Autoritatea de Supraveghere Financiară, control “3 în 1″

Articolul a fost vizualizat de 1,440 ori

Proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost anunţat recent de premierul Victor Ponta şi urmează să fie adoptat rapid, prin ordonanţă de urgenţă, până pe 15 martie. 

cnvmDupă cum a precizat Ponta, preşedintele acestei noi structuri va fi numit de către Parlament pe baza experienţei în domeniu şi în acord cu BNR, deci va fi din nou o numire politică, la fel ca în cazul celor trei instituţii care au intrat sub umbrela acestei autorităţi: Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

“Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare ASF, se înfiinţează ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată, care îşi exercită atribuţiile potrivit prevederilor prezenţei ordonanţe de urgenţă, prin preluarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

ASF are sediul central în municipiul Bucureşti, str. Foişorului, sector 3 (sediul actual al CNVM – n.r.) şi îşi poate deschide reprezentanţe în orice altă localitate de pe teritoriul României, în funcţie de necesităţi”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Premierul a susţinut că prin preluarea atribuţiilor CNVM, CSA şi CSSPP de către o singură autoritate vor scădea numărul funcţiilor de conducere şi gradul de birocraţie, precum şi totalul costurilor de funcţionare.

Foarte multe detalii nu sunt cunoscute, urmând ca acestea să fie discutate la nivelul Guvernului. Se ştie însă cert că bugetul alocat va fi mai mic decât suma celor 3 bugete ale instituţiilor luate separat.

About Adrian Sălăgean