Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,603 ori

Disponibilizare

BCR, cea mai mare bancă din România, a anunţat, luni, că va da afară 17% dintre angajaţi. Dacă banca va opta pentru o disponibilizare colectivă, va fi cea mai amplă procedură de acest tip din sistemul financiar românesc. Până în 2014, BCR va concedia 1.600 de salariaţi şi va închide 60 de unităţi. O parte din angajaţi vor fi înlocuiţi cu roboţi. În noiembrie, BCR a cumpărat 400 de bancomate pentru a înlocui tranzacţiile cu bani gheaţă de la ghişeu. 

“Facultatea” de insolvenţă”

Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) a înfiinţat un Institut Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în insolvenţă, care va deveni funcţional de anul viitor.

Cel mai căutat job în România

Românii nu vor să fie manageri, nici salarii de mii de euro pe lună. Înainte de orice, ei vor un anumit job. Conform unor statistici furnizate de ejobs.ro exlusiv pentru capital.ro, anunţul cu cel mai mare număr de aplicanţi în 2012 a fost, în România, cel pentru o slujbă de casier. Nu mai puţin de 13.841 de români au aplicat la un anunţ de angajare pentru jobul de casier. Pe locul următor în topul anunţurilor cu cel mai mare număr de aplicanţi în 2012 este cel de Operator Agenţie Pariuri Sportive. La acest anunţ au aplicat 11.927 de români. La anunţul pentru jobul de “Şef de Magazin” au aplicat 10.916 români, iar pentru “Reprezentant Achiziţii şi Relaţii Clienţi” au aplicat 10.441 de români.

Export carburanţi

Cu trei rafinării în funcţiune, România se bucură de exporturi semnificative de carburanţi. Astfel, vânzările în afara graniţelor realizate de Rompetrol, OMV Petrom şi Lukoil reprezintă, pe primele 11 luni din acest an, 7% din exporturile totale ale României. Adică undeva la 3,2 miliarde de euro.

Black Friday nesatisfăcător

Se pare că românii asociază Black Friday cu preţuri bune, fapt care elimină impulsul de a compara preţurile. Dar după ce au făcut cumpărături cu ocazia Black Friday, 70% dintre români s-au declarat nemulţumiţi de procentul de reducere aplicat (de aprox. 20%), aşteptându-se ca acesta să fie de aproximativ 40-50%, arată un studiu realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă. Cei care au trăit experienţa shopping-ului de Black Friday au acordat o notă de 8 întregului proces.

About Adrian Sălăgean