Google a premiat două fete din Orăştie

Articolul a fost vizualizat de 3,639 ori

Două eleve din Orăştie au fost premiate de Google. Reprezentanţii celebrului motor de căutare pe Internet le-au oferit celor două tinere premii importante şi chiar o excursie la sediul Google din Zürich, după ce fetele au câştigat un concurs naţional de informatică. Elevele s-au remarcat la faza naţională a concursului “Infoeducaţie”, la secţiunea multimedia, cu un filmuleţ de cinci minute. 

Roberta Tomegea (în stânga) şi Luiza Bubatu într-unul dintre cele mai frumoase momente ale adolescenţei lor: vizita la sediul Google din Zurich

“E o adevărată onoare ceea ce ni s-a întâmplat. În vară am participat la o tabără. Google, fiind sponsor, a premiat primele trei fete clasate în concurs şi primii trei băieţi. La concursul organizat în tabăra Infoeducaţie ne-am clasat printre primele fete şi una dintre recompense era o excursie la sediul lor din Zürich, să ne prezentăm acolo proiectul alături de câştigători din alte ţări. Noi două am reprezentat România şi Orăştia”, spune Roberta Tomegea. Are 17 ani şi colega ei, Luiza Bubatu, are 18. Ambele învaţă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Aurel Vlaicu” din Orăştie şi sunt pasionate de informatică. Tabăra de specialitate din vară, de la Galaciuc, din judeţul Vrancea, le-a adus o surpriză plăcută – invitaţia primită de cei de la Google de a vizita unul dintre sediile mari din Europa.

“În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie am mers în Zürich, iar zilele 29 şi 30 le-am petrecut la sediul Google alături de copii din Anglia, Germania, Elveţia, România, Irlanda, U.S.A şi Ungaria. Fiecare participant şi-a prezentat proiectul, iar pe lângă asta am avut parte de work-shop-uri, activităţi pe echipe, prezentări din partea angajaţiilor Google pe diferite teme şi un tur al sediului. A fost foarte frumos şi este o experienţă pe care o să o ţin minte toată viaţa”, spune Roberta, completată de colega ei, fascinată de aparatura deţinută de cei de la Google şi de organizarea lor perfectă.

Muncă şi recompensă

“Mi-a plăcut mult cum sunt organizaţi ei, dar cum ne-au organizat şi pe noi. Am avut un program foarte strict, dar nu obositor, sau ca la şcoală. Ne-au împărţit frumos pe echipe şi aşa am lucrat pe proiecte cu ceilalţi tineri, veniţi din alte ţări”, spune Robert, un pic reţinută – li s-a atras atenţia să nu facă fotografii în sediu şi să nu povestestească prea multe, aşa că fetele nu prea ştiu ce au sau nu voie să spună. O simplă discuţie şi îţi dai seama că au văzut ceva deosebit şi total diferit faţă de fixismele din România: “La sediul Google a fost minunat şi sunt impresionată de cum se lucrează acolo, au foarte multe locuri de relaxare şi asta pentru că au mult de lucru. Au camere cu jocuri unde se pot distra atunci când iau pauza, care la ei este de 30 de minute, şi au chiar până şi dormitoare, dacă au nevoie de un pui de somn când sunt prea obosiţi.

Daniel Popa şi cele două eleve ale sale care s-au remarcat în România şi Elveţia

Mai mult, programul lor este foarte flexibil, ceea ce ne-a plăcut mult – ei nu au program strict cum e la bugetari, sau la uzină, să vii la o oră, să pleci la fix, ci total altfel – lor li se dă un proiect şi un termen limită. Muncesc atât cât cred ei că este nevoie: stai şi lucrezi 30 de ore? Următoarele două zile eşti liber. Pot să vină şi să plece la ce oră vor atât timp cât îşi termină la timp proiectul, care revine de obicei unui grup de angajaţi”, spune Luiza. “Au două camere cu jocuri, altele pentru relaxare, au acces la ultimul etaj, unde au parte de o privelişte minunată. Munca lor este răsplătită şi astfel”, concluzionează Roberta.

“În plus, vezi acolo tot felul de lucruri ciudate la prima vedere, tastaturi sub formă de semicerc, foarte multe ecrane imense, videoproiectoare, tehnologia pare la ea acasă, dar noi avem doar două poze din timpul prezentării proiectului. Ei au făcut, în schimb, multe fotografii şi ne-au promis că ne vor trimite. Încă nu le-am primit. În schimb, la finalul proiectului, am primit fiecare câte o tabletă Nexus 7”, spune Luiza, care a câştigat şi un pluş reprezentând mascota Google, în urma unui concurs la care a participat la sediul companiei.

Visul unei tabere de vară

Cele două fete s-au calificat la faza naţională a concursului “Infoeducaţie”, de fapt o tabără-concurs care a avut loc în perioada 30 iulie – 4 august. Au fost participanţi la cinci categorii: multimedia – la care au participat şi câştigat elevele din Orăştie, roboţi, software educaţional, software utilitar şi pagini web. După jurizarea proiectelor, primele cinci echipe de la toate categoriile, în afară de cei de la roboţi, au intrat la proba “open” în care, în decursul a 24 de ore, participanţii trebuiau să realizeze un alt proiect pe o temă dată de juriu. Aşa s-au trezit cele două fete în faţa unei probe maraton, care le-a propulsat pe primele locuri – au primit premii în bani, tricouri, mascote şi câte un gadget de ultimă generaţie.

“Am participat la secţiunea multimedia, cu un filmuleţ de cinci minute intitulat «Preţuieste fiecare clipă». Prin acest proiect am vrut să arătăm că, de multe ori, poate fără să ne dăm seama, ne pierdem în ritmul alert al societăţii şi uităm de lucrurile cu adevărat importante, de lucrurile care ne fac fericiţi. Noi credem că lipsa timpului a devenit o problemă mare a omenirii, deoarece ne face mai insensibili şi mai neatenţi la cei din jur şi la nevoile planetei”, crede Roberta.

Google-IT

Pe lângă Luiza Bubatu şi Roberta Tomegea, cele două eleve din clasa a 11-a, Colegiul Naţional “Aurel Vlaicu” are şi alţi reprezentanţi care fac performanţă în domeniul IT. Până şi profesorul care le pregăteşte, Daniel Popa, a participat în septembrie la “Google Rise Summit”, împreună cu un profesor din Vrancea: “Google oferă finanţări importante pentru anumite proiecte şi aşa am câştigat şi noi 15.000 de dolari pe un proiect depus în 2011. În 2012 au venit şi banii care au fost folosiţi pentru organizarea taberei de informatică din vară. Cu această ocazie am vizitat şi eu sediul lor din New-York. Este de vis”.

Munca la clasă şi pasiunea profesorului i-a molipsit, se pare, şi pe elevii săi: “Sunt copii şi copii. Unii chiar vor să înveţe, îşi fac temele şi pregătesc tot ce le cer, chiar mai mult. Au o imaginaţie bogată, lucrează şi asta se vede în rezultate. Sunt mândru de elevele mele, mai ales că au reuşit să câştige un premiu important şi au ajuns să fie apreciate de o companie recunoscută la nivel internaţional”, spune profesorul de informatică Daniel Popa. Fetele se uită şi ele la dascălul lor cu mândrie – nici vorbă de chicoteli, de cuvinte răstălmăcite sau alte asemenea “bube” de care este sătul sistemul educaţional din ţară – profesorul lor le-a câştigat respectul. “Este important pentru copii să câştige, dar mai important este să participe, pentru că atunci încep să lucreze la proiecte, învaţă să se organizeze, învaţă ce înseamnă cu adevărat să ducă la bun sfârşit o idee într-un anumit interval de timp. Urmează să pregătesc în continuare copiii pentru “Info Educaţia” şi un alt concurs naţional “Info Matrix”, pentru olimpiada de informatică. Noi avem mulţi copii care sunt implicaţi şi sper că vor lucra suficient încât să obţină şi rezultate”, adaugă Daniel Popa. Copiii mai au o motivare: cele două eleve au întâlnit peste 50 de români care lucrează pentru Google la Zurick şi ştiu că orice performanţă în domeniu îţi deschide în faţă un viitor de invidiat.

Gospodarul IT

“Noi avem o mică «academie» la nivelul colegiului din Orăştie, unde se predă reţelistică şi, dacă vom câştiga proiectul, vom avea bani să ne dotăm cu echipamente, pentru că acum lucrăm pe simulatoare şi am dori să avem aparatură reală” spune Daniel Popa. Dacă Google va decide să finanţeze programul şi va aloca bani pe proiect, elevii de la Colegiul Naţional “Aurel Vlaicu” din Orăştie vor avea cea mai performantă aparatură, care o va depăşi pe cea deţinută de Facultatea de Inginerie din Hunedoara. “Academia” se numeşte “Cisco Networking Academy” şi profesorul este “main contact” şi instructor. Până acum, opt elevi au terminat cursurile sale şi 12 sunt în curs de absolvire. Pe programul Cisco se scrie: “Nicio ţară nu face excepţie de la problema lipsei de personal calificat în domeniul reţelelor.

În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa impactul acestei probleme se face deja simţit, International Data Corporation (IDC) preconizând o cerere de 710.000 specialişti în reţele”. Programul Cisco Networking Academy a debutat în România în aprilie 1999, când primii 20 de instructori şi-au început pregătirea la academia regională RoEduNet Bucureşti. Ulterior, pe 4 mai 1999, prima academie locală şi-a început activitatea la Colegiul Naţional “Cantemir Vodă” din Bucureşti. Dintre cele peste 100 de ţări în care funcţionează Cisco Networking Academy, România se află pe locul 8 în lume şi pe locul 3 în zona EMEA (Europa, Africa şi Orientul Mijlociu) într-un clasament după numărul de instituţii participante la program. În România există în prezent peste 10 academii regionale şi aproape 100 de academii locale, numărul acestora fiind în continuă creştere.

Tags: ,

About Laura Oană