul de Crăciun din Piaţa Unirii vor veni grupuri de colindători din partea grădiniţelor, a şcolilor şi a instituţiilor. Anul acesta, colindătorii vor susţine programul în aer liber şi nu vor mai urca în clădirea Primăriei. Moş Crăciun le va oferi cadourile lângă brad. Consiliul Local din Deva a alocat, pentru darurile care vor ajunge la colindători, 212.000 de lei. De asemenea, pachete de sărbători vor ajunge la persoanele vârstnice cu venituri mici, la familiile sărace din evidenţa Serviciului Public Local de Asistenţă Socială, precum şi angajaţilor şi copiilor salariaţilor din Primărie. De Revelion, devenii sunt aşteptaţi în piaţa din faţa Primăriei, pentru a marca într-un cadru organizat trecerea dintre ani, însă fără un program special.

Bugete mai mici decât anii trecuţi

Din lipsă de bani, anul acesta Primăria Hunedoarei a trebuit să se descurce, de Sărbători, cu aceleaşi instalaţii de lumini cumpărate cu trei-patru ani în urmă

La Hunedoara, iubitorii patinajului pot participa anul acesta la un concurs organizat de primărie în 23 decembrie. Competiţia va fi organizată între orele 16 şi 18. La concurs doritorii se pot înscrie individual sau în perechi. Organizatorii au pregătit trei probe, dintre care două eliminatorii. Prima este cea de viteză, în care concurenţii vor avea de străbătut o lungime de patinoar, iar cea de-a doua: slalom printre obstacole. Primii zece concurenţi care trec probele eliminatorii se califică în finală. Ultima probă va consta în pregătirea şi prezentarea unui număr artistic, la alegere, cu o durată cuprinsă între unu şi trei minute, iar câştigătorii vor primi abonamente la patinoar.

Înscrierile în concurs se fac în perioada 8 – 21 decembrie, la casa de bilete a patinoarului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Silke Oprean, consilierii locali nu au alocat o sumă pentru Sărbătorile de Iarnă, pentru că bugetul nu permite cheltuieli în acest sens. Totuşi, 1.000 de colindători care vor susţine zilnic concerte în Orăşelul Copiilor, vor primi pachete de la Moş Crăciun. Asta după ce anul trecut consilierii au alocat 50.000 de lei pentru Sărbătorile de Iarnă. Artificiile pentru Revelionul hunedorenilor vor fi asigurate anul acesta de Ecosid. La Petroşani vor avea loc concerte de colinde, în 24 decembrie, pe străzile oraşului vor putea fi văzuţi piţărăii. Primăria organizează şi Revelionul Pensionarilor pentru 1.500 de persoane. Fiecare vârstnic va plăti doar 10 lei, restul cheltuielilor fiind achitate restaurantelor şi cantinelor din oraş de administraţia locală, care a alocat în acest sens 110.000 de lei.

Bani doar pentru darurile colindătorilor

Edilii din Călan s-au descurcat cu puţin, iar zăpada din ultimele zile i-a ajutat din plin ca unele locuri din oraş să arate ca-n poveşti

La Brad, consilierii locali au alocat pentru sărbătorile de iarnă 30.000 de lei, faţă de 50.000 de lei anul trecut. În ceea ce priveşte instalaţiile şi decoraţiunile luminoase, edilii spun că au cumpărat doar bandă izolatoare, pentru montarea instalaţiilor vechi. Suma amintită va fi cheltuită pentru cadouri care vor ajunge la colindători, pentru cumpărarea de brazi în instituţiile publice şi pentru organizarea Revelionului 2013, între orele 22.30 şi 01.30. Programul şi trupele care vor cânta la Brad de Revelion încă nu au fost stabilite. La Lupeni anul acesta sărbătorile de iarnă vor fi marcate şi mai modest. Aici, Primăria nu organizează un Revelion în stradă, iar viceprimarul Cornel Lungan spune că administraţia locală nu a organizat niciodată un asemenea eveniment. “N-are rost să arunc banii! Pe ce? Pe şampanie? Şi s-o bea tot sugativele?!”, exclamă edilul-şef. În schimb, administraţia locală a alocat 42.000 de lei pentru cadouri care vor ajunge la colindători.

Tags: ,

About Ada Beraru