Cronica sentimentală: Argumentele unui corvinist convins!

Articolul a fost vizualizat de 2,754 ori

Onorat de cuvintele cu care REPLICA şi redactorul său Ioan Bădin m-au calificat în titlul interviului din săptămâna trecută, revin azi cu rememorarea unor momente din… gloria, scurtă dar densă, bogată, a Corvinului Hunedoara. Aşadar, ce a reprezentat, ce înseamnă Corvinul în fotbalul românesc? O etapă evolutivă, un moment ceva mai lung şi mai consistent decât “momentul Baia Mare”, inventat, creat de Viorel Mateianu, prematur dispărut din această fabuloasă lume a fotbalului, pe care el însuşi a înnobilat-o! 

Trei dintre mulţii jucători de legendă ai Corvinului: Gabor, Andone, Rednic (de la stânga la dreapta)

Deşi era admirabil jocul-capcană al echipei lui Mateianu – da, în acest caz personalizarea este deplin justificată, acea echipă fiind exclusiv propria sa creaţie – la puţină vreme după… meteoritul băimărean, la Hunedoara începea să lumineze, apoi să strălucească tot mai puternic FC Corvinul! Atât ca stea de sine stătătoare, cât şi prin cinci-şase-şapte staruri locale. Iertată fie-mi exagerarea gazetărească, dar oricum şi oricând Klein, Andone, Rednic, Gabor, Petcu, Văetuş, Nicşa, Mateuţ, chiar Costică Cojocaru, Hanganu, Dubinciuc, Târnoveanu rămân mai valoroşi şi, unii, mai strălucitori decât orice Bănel, Torje, Marica, Pleşan… şi alte atâtea “vedete” ale micului ecran, vânate de reporteriţe cu microfoane în mâini şi atât!

Hunedoara a generat performanţa în fotbal

Sub ochii noştri, dar mai cu seamă ai lui Mircea Lucescu, cu abnegaţia şi profesionalismul care l-au caracterizat, i-au jalonat şi iluminat cariera, la Hunedoara au început drumurile europene ale fotbalului nostru! Drumuri bătătorite apoi de Universitatea Craiova, Dinamo, Naţională, Steaua… “Echipa hunedoreană a lui Lucescu”, iarăşi personalizare deplin justificată, a marcat pentru fotbalul românesc premiere ce nu trebuie uitate! Formată majoritar din jucători, iar în acest caz, particular, din fotbalişti localnici, “Corvinul” a învăţat să joace după ideea mentorului său, pe care de-atunci încoace nici măcar neprietenii, ca să nu spun răuvoitorii, nu o mai ignoră. Dimpotrivă!

Spectacolele Corvinului, adevărate gale de fotbal, umpleau stadioanele din ţară şi spectatorii asistau la creşterea unei noi echipe, adevărată purtătoare de fotbal nou! Dacă amintim că tot Corvinul a lansat, la ediţia australiană a C.M. de tineret, din 1981, primul succes medaliat al fotbalului românesc, locul 3, cu contribuţii hunedorene de excepţie, prin Romulus Gabor, “Balonul de Aur” şi “Gheata de Bronz”, singurele trofee individuale de marcă cucerite de un fotbalist român, şi că de la Hunedoara s-a ridicat echipa Naţională care a fost a şaptea la EURO 1984, atunci aflaţi de ce iubesc Corvinul! Când cât mai multe echipe repetă ce a făcut Corvinul pentru fotbalul românesc, vom putea vorbi de valoare şi de palmares! Până atunci, ciocu’ mic, nea Mitică!… Chiar Mircea Lucescu îi declara cândva lui Victor Niţă, vechi iubitor de Corvinul şi Hunedoara: “Redactorul de sport al ziarului local a simţit că la Hunedoara se întâmplă ceva deosebit şi, deşi ţinea cu Jiul, a devenit corvinist!”.

Vechiul “brand” Corvinul

Să mai adăugăm că în… “anul Ion V. Ionescu” la Corvinul a devenit legendă “norma hunedoreană” de trei goluri pe meci acasă şi concluzionăm: F.C. Corvinul a fost prezent, într-o etapă de afirmare internaţională a fotbalului românesc, ba chiar creator de elemente şi premiere de… afirmare, cu oameni, idei şi fapte. Dar, ca un făcut, cu un regret profund, iremediabil, trebuie să constatăm că, după ultima tentativă de relansare a Corvinului, în mandatul antrenorului prof. Constantin -Titi Ardeleanu, în 1988, a început declinul, urmat în trei ani de ieşirea Corvinului din joc. Rămân însă în memorie cuvintele profesorului Ardeleanu despre Corvinul, pe care a onorat-o cu probitatea sa: “Corvinul este un nume în fotbalul românesc.

Contribuţia sa la ultimele mari succese internaţionale este incontestabilă! Prezenţi în numeroase loturi naţionale, hunedorenii au dat măsura exactă a valorii lor, iar Corvinul se înscrie firesc în rândul primelor echipe ale ţării!”…

About Nicolae Stanciu